.
Aktuality, Pozemná technika,

Irán pravdepodobne čoskoro dodá Rusku stovky balistických rakiet Fath-360, prípadne Ababil

Agentúra Reuters zverejnila v noci z 10. na 11.8.2024 editovanú správu skupiny troch autorov týkajúcu sa pripravovaných dodávok iránskych balistických rakiet Rusku. Správa sa odvoláva na viaceré zdroje v európskych spravodajských službách.


 

Irán a Rusko mali dňa 13.12.2023 podpísať v Teheráne zmluvu o dodávke rakiet, na základe čoho doteraz prebiehal v Iráne výcvik desiatok príslušníkov ruských ozbrojených síl.
Predmetom dodávok mali byť strely typu Fath-360 a Ababil. V obidvoch prípadoch ide o ľahšie typy taktických balistických rakiet. Ide teda o zbrane, ktoré Rusko môže použiť na ničenie prioritných cieľov v blízkosti frontovej línie a nehlbokom tyle ukrajinských vojsk.

 

Strela typu Fath-360 bola odvodená od podstatne väčšej strely Fateh-110, ide o rovnakú konfiguráciu rakety, len je miniaturizovaná. Je známe, že nová cvičná verzia strely s bola testovaná Korpusom stráže islamskej revolúcie v júli 2023. Používa trup bojovej strely s motorom a bojovou hlavicou delostreleckej rakety kalibru 122 mm Arash, ktorá už bola dodaná Rusku pre použitie v delostreleckých raketometoch BM-21. Použitie cvičných striel mohlo výrazne znížiť aj náklady na výcvik ruských posádok.

 

V bojovej verzii má Fath-360 (prípadne BM-120) dĺžku 5,1 m, priemer 368 mm, štartovaciu hmotnosť 787 kg, z čoho 150 kg pripadá na hmotnosť bojovej hlavice. Efektívny dostrel je od 30 do 120 km, cestovná rýchlosť je Mach 3 a dopadová rýchlosť Mach 4 (1361 m/s). Navedenie je kombinované, pričom záložný je inerciálny navigačný systém (INS) a primárny satelitný (GNSS), ktorý používa ruský systém družicovej navigácie GLONASS. Pravdepodobná kruhová odchýlka je pod 30 metrov. Strela je porovnávaná s americkou GMLRS, ktorá bola popísaná v predchádzajúcom článku Armádneho magazínu, časť 3.

 

 

Fath-360 je iránskou výkonnejšou obdobou amerického raketometu HIMARS, maskuje sa tradične pod plachty rôznych civilných nákladných vozidiel, ktoré sa zrolujú a objaví sa odpaľovacie zariadenie pre dve, tri, štyri alebo šesť striel. Minulý rok došlo k ich bojovému použitiu, Irán ostreľoval kurdské ciele v severnom Iraku.

 

 

Pokiaľ ide o strely Ababil, sú ešte menšie ako Fath-360/BM-120. Irán ich predstavil na minuloročnom vojensko-technickom fóre Armija 2023 v Moskve, kde mali vzbudiť záujem Rusov.

 

 

Ide o miniatúrnu balistickú strelu, jej dĺžka je 3,7 metra, hmotnosť 240 kg, z čoho 45 kg pripadá na bojovú hlavicu a dostrel je 86 km z pozemných odpaľovacích zariadení. Vypúšťané sú z transportno-odpaľovacích kontajnerov pre osem striel. (Ukrajinci budú dúfať, že keď Rusi tieto strely dostanú tak to tak skutočne bude.) Existujú dva spôsoby ich navedenia, prvý je opäť satelitný a ten druhý nie tak častý pre pozemné a už vôbec nie pre miniaturizované balistické strely. Druhý spôsob navedenia je kombináciou inerciálneho pre pochodovú fázu letu a elektooptického v terminálnej fáze. Strela sa teda sama navedie presne na cieľ, ktorý má vopred zadaný, prípadne ho môže mať definovaný v katalógu cieľov. Tu ale pripadá do úvahy možnosť, ktorú autor predvídal už v článku, ktorý v Armádnom magazíne vyšiel dňa 14.12.2023, zhodou náhod deň po vyššie uvedenom podpise zmluvy v Teheráne.
Od balistických striel Ababil bola v Iráne odvodená letecká aerobalistická strela Arman, ktorá mohla medzitým získať pokročilý senzor samonavedenia. Vypustenie zo vzduchu by výrazne predĺžilo jej dostrel (86 km z pozemných platforiem). Potenciálne by sa tým zvýšila účinnosť leteckých úderov, ktoré by ruské lietadlá podnikali z bezpečnej vzdialenosti od cieľa.

 

 

Podľa správy Reuters sa kontrakt blíži k zavŕšeniu, najbližší logický krok po ukončení výcviku ruských posádok je fyzické dodanie striel, čo sa má podľa dvoch zdrojov v európskych spravodajských službách stať v prípade rakiet Fath-360 v najbližšej dobe, Ababil by mal prísť neskôr. Západ hrozí, že na túto eskaláciu odpovie, najúčinnejšou formou by však bola dodávka komplexov protivzdušnej obrany Ukrajine. Ide však o balistické strely malých rozmerov, náročný cieľ pre PVO. Ak abstrahujeme od THAAD (ktovie či, bežní Ukrajinci vôbec vedia, čo to je) tak do úvahy pripadajú len MIM-104 Patriot a SAMP-T. Potrebné sú teda upper tier systémy (vyššieho ešalónu vrstvenej PVO), ktorých rakety sú drahé a nie je ich k dispozícii dostatok, prinajmenšom, pokiaľ by sa na jednu vzdušnú hrozbu používali dve strely na zvýšenie pravdepodobnosti jej zničenia.

 

Iránske balsitické strely nie sú nepresné a ani nespoľahlivé:

 

Situáciu ešte môže skomplikovať možnosť, že do Ruska už bolo dodaných v priebehu roka 2024 asi 400 iránskych balistických rakiet Fateh-110, ktoré však doteraz neboli použité.

 

 

Každopádne, Ukrajina tvrdí, že Rusko dňa 31.7.2024 po päť mesačnej prestávke znovu použilo pri útoku v rajóne mesta Bila Cerkva v Kyjevskej oblasti severokórejské balistické strely KN-23. Tie majú dostrel asi 700 km. Platformou pre odpálenie tejto balistickej strely môže byť aj železničný vozeň.

 

 

P.S. Aby sa to nezačalo pliesť, Ababil je veľmi časté meno pre zbrane v islamskom svete. Dokonca americké stíhačky F-15QA dodané Kataru sa volajú Ababil. Tiež pakistanské balistické strely s viacnásobnou jadrovou hlavicou sa volajú Ababil. Z iránskych zbraní sa meno Ababil používa pre drony, prieskumné drony dlhého dosahu, z ktorých posledný typ Ababil-3 odpálil NLOS PTRS Almas-3, aj kamikadze drony. Dôvod je prostý. Ababil je meno mýtického vtáka, ktorý sa pravdepodobne spomína aj v Koráne v súre Al-Fil. Tieto vtáky mali zachrániť posvätnú stavbu Kába, ktorá sa nachádza uprostred Veľkej mešity v meste Mekka pred sloňou armádou etiópskeho miestokráľa Abraha (vládol na území dnešného Jemenu Himiarytskému kráľovstvu pod nadvládou etiópskeho Aksumského kráľovstva). Vtáky mali zhadzovať malé kamene a zahnali slony na útek. Stalo so to v roku 570 a v rovnakom roku sa narodil Prorok Mohamed.

 

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov