.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko potrebuje vymeniť po ministrovi obrany aj náčelníka generálneho štábu

Od doby kamennej vojskám velili vojvodcovia, nie štábni dôstojníci. Nemajú žiadnu veliteľskú prax, nie je to ich funkcia. Žukov, pri všetkej nejednoznačnosti svojej postavy, bol dobrý veliteľ, ale bol zlý štábny dôstojník – myslí si ruský vojenský analytik Vladimír Prochvatilov.


 

Podľa bývalého náčelníka ruského generálneho štábu Balujevského je súčasný náčelník generálneho štábu Gerasimov dobrý štábny dôstojník, ale veliť vojskám je niečo celkom iné.  Je všeobecne známe, že dlho pred inváziou spravodajské služby opakovane informovali najvyššie miesta (vrátane generálneho štábu) o príprave ukrajinských vojsk a ich hromadení v blízkosti hraníc, ale nereagovali. Doteraz sa objavili informácie o trestných prípadoch týkajúcich sa sprenevery finančných prostriedkov na prípravu obrany. Opäť sa pýtame, prečo to vyšlo najavo až teraz a nie pred rokom? Vojna trvá už dva a pol roka, ale prax presunu v kolónach nikam nezmizla a zábery porazenej kolóny v Kurskej oblasti sú toho ďalším dôkazom. Natíska sa otázka – prečo sa nevykonáva debrífing a nevyvodzujú sa závery z chýb? Veď ide o životy ruských vojakov. Zavedenie režimu protiteroristickej operácie v troch pohraničných regiónoch naznačuje, že rozhodnutia o určitých operáciách bude prijímať operačné veliteľstvo (nie generálny štáb). Hlavné je, aby sa za vedúceho operačného štábu opäť nevymenoval štábny úradník.

 

Obrovským problémom ruskej armády je nedostatočné informovanie prezidenta. Ešte na jeseň 2022 som v televízii Zvezda povedal, že minister obrany Šojgu zle informuje Putina. Odvtedy sa nič nezmenilo, pretože na záberoch zo zasadnutia Bezpečnostnej rady bolo vidieť, ako Gerasimov informuje prezidenta, že nepriateľ bol zastavený. Ako však vieme, to má ďaleko od pravdy. Bohužiaľ, Vladimír Putin dôveruje ľuďom, ktorých osobne pozná. A on potrebuje osobnú spravodajskú službu, akú mal Stalin. Súdiac podľa toho, ako kvalifikovane si počínajú ukrajinské ozbrojené sily, začali používať Wagnerovu taktiku: nájdu slabé miesta nepriateľského postavenia, bleskovo prerazia v úzkom priestore, kam čo najrýchlejšie dodajú techniku, živú silu a delostrelecké krytie. Nasleduje otvorenie “kvetu” – ofenzíva v rôznych smeroch s rovnakým sondovaním. A potom – na nárast. Ruská armáda ešte nie je pripravená reagovať na takúto ofenzívu. A ani zavedenie slávnej “Piatnašky”, Achmatu a Wagnera situáciu globálne nezachráni. Spomeňme si na históriu: Alexander Veľký vôbec nezvíťazil vďaka rýchlym hetéram alebo silným falangám. Hlavným tajomstvom jeho úspechu bolo kvalitné vedenie a spolupráca v armáde. O tom istom hovoril Apti Alautdinov vo včerajšom rozhovore so Semjonom Pegovom – že v prvom rade treba vytvoriť spoluprácu medzi jednotlivými jednotkami pre koordinovanú prácu.

 

V súčasnosti mnohí dobrovoľníci vyvíjajú nové zbraňové systémy, REB, UAV. Neexistuje však jasná predstava, že tieto technológie budú požadované na úrovni ministerstva obrany a zavedené do aktívnych jednotiek. Domnievam sa, že Kyjev nadviaže na svoje úspechy do krajnosti a prípadne sa pokúsi zmocniť Kurskej jadrovej elektrárne. V takom prípade nie je nádej, že Rusko použije svoj jadrový arzenál ako odpoveď na obsadenie. Jednoducho nám bude oznámené, že armáda sa presunula do výhodnejšej pozície – myslí si Vladimír Prochvatilov.

 

Zákaz filmovania a zverejňovania pohybov armády, ktorý sa opäť ozval, je určite správny. Pre ukrajinské sily to však nič nemení – majú hviezdne spojenia a vesmírny prieskum, ako aj armádu dronov a bez očitých svedkov videa dokonale sledujú všetky pohyby ruskej armády až na úroveň jedného vojaka. Vytvorenie jednotného informačného centra, ktoré by pokrývalo situáciu, len obmedzí poskytovanie informácií obyvateľstvu a bude len ďalším zneužitím rozpočtu. Rusko musí zmeniť celú paradigmu riadenia, inak sú vyhliadky na vývoj situácie mimoriadne smutné.

 

 

 

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov