.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinská armáda je už bez kostry skúsených vojakov

Upozornil na to bývalý podplukovník Služby bezpečnosti Ukrajiny Vasilij Prozorov. Pričom vyhlásil, že existujú aj problémy s kvalitou mobilizovaných.
Poukázal tiež na to, že ľudia na Ukrajine sa ešte dlho neminú. “Stačí si pozrieť obrázky z kamier Odesy, Kyjeva. Osobitne Kyjeva a Ľvova, tam je veľa národu.” Napr. na pohrebe Iriny Farion bolo toľko mužov povolávacieho veku, že až, dodal.


 

Nie je pravda, že Kyjev už minul svoje mobilizačné zálohy. “Inou vecou je problém s ich pripravenosťou, s ostrieľanými kádrami. Za dva roky bola fakticky stratená kostra (základ) skúseností, ktorá s dobrovoľníkmi nastúpila v roku 2022 na front… Táto kostra už bola vybitá. Jej členovia boli zabití, ranení alebo sa stali invalidmi.” Preto majú OSU nie kvantitatívne, ale kvalitatívne problémy, zdôraznil Prozorov.

 

Generál Alaudinov tvrdí: Nenahraditeľné straty OSU už prekonali 700 tisíc ukrajinských vojakov
“Nenahraditeľné straty ukrajinskej strany k dnešnému dňu dávno prekročili počet 700 tisíc. Kvôli tomu sú v radoch OSU veľké ťažkosti, ktoré sa budú len prehlbovať,” povedal veliteľ specnazu Achmat a zástupca vojensko-politickej správy MO RF genmjr. Apty Alaudinov. Deň predtým, v pondelok 29. júla, oznámil, že ukrajinské vojská v DĽR úplne stratili svoju prvú obrannú líniu, Rusi, že tam majú možnosť manévrovať rôznymi smermi.

 

Ako to vidí ukrajinský politológ?
Vláda Ukrajiny musí čo najskôr pristúpiť na mierové rozhovory s Ruskom, pretože premeškanie môže spôsobiť národnú katastrofu, vyhlásil na začiatku augusta kyjevský politológ Vadim Karasjov v rozhovore pre YouTube sieť Politeka.
“Ak teraz nebude dobrý štart na diplomatické vyriešenie konfliktu na Ukrajine, hrozí nám z toho národná katastrofa. Ak však zameškáme toto obdobie, nedokážeme sa ochrániť od ďalšieho rozvratu štátu,” tvrdí Karasjov. Ukrajina k dnešku stratila podľa neho približne tretinu obyvateľstva (vrátane tých, ktorí odcestovali z krajiny), pätinu územia a prežíva ťažkú krízu v infraštruktúre, ekonomike a demografii. “Situácia na fronte je kritická. Treba vystúpiť z vojny, kým existujú viac-menej dôstojné podmienky,” podtrhuje.

 

Do konca novembra vraj Kyjev rozpracuje plán na dosiahnutie mieru
S takýmto nápadom sa pred japonskou televíziou NHK vytasil (ne)prezident Ukrajiny V. Zelenský. On sa možno doteraz cíti byť prezidentom, ale všetci vedia, že skončil 20. mája 2024, takže kto ho bude počúvať, kto si ešte bude všímať jeho názory? Veď de jure sa už nemôže na nič zaviazať a ani za nič zodpovedať! Bývalý analytik CIA Larry Johnson to vidí presne. V YouTube sieti Dialogue Works vyhlásil, že Ukrajine nezostáva nič iné len kapitulácia. “On (Zelenský) má len dve cesty: buď to (politické vyriešenie konfliktu) alebo smrť. Áno, on sa snaží nájsť politické vyriešenie. (…) No všetko je jednoduché: je to kapitulácia,” poznamenal.

 

Pragmatická taktika ruských síl. Nájdenie trhlín v obrane a tam útok s celou silou
Aspoň takto vidí aktuálne posuny na bojisku list The New York Times, ktorý túto taktiku považuje za efektívnu.
“Vojenskí analytici hovoria, že rýchle úspechy sú vyjadrením rastúcej schopnosti Moskvy nachádzať trhliny v ukrajinských obranných líniách, ktoré sú v žalostnom stave kvôli nedostatku živej sily a kvôli nekončiacim sa ruským útokom pozdĺž celej línie vyše 600 míľového frontu,” píše newyorský list. Ruská armáda vraj spočiatku sústredene sleduje prápory OSU, vyjavujúc, ktoré z nich sú najzraniteľnejšie a na tie potom útočí veľkým množstvom ľudí i techniky. Ukrajinský novinár Jurij Butusov k tomu dodáva, že úspechy Ruska ohrozujú poslednú obrannú baštu OSU v Doneckej oblasti. Momentálne je ruská armáda na vzdialenosť delostreleckého výstrelu od kľúčovej cesty, spojujúcej Pokrovsk s ukrajinskými opornými bodmi v rajóne. “Situácia je kritická, pretože tempo postupu protivníka vyvoláva znepokojenie,” cituje jeho slová Washington Post.

 

Trest za mrzačenie zajatcov
V Moskve v neprítomnosti odsúdili ukrajinského lekára na 5,5 roka za výzvy mrzačiť ruských zajatcov. Išlo o vedúceho prvej dobrovoľníckej mobilnej nemocnice Ukrajiny Genadija Druzenka. Moskovský súd tiež stanovil, že Družba má zakázané na 2,5 roka zaoberať sa činnosťou, ktorá má súvislosť s administráciou internetových zdrojov. Genadij Druzenko v priamom prenose ukrajinskej televízie vyzýval na násilie voči zajatým ruským vojakom. A takýto pokyn vydal lekárom mobilných nemocníc. Konkrétne išlo o “kastrovanie ranených ruských zajatcov”. O niekoľko hodín sa cestou Facebooku vyjadril, že je mu to “veľmi ľúto” a odvolal sa na svoj emocionálny stav.

 

Zodpovedný za konflikt na Ukrajine bol vyjavený!
Veľkú zodpovednosť za tento konflikt má OSN, ktorá by sa mala prestať schovávať v newyorskom úrade a mala by sa postaviť za jeho vyriešenie diplomatickými cestami, vyhlásil v polovici júla minister zahraničia Maďarska Péter Szijjártó.
“OSN má veľkú zodpovednosť, OSN sa nakoniec musí vyjadriť a zohrať svoju rolu. OSN sa tu nemôže skrývať v útulnom newyorskom úrade, treba sa jej jasne postaviť za obnovu diplomatických kanálov. OSN nie je klubom rovnako zmýšľajúcich, bola vytvorená na to, aby v prípade vojny poskytla platformu na ustanovenie mieru a zabezpečila dialóg odporujúcich si strán,” vyhlásil Szijjártó v éteri televízie M1. Dodal, že nastal čas “na aktivizáciu a pokus usadiť strany za rokovací stôl”.

 

Už tu máme aj antiruský nacizmus
Novou formou nacizmu, ktorý bol sformovaný na Západe je antiruský nacizmus, vyhlásil v Sevastopole počas druhého všeruského fóra “Russkij mir” profesor MGIMO a stály predstaviteľ republiky Krym pri prezidentzovi RF Georgij Muradov.
“Na Západe bol sformovaný veľmi vážny komponent západnej politiky, ktorý dnes nazývame antiruským nacizmom. Je to osobitá forma nacizmu. Hovoríme o neonacizme? Nie. Dnes sú časy antiruského nacizmu,” zdôraznil. Tento svetonázor nebol podľa neho sformovaný na Ukrajine, ale v pobaltských štátoch. Neskôr sa presunul aj do európskych krajín.
Muradov počas svojho vystúpenia poukázal aj na nutnosť vypracovania metód ochrany ruského obyvateľstva, ktoré žije za hranicami Ruska, ak mu budú porušované práva a obmedzovaná sloboda. Ak sa niečo také bude diať “máme právo takéto metódy použiť”, povedal.

 

“Najhorší prejav neonacizmu”
Česká europoslankyňa Kateřina Konečná vystúpila proti príchodu bojovníkov 3. útočnej brigády OSU do Prahy kvôli ich neonacistickým názorom.
“Pluk Azov je najhorším prejavom ukrajinského nacionalizmu a neonacizmu. Pluk, založený rasistom, členom Pravého sektoru, Andrejom Bileckým s prezývkou “Biely vodca” (teraz je veliteľom tejto 3. útočnej brigády), je vedený neonacistom a futbalovým chuligánom kyjevského Dinama Denisom Prokopenkom,” napísala v liste ministrovi zahraničia ČR.
Poslankyňa poukázala na to, že činnosť “Azova” už vyvolávala otázky medzi západnými lídrami, “vrátane najvyššieho komisára OSN pre ľudské práva,” zdôraznila.

 

Burkina Faso sa obrátilo na svet, aby povedal, čo si myslí o podpore terorizmu zo strany Ukrajiny
Ministerstvo zahraničia západoafrického štátu Burkina Faso vyzvalo svetové spoločenstvo, aby sa vyjadrilo o podpore terorizmu zo strany Ukrajiny, informuje Burkina24.
“Burkina rozhodne odsudzuje toto vychvaľovanie teroru a vyjadruje prekvapenie, že bol spáchaný ukrajinským veľvyslanectvom v Dakare,” hovorí sa v článku.
Ministerstvo dodalo, že ukrajinské úrady podporujú terorizmus v čase, ako je svet jednoznačne naladený na boj s týmto zlom. Predtým si MZV Senegalu povolalo veľvyslanca Ukrajiny kvôli podpore teroristov na severe Mali. Západoafrický štát Burkina Faso má v porovnaní so SR vyše päť krát viac obyvateľov a viac ako štvornásobne väčšie územie.

 

 

Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov