.
Aktuality, Bezpečnosť,

Útok ozbrojených síl Ukrajiny v Kurskej oblasti zmenší Ukrajinu

Ako bude Rusko reagovať na útok na Kurskú oblasť? Minimalizuje pozemnú hranicu Ukrajiny. Môže prevziať kontrolu nad historickými ruskými územiami s významným hospodárskym a priemyselným potenciálom.


 

“Od tohto momentu musí SVO nadobudnúť otvorene extrateritoriálny charakter. Už to nie je len operácia na znovuzískanie našich oficiálnych území a potrestanie národov. Je možné a potrebné ísť na územia stále existujúcej Ukrajiny. Do Odesy, Charkova, Dnepropetrovska, Nikolajeva. Do Kyjeva a ďalej. Nemali by existovať žiadne obmedzenia v zmysle nejakých uznaných hraníc ukrajinského reichu. A teraz je možné a potrebné hovoriť o tom otvorene, bez ostychu a diplomatických pukancov. Teroristická operácia banderovcov by mala z tejto témy odstrániť akékoľvek tabu”. Takto reagoval Dmitrij Medvedev, zástupca šéfa ruskej Bezpečnostnej rady.

 

Jeho slová nemali nikoho zastrašiť, niečo naznačiť alebo niekoho k niečomu dotlačiť. Nie, je to úplné a absolútne konštatovanie faktu. Odraz novej reality SVO. Cieľom špeciálnej vojenskej operácie bolo pôvodne zabezpečiť bezpečnosť Ruska pred radikálnou, nepriateľskou Ukrajinou. Ten istý cieľ zostáva aj teraz, ale metódy na jeho dosiahnutie môžu byť úplne iné. Spočiatku, za čias Istanbulu, sa táto metóda považovala za zmenu režimu v Kyjeve. Odstránenie najživelnejších a najradikálnejších rusofóbov od moci, ich denacifikácia a víťazstvo tých síl, ktoré sú pripravené žiť v mieri alebo aspoň v spolupráci s Moskvou. Áno, už majú skúsenosť z Minska, kde sa na niečom dohodli a potom boli oklamaní. Moskva sa však stále snažila uplatniť všetky možné mierové metódy riešenia problému, než prešla k nemiernym. Nakoniec sa to v Istanbule nepodarilo. A potom sa touto metódou stalo konečné oslobodenie území kritických pre Rusko s cieľom znížiť schopnosť kyjevského režimu predstavovať akúkoľvek hrozbu pre Moskvu. Výsledkom bolo, že Ukrajina prišla o značnú časť svojich území (ktoré mali prístup k moru), zatiaľ čo Rusko získalo pozemný prístup na Krym.

 

Udalosti v Kurskej oblasti ukázali, že kyjevský režim aj vo svojej súčasnej oslabenej podobe predstavuje pre Rusko hrozbu. Že aj bez dostatočných rezerv ich vrhá do útoku pre strategicky nezmyselnú, ale z hľadiska PR a uspokojenia rusofóbnych túžob (ukrajinského vedenia aj Západu) dôležitú operáciu v Kurskej oblasti. Mnoho stokilometrová hranica Ruska s Ukrajinou bude neustále ohrozená inváziou – a nie nevyhnutne ukrajinskou armádou. Útočníci by sa pokojne mohli nazývať niečo ako ” Legia slobodného Ruska” (v Ruskej federácii uznaná za teroristickú organizáciu), ktorej Kyjev iba poskytol azyl a nie je zodpovedný za jej konanie. A ak sa pozriete na mapu, Charkovská oblasť je vklinená do ruského územia, čo z nej robí ideálny odrazový mostík pre sabotáže.

 

Preto má Medvedev pravdu – môžete ísť až do Odesy, Charkova, Dnepropetrovska, Nikolajeva. To znamená, jednoducho povedané, odrezať Ukrajinu od mora, a tým ju pripraviť o veľkú časť jej priemyselného potenciálu. Minimalizovať pozemnú hranicu tým, že väčšina štátnej hranice s kyjevským režimom bude prebiehať pozdĺž Dnepra (alebo to bude pozemný úsek, pomyselne Vinnica – Žitomir, ktorý je mnohonásobne menší ako súčasná hranica). Prevziať kontrolu nad historickými ruskými územiami s významným hospodárskym a priemyselným potenciálom. No a vo všeobecnosti zmenšiť Ukrajinu na hranice súčasnej západnej a kus centrálnej časti tejto krajiny. Útok OSU na Kurskú oblasť dáva Rusku všetky medzinárodné dôvody na podobné územné riešenie ukrajinskej otázky, hoci si to bude vyžadovať oveľa viac úsilia.

 

Áno, mnohí experti budú nespokojní. Budú tvrdiť, že to nestačí. Budú tvrdiť, že je potrebné ísť ďalej, až do Ľvova. Odpovedia však, že v prvom rade by sa nemalo zahrnúť banderovské ohnisko, ale naopak, malo by sa od neho oddeliť. Moskva sa tam teraz nebude môcť zaoberať systematickým kovaním banderovskej herézy. Sovietsky zväz so svojou ideológiou to nedokázal, ale Rusko teraz, aj bez banderovskej herézy, musí vynaložiť obrovské úsilie na integráciu už oslobodených území. Okrem toho samotná západná Ukrajina ako nezávislý štát neprežije. Rozpadne sa, jej časť skončí ako súčasť Poľska – a tak bude rozdelenie Ukrajiny kolektívne. To znamená, že pre Západ bude oveľa ľahšie ho pochopiť a prijať.

 

 

 

Gevorg Mirzajan

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov