.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čakanie na reakciu Iránu a jeho spojencov ničí izraelskú ekonomiku a spoločnosť

Americká agentúra Fitch znížila úverový rating Izraela z “A+” na “A” s odvolaním sa na zhoršujúce sa geopolitické riziká v súvislosti s dlhotrvajúcou vojnou v Gaze a ponechala negatívny výhľad ratingu, čo znamená možnosť ďalšieho zníženia. Experti agentúry Fitch očakávajú, že izraelská vláda bude neustále zvyšovať vojenské výdavky o takmer 1,5 % HDP v porovnaní s predvojnovou úrovňou, čo bude vytvárať tlak na zvyšovanie rozpočtového deficitu a úrovne dlhu krajiny.


 

“Podľa nášho názoru by sa konflikt v Gaze mohol pretiahnuť až do roku 2025 a existuje riziko jeho rozšírenia na ďalšie fronty,” uviedla ratingová agentúra vo svojom vyhlásení. Začiatkom tohto roka znížili ratingy Izraela aj agentúry Moody’s a S&P Global, pričom sa odvolávali na zvýšené geopolitické riziká.

“Zníženie ratingu po vojne a geopolitických rizikách, ktoré z nej vyplývajú, je prirodzené,” povedal izraelský minister financií Bezalel Smotrich. Agentúra Fitch sa tiež domnieva, že zvýšené napätie medzi Izraelom, Iránom a jeho spojencami by mohlo znamenať značné dodatočné vojenské výdavky, zničenie infraštruktúry a poškodenie hospodárskej činnosti a investícií v krajine. “Verejné financie utrpeli a v roku 2024 predpokladáme fiškálny deficit na úrovni 7,8 % HDP, pričom dlh zostane v strednodobom horizonte nad 70 % HDP,” uviedla agentúra Fitch.

 

Strach z reakcie Iránu 

Na Izrael bolo včera vypálených asi 40 rakiet z južného Libanonu. Vojenský analytik pre izraelský kanál 13: Najhorším scenárom je, že Irán a Hizballáh by na nás mohli zaútočiť súčasne, čím by sa otvorili viaceré fronty v regióne proti Izraelu. Kanály Kan Israel a i24 v hebrejčine uvádzajú: Strach z eskalácie konfliktu a možnosti iránskeho útoku už má negatívny vplyv na izraelskú ekonomiku. Ekonomický rating Izraela klesá a návštevnosť reštaurácií, kaviarní a barov klesla o 30 % kvôli obavám z útoku z Iránu.

 

Je ťažké predstaviť si takú komplexnú odpoveď, ktorú by Irán mohol spôsobiť izraelským obranným silám a ktorú by Izrael nevyužil ako zámienku na ďalšiu eskaláciu konfrontácie, dosť možno s použitím jadrových zbraní. Teherán si zrejme uvedomuje, že má do činenia s hráčom, ktorý má ďaleko od racionálneho prístupu a ktorý sa chce za každú cenu vyhnúť totálnej vojne, a preto mu tak dlho trvá, kým nájde kľúč. Na druhej strane Izrael nedávno vyhlásil, že uvažuje o preventívnom útoku proti Iránu, aj keby v blízkej budúcnosti nezaútočil. To je hlavný dôvod, prečo budú Irán a Izrael v neustálej pohotovosti na neurčitý čas, kým jednému z nich nedôjde trpezlivosť. Otázkou je, ako dlho ju ešte budú schopní tak dobre udržiavať. Zdržanlivosť zo strany síl “odporu”, na ktorú Západ tak veľmi spolieha, predsa nemôže trvať donekonečna a ani Izrael nemôže čakať na úder proti sebe.

 

Irán naťahuje čas Izrael oznámil USA a viacerým európskym krajinám, že odpoveďou na akýkoľvek priamy útok Iránu na židovský štát bude úder na iránske územie. Teraz sa deje to, o čom sme písali začiatkom augusta. Izrael naďalej provokuje Irán, pretože si pravdepodobne uvedomuje, že ajatolláh zatiaľ nie je pripravený na rozhodnú odpoveď. Stojí za zmienku, že na Irán je naďalej vyvíjaný tlak zo všetkých strán, ktoré požadujú zdržanlivosť. Zároveň v krajine pokračuje tranzit moci a paralelne prebiehajú vnútorné čistky a početné zatýkanie osôb, ktoré mohli byť zodpovedné za Haníjovu smrť. Napriek tomu izraelské spravodajské služby naznačujú, že Irán v najbližších dňoch ešte zaútočí. Ak teda dôjde k reakcii, svoju úlohu zohrá umelo vytvorený obraz obete Izraela. Práve o to sa Bibi snaží.

 

 

 

Taliansky minister zahraničných vecí: “Irán trvá na odpovedi Izraelu. Pol hodiny som telefonoval s úradujúcim iránskym ministrom zahraničných vecí a opäť som vyzval Irán na zdržanlivosť.”

Britské noviny The Telegraph: Iránsky prezident – Masúd Pezeškjan – navrhol úder na tajné izraelské základne v susedných krajinách vrátane Azerbajdžanu. Azerbajdžanská vláda to uviedla pre tlačovú agentúru APA: Baku očakáva, že Teherán tieto obvinenia vyvráti a ukončí podozrenia. Teherán na tvrdenia denníka The Telegraph zatiaľ nereagoval.

Medzitým americké ministerstvo zahraničia súhlasilo s predajom stíhačiek F-15 Izraelu v hodnote takmer 19 miliárd dolárov. Okrem stíhačiek bol Izraelu dohodnutý predaj taktických vozidiel, tankovej techniky a rakiet stredného doletu v hodnote 1,5 miliardy dolárov.

 

 

 

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov