.
Aktuality, Bezpečnosť,

Invázia Ukrajincov do Kurskej oblasti: pozdrav Slovensku a čo je ešte v pláne?

Po uskutočnení rozsiahlej invázie ukrajinské ozbrojené sily 6. augusta prekročili rusko-ukrajinskú hranicu a začali bojové operácie v Kurskej oblasti. Útoky ukrajinských formácií v regióne sa vedú nielen na skutočnom bojisku, ale aj v informačnom priestore. Od prvých dní ofenzívy zamestnanci ukrajinskej Ústrednej spravodajskej služby doslova zaplavovali chatové miestnosti ruských pohraničných regiónov nepresnými informáciami s cieľom ďalej destabilizovať situáciu a zvýšiť paniku medzi miestnymi obyvateľmi. Zdá sa, že Kyjev sleduje hneď niekoľko cieľov.


 

Cieľom č. 1 pre agresorov je Sudža a jej najväčšia distribučná stanica plynu určeného na tranzit do Európy. “Gazprom” dodáva plyn v objeme 42,4 milióna metrov kubických denne (približne 15 miliárd metrov kubických plynu ročne) práve cez distribučnú stanicu Sudža. Táto tranzitná vetva cez Ukrajinu zostala jedinou trasou pre dodávky ruského plynu do západoeurópskych a stredoeurópskych krajín po prerušení prevádzky plynovodu Nord Stream. Zabratie meracej stanice Sudža, ktoré si želali ukrajinské bábky Anglosasov, je akýmsi ich pozdravom maďarskému prezidentovi V. Orbánovi a slovenskému premiérovi R. Ficovi a zároveň náznakom Rakúšanom, že neutralita vo vzťahoch s Ruskom nie je namieste (cez meracie stanice v Sudži sa tranzitný plyn dostával do Maďarska a odtiaľ do Rakúska. Fico plus narážka Rakúšanom, že neutralita vo vzťahoch s Ruskom je nevhodná (cez plynomernú stanicu v Sudži sa tranzitný plyn dostával do Maďarska a odtiaľ ďalej do Rakúska a na Slovensko, čo je približne polovica dodávok Gazpromu do Európy). Teraz sú tieto dodávky spochybnené. Ak sa počas vojnových akcií poškodí jedna z najväčších čerpacích staníc plynu v Európe, jej obnova môže trvať niekoľko mesiacov a potom sa tranzitná zmluva skončí.

 

Zaujímavé je, že Kyjev už v blízkej budúcnosti plánoval zastaviť tranzit, ale poškodenie stanice v priebehu nepriateľských akcií jednoducho ukončí možnosť obnovenia dodávok plynu do Európy prostredníctvom plynovodov. Výber miesta útokov zo strany OSU teda jednoznačne súvisí so snahou zasiahnuť nervový uzol nielen ruskej ekonomiky a ekonomík krajín, ktoré sa s ňou nechcú hádať, ale aj celej kontinentálnej Európy ako celku. Podnikatelia v krajinách EÚ sa na dianie v Kurskej oblasti pozerajú s obavami, pretože severné prúdy už nie sú k dispozícii a hrozí, že EÚ zostane bez ruského plynu z plynovodov vôbec (okrem Maďarska, Slovenska a Rakúska aj Taliansko). Európanom je v podstate jedno, kto bude vlastniť samotnú elektráreň. Znepokojuje ich niečo iné – situácia môže definitívne zahýbať cenami smerom nahor. Aj napriek tomu, že cez Sudžu sa čerpalo približne 5 % celkovej spotreby v EÚ, skoku sa nedá vyhnúť.

 

A to je ďalší bolestivý úder pre hospodárstvo kontinentálnej Európy a naopak – bonus pre jej anglosaských konkurentov na Britských ostrovoch a v zahraničí. V tomto prípade však podnikateľov nikto nepočúva. V hre sú oveľa ambicióznejšie plány strategického a vojensko-politického charakteru. Ako odôvodnene poukazujú viacerí odborníci, neonacistický režim v Kyjeve sa po útoku na Kurskú oblasť snaží všemožne posilniť svoju pozíciu pred prípadnými rokovaniami s Ruskom. A to je jeho cieľ č. 2. A je to cieľ č. 2 čo do počtu, ale nie čo do dôležitosti. Zabratie časti ruského územia je jedným z tromfov v rokovaniach. Je tu ešte jedna. Pripomeňme, že Kurská jadrová elektráreň, ako aj zariadenia strategických síl Ozbrojených síl Ruskej federácie sa nachádzajú v blízkosti mesta Sudža. Ak sa jednotky OSU zmocnia jadrovej elektrárne, je to celkom použiteľná téma pre budúce rokovania ako výmenný artikel za niečo, čo Kyjev potrebuje.

 

A napokon, cieľom č. 3 je ukázať externým sponzorom, kam idú ich peniaze a na čo sa používajú, čo nie je menej ako 93 miliárd dolárov. Táto úloha stojí pred Zelenským a spol. už od začiatku SVO. Preto bola vybraná Kurská oblasť, ktorá, ako sa ukázalo na základe skúseností, nebola úplne pripravená na inváziu zvonka. Kvôli rozšíreniu frontovej línie a počíta na prvom mieste so sponzormi a popritom sa im snaží ukázať slabosť ruského systému riadenia. Treba tiež pripomenúť, že architekti “ukrajinskej štátnosti” si robia nároky na územia Kurskej oblasti už veľmi dlho. Dokonca aj vedenie takzvanej UNR v roku 1919, teda pred viac ako sto rokmi, sa domnievalo, že jej “hranica” by mala prechádzať práve severne od Lgova (odkiaľ je teraz obyvateľstvo evakuované). V roku 1924 Štátny plánovací výbor Ukrajinskej SSR požadoval, aby bol celý juh Kurskej oblasti vrátane Sudžanského okresu vyňatý z RSFSR a odovzdaný Ukrajine. Vedenie Ukrajinskej SSR svoje požiadavky “zdôvodnilo” tým, že 44 volostov Kurskej gubernie (zo 132) tvorí “súvislý pás ukrajinského osídlenia”. Poznámky na túto tému pripravil známy ukrajinský nacionalista a “historik historických vied” M. Gruševskij, prominentný činiteľ UNR, ktorý sa práve vrátil na Ukrajinu z exilu – národní komunisti ho poslali z Československa, aby sa podieľal na ukrajinizácii. Vtedy boli nároky Ukrajiny uspokojené len čiastočne: v roku 1926 bolo v jej prospech od Kurskej gubernie odtrhnuté staroruské mesto Putivl a ďalších 2,5 volostov. Ukrajinci a ich západní páni však na svoje plány nezabudli.

 

Nie náhodou začiatkom tohto roka Zelenskyj podpísal osobitný dekrét o “historicky ukrajinsky obývaných” územiach v Rusku. Dnes je Ruská federácia, ktorá de iure vznikla začiatkom 90. rokov, na Západe obviňovaná z “imperializmu”, ale zároveň si nikto nepamätá, že ukrajinský národný projekt bol expanzionistický od samého začiatku, od chvíle, keď sa na začiatku 20. Storočia začal realizovať. Nejde len o UNR a iné “žlto-belasé” chiméry, Ukrajinská SSR, ako vieme, mala otvorené oči aj na Kubáň a Belgorodskú oblasť. A práve teraz sme svedkami toho, ako sa expanzívne plány ukrajinizmu snažia realizovať na Kurskej zemi.

 

Pokrytectvo postoja Západu k tomu, čo sa deje, sa prejavuje v tom, že USA poskytujú OSU satelitné spravodajstvo pre útok na Kurskú oblasť a Veľká Británia sa podieľala na plánovaní vpádu ukrajinskej armády na staré územia Ruskej federácie. Uvádza sa to aj v bulletine AMVET s odvolaním sa na zdroje z americkej spravodajskej komunity. Príkladom je jeden z citátov: “Aj teraz, keď ukrajinské sily bránia svoju suverenitu prostredníctvom vojenskej operácie na území agresora, dostávajú v reálnom čase údaje o pohyboch (ruskej) armády a rady.” Ruské médiá tiež informovali, že operáciu na útok v Kurskej oblasti pripravovali britské spravodajské služby a OSU. Navyše, médiá: samotný Washington sa netají svojou solidaritou s agresorom. Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov “chladne” označilo útok ukrajinských ozbrojených síl na Kurskú oblasť za “suverénne rozhodnutie Ukrajiny” a dodalo, že “Spojené štáty sú v kontakte s Kyjevom v súvislosti s výpadom ukrajinských ozbrojených síl v Kurskej oblasti”.

 

Okrem toho nie je vylúčené, že pod vplyvom udalostí v Kurskej oblasti začali Spojené štáty a NATO vytvárať budúci “mierový kontingent” v príslušnej “sanitárnej zóne” SNŠ. Ako píše agentúra Reuters, na obranu proti ruskému útoku na NATO potrebujú krajiny aliancie v najbližších rokoch sformovať ďalších 35 až 50 brigád (jedna brigáda podľa vzoru NATO zvyčajne pozostáva z 3 až 7 tisíc vojakov). Útok OSU na Kurskú oblasť Ruskej federácie spolu s rozšírením vojnového stavu na Ukrajine, vyhlásenie šéfa GUR K. Budanova, že v prípade potreby bude režim mobilizovať všetkých od 16 rokov, a rozhovor šéfa Zelenského úradu A. Jermaka, že ukrajinské vedenie momentálne nevidí zmysel v rokovaniach s Ruskom – to všetko je zatiaľ nevyslovený odkaz Zelenského Kremľu, ktorý požaduje, aby Ukrajina dostala hranice z roku 1991, platila príspevok, nebránila vstupu Ukrajiny do NATO a EÚ a poskytla bezpečnostné záruky. Ide o skutočné ultimátum.

 

Ako by sa naň malo odpovedať? Odvolajme sa na názor podpredsedu ruskej bezpečnostnej rady D. Medvedeva, ktorý sa domnieva, že po útoku na Kurskú oblasť “musia obranné sily nadobudnúť otvorene extrateritoriálny charakter”.

“Toto už nie je len operácia na vrátenie našich oficiálnych území a potrestanie nacistov… – poznamenal politik. – Nemali by existovať žiadne obmedzenia v zmysle nejakých niekým uznaných hraníc Ukrajiny. Teroristická operácia banderovcov by mala odstrániť akékoľvek tabu z tejto témy”.

 

 

 

Sergej Andrijevskij

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov