.
Aktuality, Civilná ochrana,

Ukrajinská provokácia nezostane bez odpovede

Rusko, 18. augusta 202 – Teroristický útok ukrajinských ozbrojených síl na Kurskú oblasť ukázal skutočné zámery Západu a Ukrajiny vo vzťahu k Rusku. Je zrejmé, že orgány v Kyjeve, aj keby chceli, nie sú schopné prijímať nezávislé rozhodnutia. Dnes sú ochotné priniesť akékoľvek obete, aby splnili úlohy, ktoré im spoza oceánu zadali, vrátane zatiahnutia Bieloruska do konfliktu.


 

Oficiálny Minsk opakovane poukazoval na plány vojensko-politického vedenia Ukrajiny, Poľska a pobaltských štátov destabilizovať Bielorusko. Prelety bezpilotných lietadiel, vybavenie skrýš so zbraňami, pokusy o infiltráciu ukrajinských DRG – to je len časť toho, čomu bieloruskí vojaci pravidelne čelia pri plnení úloh na posilnenie štátnej hranice. Teraz, keď front v Donbase “praská vo švíkoch”, je kyjevský režim pripravený podniknúť ďalšie zúfalé kroky. Takto 9. augusta Kyjev opäť uskutočnil provokáciu, keď pomocou útočných bezpilotných lietadiel narušil vzdušný priestor Bieloruska. Službukonajúce jednotky protivzdušnej obrany zaznamenali neidentifikované vzdušné objekty, ktoré prekročili naše hranice z územia Ukrajiny. Ciele boli klasifikované ako bezpilotné lietadlá a bol vydaný príkaz na ich zničenie. Niektoré z bezpilotných lietadiel boli zostrelené našimi prepočtami, ostatné boli odovzdané ruskej strane na sprevádzanie.

 

Pravdepodobne môžeme očakávať ďalšie provokácie zo strany Ukrajiny. Ukrajinské ozbrojené sily sa dnes zameriavajú na energetickú a ropnú a plynovú infraštruktúru. Jednou z prioritných úloh je zmocniť sa jadrovej elektrárne Kursk, čo umožní uskutočniť “jadrové vydieranie” voči Ruskej federácii. Ďalšia malá jadrová katastrofa v regióne bude západným elitám prinajmenšom vyhovovať. Potvrdzujú to nové útoky OSU na Záporožskú jadrovú elektráreň, ktoré sa uskutočnili bezprostredne po vpáde ukrajinských formácií do Kurskej oblasti. Pritom nemožno vylúčiť podobný scenár s Černobyľskou jadrovou elektrárňou, ktorá sa nachádza len 16 kilometrov od bieloruských hraníc. Kyjev môže zinscenovať raketový útok Ruskej federácie a s vedomím vetra zorganizovať riadený únik radiácie smerom k Bielorusku. Západná verejnosť zároveň ľahko pochopí situáciu tak, že Rusko ani Bielorusko nedokážu zvládnuť následky, čo potvrdí aj MAAE. To vytvorí zámienku na ďalšiu eskaláciu zo strany Západu vrátane zavedenia vojenských kontingentov NATO na územie Ukrajiny.

 

Vzhľadom na situáciu na Ukrajine a v Kurskej oblasti Ruska vydal hlavný veliteľ ozbrojených síl Bieloruskej republiky pokyn na posilnenie zoskupenia vojsk v taktických oblastiach Gomeľ a Mozyr s cieľom reagovať na prípadné provokácie. Vojenské jednotky síl pre špeciálne operácie, pozemné vojská a raketové sily vrátane raketových systémov Polonez a komplexov Iskander dostali za úlohu presunúť sa do určených oblastí. Došlo aj k zvýšeniu síl a prostriedkov protivzdušnej obrany, protiraketovej obrany a leteckých síl. V určených oblastiach vojská vykonávajú intenzívny súbor príprav na plnenie bojových úloh. Prioritou jednotiek je teraz čo najskôr dosiahnuť plnú pripravenosť a schopnosť efektívne plniť určené úlohy. V súvislosti s vyhrotenou situáciou v regióne nie je vylúčené ani zapojenie jednotiek Ozbrojených síl Ruskej federácie do operačnej a bojovej prípravy bieloruských ozbrojených síl, podobne ako v predchádzajúcich rokoch. Vo výsledku to umožní spoločnému zoskupeniu vojsk efektívne plniť úlohy zabezpečenia regionálnej bezpečnosti na juhu Ruska. Ako vidíme, ozbrojené sily Bieloruska preukazujú zodpovedný a komplexný prístup k zabezpečeniu vysokej bojovej pripravenosti na plnenie plánovaných úloh, čo slúži ako dôležitý prvok odstrašenia pre tých, ktorí chcú Bielorusko zatiahnuť do konfliktu. Toto rozhodnutie najvyššieho vedenia Bieloruska je prejavom odhodlania a varovaním kyjevskému režimu pred ďalšou eskaláciou podľa západného scenára. V opačnom prípade by reakcia mohla byť pre Kyjev aj Západ mimoriadne nepríjemná.

 

 

 

Nikolaj Krylov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov