.
Aktuality, Pozemná technika,

Prečo najlepší tank sveta nebojuje na Ukrajine? Vraj preto, lebo T-14 stále nie je pripravený na reálne bitky

Hlava spoločnosti Rostech Sergej Čemezov sa pred novinármi vyjadril, že “Armata” už “vo výzbroji armády je” a aj to, že svojimi charakteristikami značne prevyšuje vo svete dnes existujúce tanky. To len cena T-14 je vraj príliš vysoká. Preto je jednoduchšie a výhodnejšie využívať tank T-90, ktorý je dnes základným bojovým tankom OS RF a aj lídrom predaja na svetových trhoch.


 

Generálny konštruktér UKBTM (súčasť Uralvagonzavodu) Andrej Terlikov už v roku 2021 predpokladal, že testy nového bojového obrnenca budú prebiehať ešte rok-dva. Lenže vo februári tohto roku podpredseda BR RF D. Medvedev oznámil, že testy T-14 nie sú stále dokončené. V apríli 2023 si ruské médiá všimli, že niekoľko tankov T-14 bolo využitých na paľbu po nepriateľským postaveniam v oblasti ŠVO. Zároveň uviedli, že “v priamej útočnej činnosti sa neobjavili”. TASS v júli 2023 zase napísala, že zoskupenie “Juh” použilo “Armatu” v bojových zrážkach. Zdroj tvrdil, že “niekoľko kusov bolo účastných boja, aby sa zistilo, ako sa tento tank predvedie”. Vojenský expert, bývalý vševojskový dôstojník Aleksandr Šarkovskij, pripomína, že tank “Armata” stále nie je dopracovaný.

– Pokiaľ mi je známe, do výzbroje bol prijatý, aby prešiel vojskovými testami, no jeho sériová výroba ešte nie je zavedená.

 

Prečo je to tak?
– Má byť dopracovaná technológia, ktorá z neho urobí cenovo prijateľný tank. Preto nie je namieste spaľovať jeho vzorky na bojovom poli. Áno, “Armata” sa na istý čas objavila v zóne ŠVO a vraj sa ukázala byť schopná. Zdá sa však, že voči nej existujú výhrady. Takže stále prebiehajú konštrukčné práce technológov, čo je neľahká etapa akejkoľvek výroby, pretože ak technologický proces nebude rozumne zorganizovaný, budeme mať drahú mašinu, ba až bezdôvodne drahú.

 

Neovplyvnil dopracovanie nezávideniahodný osud nemeckých “Leopardov” i amerických “Abramsov”, horiacich na bojových poliach?
– Na ukrajinskom bojisku sa ukázalo, že naše tanky sú chránené omnoho lepšie ako “Leopardy” a “Abramsy”. Tieto zahraničné tanky sú tam v podstate vyzlečené, vlastná dynamická ochrana im bola odstránená. Ukrajinci sa snažia pridať im svoju, dodatočné pancierovanie, na “Leopardy” pridávajú súpravy “Kontakt 1”. Každopádne sa tieto tanky líšia od tých, ktoré sú vo výzbroji USA a ďalších západných štátov, pre Ukrajinu ich značne “zjednodušili”. Mimochodom, zdá sa, že spomenutý problém existuje: veď akcie výrobcu “Abramsov” General Dynamics Land System po záberoch horiacich tankov značne poklesli. Spoločnosť teda začína mať nemalé straty.

 

My teda zdokonaľujeme “Armatu” aj z dôvodu jej budúceho predstavenia na zbrojárskom trhu?
– T-14 má už dnes imidž najlepšieho tanku sveta. Zdá sa, že naši konštruktéri ho chcú ešte viac zdokonaliť. Hoci ľudovo sa hovorí, že lepšie je nepriateľom dobrého. Nezabúdajme na to! Netreba tiež zabúdať, že T-14 si vyžaduje aj osobitnú technickú obsluhu – špecialistov, zariadenie. Veď je to principiálne úplne nový tank. Akonáhle bude toto všetko uvedené do normy, uvidíme “Armatu” aj v boji. Možno to bude už počas ŠVO.

 

 

Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov