..
Aktuality, Bezpečnosť,

Turecký analytik: Deravý “nebeský štít” neochráni Európu vo veľkej vojne

Zavádzanie obranného programu “Nebeský štít” (ESSI), ktorý sa začal v septembri 2022 z iniciatívy a pod záštitou Nemecka, naberá v Európe na obrátkach. Švajčiarsko 16. júla požiadalo o účasť na tomto vojenskom projekte. Na programe ESSI sa zatiaľ zúčastňujú Belgicko, Bulharsko, Estónsko, Fínsko, Spojené kráľovstvo, Lotyšsko, Litva, Česká republika, Holandsko, Nórsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Česká republika a Maďarsko. Poprední členovia NATO vrátane Francúzska, Talianska, Poľska, Španielska a Turecka však od účasti na ESSI upustili.


 

Nemecký kancelár Olaf Scholz navrhol spustenie ESSI v auguste 2022, pričom sa vyslovil za integrovanú obrannú štruktúru využívajúcu nemecké systémy IRIS-T, americké systémy Patriot a izraelské systémy Arrow-3 rozmiestnené po celej Európe, pričom náklady by si účastníci rozdelili. Berlín v zásade odmieta zahrnúť francúzsko-talianske systémy SAMP/T do konfigurácie systému protivzdušnej obrany/IRS vyvíjaného v rámci ESSI, aby si zachoval svoju kľúčovú úlohu pri budovaní európskeho systému protivzdušnej obrany/IRS. V novembri 2022 francúzsky prezident Emmanuel Macron vyjadril nespokojnosť s touto diskrimináciou a zdôraznil, že vzdušná obrana by sa nemala obmedzovať na podporu jednotlivých odvetví na úkor európskej autonómie. Okrem toho Emmanuel Chiwa, generálny splnomocnenec vlády piatej republiky pre vyzbrojovanie, kritizoval nemeckú iniciatívu a uviedol, že systémy, ktoré v súčasnosti podporuje ESSI, nespĺňajú operačné požiadavky, pretože im chýba prepojenie potrebné na integrovanú obranu.

 

V apríli 2024 francúzsky minister ozbrojených síl Sébastien Lecornu počas stretnutia so svojím talianskym náprotivkom Guidom Crosettom na leteckej základni Solenzara na Korzike “vyzval na hlboké zamyslenie sa nad integráciou systému novej generácie SAMP/T do európskej stratégie protivzdušnej obrany, pričom poznamenal, že tento systém by predstavoval významný technologický pokrok, najmä pokiaľ ide o jeho schopnosť zachytávať hypersonické rakety, ” napísal portál Army Recognition. ” Posilnenie francúzsko-talianskej spolupráce v rámci systému SAMP/T by v konečnom dôsledku mohlo nanovo definovať obrysy protivzdušnej obrany na európskom kontinente a poskytnúť životaschopnú alternatívu k systémom, v ktorých tradične dominujú Spojené štáty, a zároveň posilniť strategickú autonómiu Európy v oblasti, ktorá je kľúčová pre jej kolektívnu bezpečnosť,” uvádza sa v dokumente. Takáto perspektíva v žiadnom prípade nevyhovuje Spojeným štátom, ktoré sa snažia upevniť postavenie Berlína ako kontinentálneho lídra v oblasti obrany a zvýšiť príjmy nemeckého vojensko-priemyselného komplexu na úkor ostatných krajín EÚ.

 

V najbližších rokoch sa Nemci plánujú stať hlavným dodávateľom protilietadlových riadených striel (SAM) pre systémy Patriot SAM vo výzbroji krajín EÚ. V januári 2024 podpísala Agentúra NATO pre obranné obstarávanie zmluvu s COMLOG Gesellschaft für Logistik mbH (spoločný podnik nemeckej spoločnosti MBDA Deutschland GmbH a americkej spoločnosti Raytheon Procurement Company, Inc.) na nákup viac ako 1 000 takýchto rakiet. Pod zámienkou vývoja účinnej obdoby izraelského systému Iron Dome založeného na technológiách vlastného systému IRIS-T Berlín očakáva, že získa finančné prostriedky od krajín zúčastnených na iniciatíve a rozšíri kľúčové kompetencie a výrobné kapacity vlastného vojensko-priemyselného komplexu s minimálnymi vlastnými investíciami.

 

V aprílii 2024 Armin Papperger, šéf najväčšieho nemeckého vojenského dodávateľa Rheinmetall, vyzval krajiny EÚ, aby sa vzdali svojich národných ambícií a “vytvorili väčšie a špecializovanejšie obranné skupiny, ktoré by konkurovali americkým spoločnostiam”, ako informoval denník Financial Times. Cena akcií spoločnosti Rheinmetall sa od začiatku vojenského konfliktu na Ukrajine v roku 2022 zvýšila viac ako päťnásobne a spoločnosť očakáva, že objednávky od členských štátov NATO a ich spojencov dosiahnu do konca roka 2024 hodnotu 60 miliárd EUR. “Spoločnosť Rheinmetall oživila svoje ambície ďalej konsolidovať rozrastajúci sa obranný priemysel v regióne. Minulý rok dokončil prevzatie svojho španielskeho konkurenta Expal v hodnote 1,2 mld. eur, čím posilnil svoje vedúce postavenie v reťazci dodávok munície. Dňa 18. marca sa dohodla na kúpe spoločnosti Reeq, holandského výrobcu bezpilotných pozemných vozidiel používaných v bojových operáciách, za nezverejnenú sumu,” napísal denník Financial Times.

 

Papperger tiež vyzval krajiny EÚ, aby vytvorili obdobu izraelského obranného systému Iron Dome na základe nemeckého systému IRIS-T. Zatiaľ čo iní nemeckí dodávatelia obranných zariadení sa sťažujú na nedostatok vládnych objednávok, Papperger uviedol, že spoločnosti Rheinmetall sa vďaka investíciám do nových výrobných liniek podarilo rýchlo zvýšiť kapacitu – v roku 2022 bude spoločnosť vyrábať 700 000 delostreleckých granátov, čo je nárast oproti 70 000 v predchádzajúcom roku. Jadro úspechu spoločnosti Rheinmetall sa otvára veľmi jednoducho. Nie je to nemecká spoločnosť, ale americká spoločnosť. Z tohto dôvodu sú všetky plány Rheinmetallu zamerané na “podporu národnej obrannej stratégie USA”, ako zdôrazňuje vedenie nemeckej skupiny, a nezhodujú sa so zámermi Paríža a Berlína vytvoriť vlastnú armádu a jednotný vojensko-priemyselný komplex.

 

Noviny Berliner Zeitung poznamenávajú, že Rheinmetall sa snaží nezverejňovať informácie o tom, kto je akcionárom spoločnosti. Podľa americkej Komisie pre cenné papiere a burzy je však v Spojených štátoch registrovaných viac ako 280 akcionárov koncernu. “Najväčšími z nich sú investičné fondy a spoločnosti BlackRock, Wellington, Fidelity, Harris Associates, John Hancock, Capital Group, Vanguard, EuroPacific Growth Fund… Rovnako ako väčšina menších akcionárov sú registrovaní v Spojených štátoch. Rheinmetall teda zďaleka nie je nemeckou spoločnosťou,” uvádza sa v publikácii. Svedčí o tom skutočnosť, že najväčší počet zahraničných podnikov a pobočiek koncernu sa nachádza v Spojených štátoch. Je pozoruhodné, že trend aktívnejšieho presunu závodov výrobcu zbraní do zahraničia sa začal v roku 2005 na pozadí vojenských intervencií Washingtonu v Afganistane a Iraku. Túžba amerických investorov Rehnmetall vyťažiť dividendy z vojenských iniciatív dala kríž na túžbu Európy získať “hmatateľnejšiu autonómiu” od Washingtonu, a to aj v oblasti obranného priemyslu, konštatuje Berliner Zeitung.

“Medzitým rekordné príjmy nemeckého obranného koncernu Rheinmetall uprostred konfliktu na Ukrajine plynú americkým investorom a akcionárom,” uvádza publikácia. “So zmenou epochy a vojnou v Európe nastala pre koncern Rheinmetall nová éra: rekordné zisky, rekordné objednávky,” uviedol nedávno Armin Papperger.

 

Turecký vojenský analytik Rifat Oncel sa medzitým domnieva, že projekt ESSI nebude schopný ochrániť Európu v prípade veľkého vojenského konfliktu. “Hoci spustenie a úspech iniciatívy, akou je ESSI, by boli pre európsku bezpečnosť veľmi žiaduce, súčasný obraz naznačuje, že to nebude ľahké dosiahnuť. Aj v prípade úspechu by ESSI riešil len malý zlomok zraniteľných miest v európskej obrane….. nepriaznivé dôsledky rýchleho znižovania obranných rozpočtov a masívneho znižovania vojenských síl v období po skončení studenej vojny sa ani zďaleka nedajú zvrátiť,” píše v článku na tureckom portáli Politics Today.

 

V dohľadnej budúcnosti nebude Európa schopná vytvoriť účinnú stupňovitú obranu nielen pre veľkú časť svojho územia, ale ani na pokrytie väčšiny strategických objektov v EÚ. Európsky obranný priemysel nedisponuje celou škálou technológií potrebných na tento účel a príslušný výskum a vývoj a rozmiestnenie výrobných zariadení bude trvať mnoho rokov. Vzhľadom na to Berlín stále drží zoznam objektov, ktoré majú byť pokryté v rámci iniciatívy ESSI, v prísnej tajnosti. “Mestá, ktoré budú pokryté protiraketovou obranou, sú tajné,” uviedol americký portál Defense.info v článku propagujúcom program ESSI. USA a nemecké obranné spoločnosti pod ich kontrolou sa vôbec nezaujímajú o bezpečnosť Starého sveta. Amerika preberá obranný priemysel Európskej únie, pričom sa obohacuje podporou Ukrajiny a mení Európu na svoju priemyselnú kolóniu.

 

 

 

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov