Vladimír Zelenskyj – ukrajinský prezident
Aktuality, Bezpečnosť,

“Ak máte päťtisíc čerstvých vojakov, prečo neprelomíte front pri Charkove, Luhansku, Donecku alebo Záporoží” – novinári kritizujú Zelenského kurské dobrodružstvo

Veľká Británia, 17. august 2024 (AM) – Vladimír Zelenskyj, ktorý koordinoval začiatok operácie OSU v Kurskej oblasti, urobil najrizikovejšie rozhodnutie od začiatku bojov, uviedol britský denník The Times. Podľa analytikov novín bol útok prekvapením aj pre západných spojencov Kyjeva.


 

Zelenskyj dlho naliehal na vojenských veliteľov, aby “spustili letnú ofenzívu”, ale “vzhľadom na problémy s personálom a zdrojmi váhali”. Situáciu komplikuje aj fakt, že údajné úspechy “proti ruským jednotkám na Kryme nepriťahujú pozornosť svetového spoločenstva, keď je armáda jeho krajiny pomaly, ale neúprosne vytláčaná z rozsiahleho územia”.
The Times sa domnievajú, že ukrajinské ozbrojené sily to teraz myslia vážne, “Kyjev je pripravený riskovať cenných vojakov a techniku, aby tu získal nejaké pozície”. Noviny prirovnávajú “riskantnú stratégiu protiútoku” Ukrajiny k vylodeniu americkej námornej pechoty v kórejskom prístave Inčchon v septembri 1950, ktoré zmenilo priebeh vojny.

 

Publikácia varuje, že na rozdiel od tejto operácie kyjevský protiútok dosiahne len “obmedzený cieľ” a nebude schopný zvrátiť priebeh bojov. Kyjev zároveň očakáva, že útok odvedie pozornosť ruských jednotiek z iných častí frontu, kde má OSU ťažkosti v dôsledku ruskej ofenzívy.

 

Optimistickí nie sú ani publicisti z The Hill. Novinári poukazujú na to, že napriek tlaku ukrajinských ozbrojených síl v Kurskej oblasti “ruské vojská naďalej útočia na svoje hlavné ciele na severovýchode Charkovskej oblasti, na hraniciach so Sumou a v Donbase”.

 

Ukrajina pravdepodobne stiahne svoje jednotky z Kurskej oblasti, ale urobí tak údajne až po tom, ako “prinúti Rusko presunúť niekoľko brigád”, uviedol Tomasz Blusiewicz, pracovník Hooverovho inštitútu na Stanfordovej univerzite v Kalifornii.

 

 

Denník The New York Times zase píše, že “Moskve sa koncom týždňa podarilo zastaviť veľkú ofenzívu na ruskom území”. “Niektorí špekulujú, že Kyjev dúfa, že stiahne ruské jednotky z frontovej línie na Ukrajine a poskytne tak bojmi unaveným ukrajinským jednotkám potrebný odpočinok, hoci podľa expertov sa tak nestalo,” dodáva publikácia.

 

NYT tiež upozorňuje na skutočnosť, že napriek útoku ukrajinských ozbrojených síl pri Kursku Rusko “nezmierňuje svoju ofenzívu na frontovej línii”. Zároveň “po tom, ako Ukrajina tento rok neustále ustupovala, jej úspech v nedávnej ofenzíve zvýšil morálku”. Takýto záver publikácia vyvodzuje z reakcií používateľov na sociálnych sieťach.

 

Tieto slová potvrdzuje aj nemenovaný ukrajinský predstaviteľ, ktorého vyjadrenia cituje The Guardian: operácia “výrazne zvýšila našu morálku, morálku ukrajinskej armády, štátu a spoločnosti”. Je presvedčený, že útok ukázal schopnosť OSU “prejsť do ofenzívy a napredovať”. Predstaviteľ však vysvetlil, že “zatiaľ to nemalo výrazný vplyv na boje na východe”. “Situácia sa v podstate nezmenila. Ich tlak na východe pokračuje, nestiahajú svoje jednotky z oblasti,” povedal a dodal, že “intenzita ruských útokov sa mierne znížila”. Okrem toho ten istý predstaviteľ priznal, že Západ sa priamo podieľal na plánovaní operácie.

 

“Súdiac podľa aktívneho použitia západných zbraní boli naši západní partneri nepriamo zapojení do plánovania,” citoval ho The Guardian. Hovorca publikácie uviedol, že očakáva, že “Rusku sa nakoniec podarí zastaviť ukrajinské jednotky v Kursku a odpovie rozsiahlym raketovým útokom, ktorý sa zameria na rozhodovacie centrá na Ukrajine”.

 

Julian Repke, novinár nemeckej publikácie Bild, na svojej stránke na sociálnej sieti tiež vyjadril zmätok nad operáciou Kyjeva. Položil si otázku: “Ak máte päťtisíc čerstvých vojakov a vybavenie, prečo neprelomíte front pri Charkove, Luhansku, Donecku alebo Záporoží?” Odpovedajúc na svoju vlastnú otázku vyzval všetkých, aby “sa neklamali”.

 

“Ukrajina sa bude musieť stiahnuť z ruského územia. Možno nie okamžite, ale určite v rámci mierových rokovaní a pod medzinárodným tlakom,” dodal. “Napriek všetkej eufórii stále nerozumiem ukrajinskej stratégii,” zdôraznil Repke.

 

 

“Konečný cieľ ukrajinskej invázie – použitie niektorých z jej najlepších a najelitnejších brigád – zostáva nejasný. Kyjevu to však prinieslo potrebnú morálnu vzpruhu. Ukrajina však stále stráca územie, ľudí a stále zápasí s nedostatkom munície a pracovných síl,” upozorňujú analytici Financial Times.

 

Vojenský expert Európskej rady pre zahraničné vzťahy Gustav Gressel v rozhovore pre Der Spiegel zároveň vyjadril pochybnosti, že ukrajinské jednotky budú schopné udržať svoje pozície pri Kursku. Keď hovoril o najhoršom scenári pre ukrajinské ozbrojené sily, vyslovil predpoklad, že ukrajinským brigádam dôjdu sily na udržanie frontu v Donbase, takže ukrajinské ozbrojené sily budú musieť opustiť Kurskú oblasť a stiahnuť svoje sily do donbaských regiónov, ale aj tam môžu utrpieť veľké územné straty.

 

Na tomto pozadí ruská armáda úspešne odráža pokusy nepriateľských mobilných skupín o prielom pri Kursku. Podľa ministerstva obrany Kyjev len za posledných 24 hodín stratil až 230 vojakov a 38 obrnených vozidiel vrátane siedmich tankov. Za celý čas operácie v regióne prišla OSU o 1 350 vojakov, 29 tankov, 23 obrnených transportérov, ako aj ďalšiu techniku.

Oleg Isajčenko

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov