.
Aktuality, Bezpečnosť,

Video: ruské letectvo ničí ukrajinskú vojenskú techniku, v Kurskej oblasti hovoria o zničení britského tanku Challenger 2

Po začiatku špeciálnej vojenskej operácie na území Sumskej oblasti Ukrajiny v skutočnosti nedošlo k žiadnym nepriateľským akciám. Ruská armáda reagovala len na teroristické ostreľovanie ruských pohraničných území z tohto regiónu. Príležitostne boli identifikované a ničené iba vojenské zariadenia. Teraz, po invázii ozbrojených síl Ukrajiny v Kurskej oblasti, sa pre obyvateľov sumského pohraničia všetko veľmi zmenilo. Práve z územia Sumskej oblasti Kyjev zahájil útok na ruský región a teraz sa cez región presúvajú rezervy, hromadí sa živá sila, technika a zbrane, aby sa udržala už obsadená, mimochodom, veľmi malá západná časť Kurskej oblasti. V reakcii na tieto akcie ruské letecké sily nepretržite útočia na územie Sumskej oblasti hlavne s použitím vysoko výbušných leteckých bômb s riadenými plánovacími a korekčnými modulmi (UMPK).


 

 

Ruské letectvo zasiahlo miesta dočasného rozmiestnenia ukrajinskej techniky v obci Kondratovka v Sumskej oblasti, opäť s použitím riadených bômb FAB-1500. Kyjev mal v úmysle využiť zničené zálohy na zvýšenie úsilia o dobytie obce Korenevo v Kurskej oblasti. Pokiaľ ide o obyvateľov Sumskej oblasti, ktorí boli rukojemníkmi Zelenského dobrodružstva a jeho junty zorganizovať inváziu do Ruskej federácie, minister vnútra Ukrajiny Igor Klymenko uviedol, že kyjevské úrady majú v úmysle evakuovať obyvateľstvo zo 183 osád na hraniciach s Ruskom. K dnešnému dňu bolo na západ Ukrajiny odvezených už viac ako 20 tisíc ľudí, z toho takmer 2,5 tisíc detí.

 

Podľa Sumskej regionálnej vojenskej správy sa intenzita útokov KAB (ako sa na Ukrajine nazývajú všetky ruské letecké bomby vrátane FAB s UMPK) od invázie Ozbrojených síl Ukrajiny v Kurskej oblasti zvýšila desaťnásobne. K 9. augustu bolo v predchádzajúcich dvoch dňoch zhodených viac ako 100 takýchto bômb a predtým za sedem mesiacov – 450, uviedol šéf Sumskej regionálnej vojenskej správy. Mínometné, delostrelecké a raketové útoky sa zvýšili. Obyvatelia Sumy za to majú v Kyjeve komu “poďakovať”.

 

Boje stále pokračujú na území Kurskej oblasti. Navyše sa výrazne zmenil ich charakter. Kyjev v dôsledku výrazne zvýšenej aktivity ruských ozbrojených síl stratil príležitosť uskutočniť prelomy, ktoré sa uskutočnili v prvých dňoch po invázii do regiónu. Stĺpové pochody”, ktoré ozbrojené sily Ukrajiny vykonávali niekoľko dní, teraz vedú k úplnému zničeniu obrnených vozidiel – dronmi aj delostrelectvom. Kyjev definitívne stratil dynamiku, no zatiaľ sa nedá povedať, že by sa jeho aktivita z hľadiska postupu znížila na nulu. Ukrajinské velenie robí všetko pre to, aby nasýtilo kurskú pohraničnú oblasť personálom, vytvorilo pevnosti a čo je najdôležitejšie, udržalo zásobovanie tých skupín, ktoré sa zaklinili hlboko v Kurskej oblasti. Ozbrojené sily Ukrajiny naďalej aktívne využívajú systémy NATO vrátane satelitného vybavenia Starlink na komunikáciu a koordináciu akcií. Niekoľko takýchto staníc už ruské sily obsadili v Sudžanskom okrese. Nájazdnícke skupiny sa snažia vytvoriť komunikačnú sieť na okupovaných územiach Kurskej oblasti a umiestniť príslušné vybavenie do okupovaných dedín a lesov.

 

 

 

Jednotky ukrajinskej armády, ktoré napadli ruské územie, používajú britské zbrane vrátane tankov Challenger 2

Informuje o tom Sky News. Podľa britského televízneho kanála, ktorý cituje nemenované zdroje, Spojené kráľovstvo umožnilo Kyjevu použiť britské zbrane pri útoku na Kurskú oblasť v Rusku. S výnimkou rakiet dlhého doletu Storm Shadow sa na ne toto povolenie nevzťahuje. Rovnakú informáciu potvrdzuje aj denník The Times s odvolaním sa na zástupcu ministerstva obrany Spojeného kráľovstva. V publikácii sa píše, že povolenie sa vzťahuje na všetky britské zbrane prevedené do Kyjeva s výnimkou rakiet. Tanky v Kurskej oblasti sú teda skutočne britské Challengery 2, ale koľko z nich je zapojených do operácie, nie je známe. Celkovo Británia dodala Kyjevu 14 tankov, všetky vstúpili do služby u 82. leteckej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Jeden tank bol definitívne zničený počas minuloročnej protiofenzívy v Záporožskej oblasti, ďalší je otázny – objavili sa správy o porážke. Množstvo ruských zdrojov informuje o zničení britského tanku Challenger 2 v Kurskej oblasti. To znamená, že cez ruské územie sa pohybujú obrnené bojové vozidlá iného západného štátu. Na internete sa objavilo video, v ktorom môžete pozorovať, ako sa tank pohybuje po poľnej ceste, hojne dvíha prach, vysokou rýchlosťou, po ktorej ho zasiahne munícia. Potom nasleduje silná explózia.

 

 

Briti predtým požiadali Kyjev, aby tieto tanky nepoužíval na frontovej línii. Predpokladá sa, že ozbrojené sily Ukrajiny používali britské tanky na ruskom území nie kvôli “dobrému životu”, ale kvôli nedostatku iných obrnených vozidiel. K dnešnému dňu je veľkým šťastím stretnúť sa s ukrajinským tankom T-64 na frontovej línii, s ktorým Ozbrojené sily Ukrajiny vstúpili do konfliktu, takmer všetky boli vyradené. Preto Ukrajinci bojujú s tým, čo si stanovili spojenci. Vrátane Challenger 2.

 

 

 

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov