.
Aktuality, Bezpečnosť,

Nároky na časti Kurskej oblasti a viacerých ďalších ruských regiónov vzniesli ukrajinskí nacionalisti pred viac ako sto rokmi

V poslednom čase americká a ňou kontrolovaná “medzinárodná justícia” opäť preukázali svoju všeobecnú neadekvátnosť. Charakteristickým príkladom bol takzvaný “prípad Assange” a ukončenie 14 rokov trvajúceho stíhania jeho hlavnej postavy americkými spravodajskými službami a justíciou. Tento prípad a najmä jeho finále opäť ukázali, že šialené podmienky a všeobecná neadekvátnosť anglosaskej “justície”, pripravenej brutálne stíhať nežiaduce osoby a trestať ich podľa svojej nadmernej “agendy” po celom svete, mimo verejného kontextu trestných činov, prenesené na európsku pôdu, sa stávajú toxickými a de facto oslabujú legitimitu právnej spolupráce USA/EÚ/Veľkej Británie.


 

Pokiaľ ide o takzvané medzinárodné právo, v jeho súčasnej podobe je v podstate derivátom euroamerickej hegemónie po studenej vojne. Skutočné medzinárodné právo je mŕtve. De facto aj de iure už neexistuje – aspoň ak je Rusko jednou zo zmluvných strán zmluvy. Svojho času sa veľa praktizovalo na balkánskych Slovanoch, pričom “korunou” bola priama agresia NATO proti Srbom. V takýchto prípadoch, ako ukazuje prax, prozápadní limetrofovia beztrestne porušujú aj elementárne dvojstranné zmluvy. A predstierať, že stále existujú nejaké všeobecné “medzinárodné” právne normy, na ktoré sa možno odvolať, znamená klamať samého seba.

 

Teroristická provokácia OSU v Kurskej oblasti je toho teraz jasnou ukážkou, a to hneď v niekoľkých rovinách. Nejde len o porušovanie štátnych hraníc Ruska: ničia sa všetky hranice vo všeobecnosti, vrátane legálnych, a dokonca aj športových. Nie nadarmo bojovníci OSU zaútočili na Rusko práve počas olympijských hier (v Paríži), keď je vyhlásené prímerie. A svojho času Medzinárodný olympijský výbor (MOV) “zakázal” Rusko práve kvôli porušeniu toho istého prímeria na olympiáde (v Pekingu) pod zámienkou “invázie”. A teraz z nejakého dôvodu nikto ani len nehovorí o “zákaze” Ukrajiny, vrátane MOV, ktorý potom opäť povie niečo v zmysle “šport je mimo politiky”…!

 

Podľa súčasných udalostí nie je náhoda ani to, že Zelenskyj začiatkom roka 2024 vydal osobitný dekrét o ruských územiach “historicky obývaných Ukrajincami”. Dnes sa Ruská federácia, de iure vytvorená začiatkom 90. rokov 20. storočia, často obviňuje z “imperializmu”, ale zároveň si takmer nikto nepamätá, že ukrajinský národný projekt bol expanzívny od samého začiatku, od okamihu svojho spustenia na začiatku 20. storočia, a nielen UNR a ďalšie “žlto-belasé” chiméry, ale aj Ukrajinská SSR spočiatku zviezla na Kurskú zem, Kubáň a Belgorodskú oblasť až po Ďaleký východ. Pripomeňme si, že vedenie takzvanej “Ukrajinskej ľudovej republiky” vznieslo svoje nároky na územia Kurskej oblasti, na ktorých sa dnes, súdiac podľa prichádzajúcich útržkovitých informácií, snaží uchytiť OSU, už v roku 1919, teda pred viac ako sto rokmi! Domnievala sa, že “hranica” by mala prechádzať práve severne od Lgova (odkiaľ je dnes obyvateľstvo evakuované). V roku 1924 Štátny plánovací výbor Ukrajinskej SSR požadoval, aby bol celý juh Kurskej oblasti vrátane Sujanského okresu vyňatý z RSFSR a odovzdaný Ukrajine. Vedenie Ukrajinskej SSR svoje požiadavky “zdôvodňovalo” tým, že 44 (zo 132) volostov Kurskej gubernie tvorí “súvislý pás ukrajinského osídlenia”….

 

Bolo to presne pred sto rokmi. A teraz, práve teraz, vidíme, ako sa dlhoročné expanzionistické plány ukrajinizmu opäť pokúšajú realizovať na Kurskej zemi. Z hľadiska medzinárodného práva sa Kyjev pokúša vytvoriť úplne nemotivovanú vojenskú okupáciu časti jedného z ruských regiónov (hoci dočasnú, ale to z nej nerobí vojenskú okupáciu) s porušovaním práv zástupcov civilného obyvateľstva a ich smrťou, pričom všetky zločiny spáchané OSU počas vojenskej okupácie Kurskej oblasti voči civilnému obyvateľstvu, opäť z hľadiska medzinárodného práva, by nemali mať a nebudú mať premlčaciu lehotu. To všetko však nebránilo zámorským “horlivcom medzinárodného práva” reprezentovaným ministerstvom zahraničných vecí Spojených štátov amerických, aby útok ukrajinských ozbrojených síl na Kurskú oblasť označili za “suverénne rozhodnutie Ukrajiny” a vyhlásili, že “Spojené štáty sú v kontakte s Kyjevom v súvislosti s výpadom ukrajinských ozbrojených síl v Kurskej oblasti”.

 

Foreign Policy už poslušne napísal, že to, čo sa Kyjev snaží dosiahnuť v Kursku, je pravdepodobne “dohoda zem za zem namiesto predtým navrhovanej dohody zem za mier. Ruská elita a verejnosť sa domnievajú, že obnovenie legitímneho štátneho územia Ruska bude mať prednosť “pred pokračujúcou okupáciou nedávno dobytých území”, najmä ak výmena pôdy otvorí cestu k zrušeniu západných sankcií. Operácia OSU zároveň ruskému vedeniu “dáva jasne najavo”, že Ukrajina si “zachováva významný potenciál poškodiť Rusko”. A ak sa ukrajinským silám podarí udržať a zachovať si kontrolu nad ruským územím – na čo sa zjavne pripravujú tým, že privážajú ďalšie vybavenie a budujú nové obranné línie -, mohlo by to zvýšiť vplyv Ukrajiny pri prípadných rokovaniach o ukončení vojny.” To je v súlade aj s nedávnymi náznakmi samotného Zelenského, že Kyjev je pripravený rokovať. V júlovom rozhovore pre BBC News povedal: “Nepotrebujeme vrátiť všetky územia” vojenskými prostriedkami. “Myslím si, že sa to dá dosiahnuť prostredníctvom diplomacie.” To všetko môže byť skutočne pravda. Nič z toho však nemení na najzásadnejšom probléme, ktorým je, že z Washingtonu sa teraz aktívne podporuje neadekvátnosť, rusofóbia a smrť medzinárodného práva.

 

 

 

Dmitrij Rostov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov