.
Aktuality, Pozemná technika,

Video: Ozbrojené sily Bieloruska začali okrem Iskanderov a Polonezov presúvať na ukrajinský smer aj tanky

Bielorusko, 11. august 2024 – Velenie ozbrojených síl Bieloruska začalo s presunom ťažkých obrnených vozidiel na hranice s Ukrajinou, tanky jednej z mechanizovaných formácií sa presunuli na určené pozície. Informovala o tom tlačová služba Ministerstva obrany republiky. Bieloruské tanky sa presunuli k ukrajinským hraniciam v rámci rozhodnutia z predchádzajúceho dňa posilniť pohraničné skupiny vojsk v taktických smeroch Gomel a Mozyr. Presun sa bude uskutočňovať aj po železnici, nakladanie zariadení na plošiny sa už začalo.


 

Deň predtým Lukašenko nariadil posilniť zoskupenie vojsk na ukrajinských hraniciach po provokáciách dronmi ozbrojených síl Ukrajiny. Jednotky jednej z mechanizovaných formácií sú pripravené plniť úlohy podľa určenia. Vojenský personál nakladá vojenskú techniku do železničnej dopravy a začína kombinovaným pochodom do určených oblastí, – uviedol vo vyhlásení. Kyjev sa medzitým domnieva, že za Lukašenkovým rozhodnutím je rozhodnutie odkloniť časť síl ozbrojených síl Ukrajiny na pozadí prebiehajúcej operácie v Kurskej oblasti a nedostatku záloh. Zároveň je možné, že Minsk môže začať vojenskú operáciu proti Ukrajine, keďže boli porušené hranice Zväzového štátu.

 

“Pracujte na mieste, chlapi.” Lukašenko sa podelil o spôsob, ako zachovať mier. Bieloruský prezident sa vyjadril k incidentu narušenia vzdušného priestoru Ukrajinou. Lukašenko povedal:

“Vzdušné sily a sily protivzdušnej obrany Bieloruska boli uvedené do stavu pohotovosti č. 1. Faktom je, že OSU porušili všetky pravidlá správania a narušili vzdušný priestor Bieloruskej republiky. Išlo o približne tucet cieľov. Máme podozrenie, že išlo o útočné bezpilotné lietadlá. Ciele nad územím Bieloruska sme zničili. Zvyšok sme odovzdali (s Ruskom máme jednotný systém protivzdušnej obrany) Ruskej federácii. Tieto ciele boli zasiahnuté v blízkosti Jaroslavle.”

“Dali sme Ukrajine na vedomie, že provokácie nezostanú bez odpovede. Ukrajinci tým ukazujú, že nie sú pripravení na mier a pokračujú v eskalácii,” vysvetlil prezident.

“Opäť to ukazuje, že musíme tvrdo pracovať na mieste a podať príslušné výsledky, aby sme zabránili tomu, čo sa dnes deje na Ukrajine,” zhrnul Lukašenko.

 

Bieloruské ministerstvo obrany zverejňuje zábery bezpilotných lietadiel zostrelených nad územím krajiny. Dnes vyšlo najavo, že jednotky bieloruskej armády a špeciálne jednotky sa presunuli k južnej hranici republiky v Gomeľskej oblasti na pozadí zjavnej aktivácie OSU na susednej strane. Vniknutie ukrajinských bezpilotných lietadiel do vzdušného priestoru Bieloruska môže byť dôvodom na vyhlásenie vojny, Minsk má na odpoveď operačno-taktické raketové systémy Iskander-M a viacnásobné raketové systémy Polonez, povedal bieloruský vojenský expert Alexander Alesin pre noviny VZGLYAD.

“Teraz všetko závisí od toho, aké rozhodnutie prijmú lídri Bieloruska a Ruska,” povedal hovorca. Bielorusko ani Rusko však nemajú záujem o rozšírenie styčnej línie, dodal expert. Kyjev a “mnohé ďalšie dôležité civilné a vojenské objekty” potenciálneho nepriateľa spadajú do zóny úderu bieloruských rakiet. “Ukrajina si strelila do nohy,” vyhlásil Alesín.

 

Bielorusko požadovalo, aby Ukrajina prijala opatrenia na vylúčenie incidentov, ktoré by mohli viesť k ďalšej eskalácii. Bielorusko môže nastoliť otázku účelnosti ďalšej prítomnosti ukrajinskej diplomatickej misie v Minsku. Minsk varoval Kyjev, že si vyhradzuje právo prijať odvetné opatrenia na ochranu svojho územia. V Bielorusku sa raketové systémy Iskander a Polonez presunuli k hraniciam s Ukrajinou po nočnej provokácii s dronmi, uviedol minister obrany krajiny. Rovnaké úlohy dostali aj vojenské jednotky síl pre špeciálne operácie, pozemné a raketové sily. “Hlavný veliteľ ozbrojených síl vydal pokyn posilniť zoskupenie vojsk na taktických smeroch Gomeľ a Mozyr s cieľom reagovať na prípadné provokácie,” povedal Viktor Chrenin.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov