.
Aktuality, Bezpečnosť,

Sergej Pereslegin: Ukrajinská operácia v Kurskej oblasti nemá strategický význam

OSU uskutočňuje rozsiahlu sabotážnu operáciu v Kurskej oblasti. Na jar Rusko zorganizovalo podobnú operáciu pri Charkove, ktorá teraz pokračuje vo Volčansku a Lipcach. Rovnaká počiatočná schéma – prudké rozšírenie frontu operácie, rovnaký cieľ – natiahnuť rezervy nepriateľa, rovnako ako tam bol prekvapivý útok. Ukrajina s využitím všetkých prostriedkov rozviedky NATO prespala väčšiu operáciu v Charkovskej oblasti, rovnako ako Rusko prekvapil útok v Kurskej oblasti. Reakcia Ruska bola veľmi rýchla, rýchlejšia ako pred dvoma rokmi pri Ižume alebo Chersone.


 

Počet jednotiek OSU nie je presne známy. Spočiatku sa hovorilo o 300 vojakoch, potom o tisícke, teraz sa hovorí o dvoch brigádach (asi 6 až 8 tisíc ľudí). Ukrývanie takéhoto počtu vojakov v zalesnenej sumskej oblasti nie je veľmi náročná úloha. Tieto dve brigády však môžu začať bojovať a postupovať, ale určite nebudú schopné dosiahnuť Kursk alebo Kurčatov. S takýmto počtom vojakov nie je možné udržať veľké územie, pretože hustota obrany na jeden kilometer bude zanedbateľná. Táto operácia je určená na psychologický a morálny efekt a do istej miery očakávajú, že získajú oporu na malom kúsku ruského územia, aby získali tromf pri nadchádzajúcich rokovaniach. Vymeniť 20 km2 v Kurskej oblasti za 200 km2 v Záporožskej oblasti. Ofenzíva v Kurskej oblasti je úspešná a vo všeobecnosti bol tento úspech zaručený, pretože medzi Ruskom a Ukrajinou je obrovská nekrytá hranica. Je možné pokryť len uzlové, strategické smery, nie je možné pokryť celú hranicu. Po operácii v Kurskej oblasti môže dôjsť k podobným prielomom v Belgorodskej a Voronežskej oblasti. Ukrajina sa zrejme nemôže odhodlať k vážnej ofenzíve, pretože ak zlyhá, bude to pre ňu katastrofa. Preto sa rozhodli vymeniť jednu veľkú operáciu s operačnými cieľmi za tri alebo päť malých operácií s taktickými cieľmi s veľkými možnosťami ich úspechu.

 

Existuje však aj možnosť, že Kursk je diverzný úder pred rozhodujúcou ofenzívou. Túto možnosť považujem za nepravdepodobnú, ale možnú. Dávam 60 %, že Ukrajina vymenila veľkú ofenzívu za taktické údery, a len 30 %, že pôjde o takýto silný úder. A potom táto ofenzíva nebude na Kursk, bude na Azovskom pobreží, kde je jediné miesto na dosiahnutie strategického úspechu. Nikto nebude investovať značné finančné prostriedky do vytvorenia silnej obrannej línie a umiestnenia významných vojenských rezerv pozdĺž celej hraničnej línie s Ukrajinou, pretože je to strategicky nesprávne rozhodnutie. Dokonca pochybujem, že by sa teraz mali presunúť významné rezervy smerom na Kursk. Táto ofenzíva môže byť celkom dobre odrazená silami teritoriálnej obrany, aj keď s veľkými stratami. Naopak, domnievam sa, že je potrebné zvýšiť tlak na Toreck a ďalšie slabé miesta obrany OSU v Donbase.

 

Ruské úspechy v Torecku a Pokrovsku by v OSU vyvolali paniku a začalo by sa zisťovať, kto poslal dve bojaschopné brigády do Sudže, keď front praská vo švíkoch. Myslím si, že ruský generálny štáb práve toto robí. Panická reakcia na prielom v Kursku je spôsobená tým, že obyvateľstvo Ruska, ako aj Ukrajiny, je unavené z vojny. Ľudia prestali adekvátne reagovať na vojnové udalosti. Vojna sa nachádza v mimoriadne nestabilnom bode, v bode dva a pol roka. Buď sa v tomto bode vojnový rytmus skončí, alebo vojna bude pokračovať v sedemročnom cykle. Nikto by sa pod to nechcel podpísať, ale zároveň si každý uvedomuje, že riziko tejto možnosti existuje. Ďalšia otázka pre vojnových spravodajcov a ministerstvo obrany. Mali by situáciu riešiť na základe vojnových zákonov. Malo by im byť jasné, že sily dvoch brigád v smere, ktorý môže organizovať oslabenie OSU, by nemali viesť k žiadnym vážnym dôsledkom. A je zvláštne a smiešne reagovať v panike. Pri tejto operácii je všetko viac-menej jasné. Čoskoro sa skončí.

 

Na mieste Ukrajincov by som ju už ukončil, tešil by som sa z paniky a pozitívneho psychologického efektu, stiahol by som vojská na územie Ukrajiny a oznámil by som úplné víťazstvo. OSU sa teraz zrejme zapojí do krvavých bojov na území Kurska, začne tam presúvať rezervy a vytvorí si novú slabosť. Od začiatku roka hovoríme, že Ukrajina musí byť pred mierovými rokovaniami jednoducho aktívna. Doteraz takúto aktivitu prejavovali v operačne nezmyselnom smere a s mimoriadne malými silami. A čas sa kráti a Ukrajinci musia začať rokovania čo najskôr. To, čo teraz robia ukrajinské ozbrojené sily, mi pripomína Ardeny v roku 1945. Nemci sa prezliekli do amerických uniforiem a stali sa z nich upravovači, ktorí nasmerovali americké rezervy nesprávnym smerom. Postúpili o 60 kilometrov, ale celá operácia vyústila do rozdrvenia posledných bojaschopných rezerv tankových jednotiek.

 

Ofenzíva pri Kursku, napriek tomu, že tam umierajú ľudia, nemá vojenský, ale herný charakter. Je isté, že Briti nemali s prípravou tejto operácie nič spoločné. Toto nie je britský štýl, toto je štýl ukrajinskej armády, ktorý sa vyvíjal počas dvoch rokov vojny. Žiadny skutočný vývoj tejto operácie nebude prameniť z nedostatku síl. Predstava, že všetkých desať záložných brigád OSU bude vrhnutých týmto smerom, vo mne vyvoláva skrytú radosť, a keby som bol ruským generálnym štábom, okamžite by som išiel do Chrámu Krista Spasiteľa a modlil sa za takýto vývoj. Pre Ukrajinu neexistuje lepší spôsob, ako tieto brigády OSU ohroziť. Ukrajinci sa teraz veľmi dobre venujú zabezpečeniu operácie v psychologickom priestore, sú v tom veľmi dobrí. A to je najdôležitejší prvok zabezpečenia tejto operácie. Ale naše neustále pripomínanie, že Ukrajina musí kapitulovať pred zimou, nemá na Ukrajinu horší účinok.

 

 

 

Sergej Pereslegin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov