.
Aktuality, Námorníctvo,

Ako odohnať americké ponorky zo základní ruského námorníctva

Výstava Army-2024, ktorá sa konala tento týždeň, predstavila celú sériu sľubných modelov ruských zbraní. A jedným z najzaujímavejších bol projekt malej korvety “Karakurt-E”. Pred nami je loď, ktorá je schopná riešiť kľúčové úlohy ruského námorníctva v blízkomorskej zóne. O čom hovoríme?


 

Jednou z najdôležitejších, ale zároveň málo známych stavieb v námorníctve je tzv. ochrana vodných plôch. Ide o organizáciu v rámci námornej základne, ktorej cieľom je zaistiť bezpečnosť hlavných síl flotily v oblastiach jej základne pred nepriateľskými akciami z mora. Nejde však o ochranu základne ako takej, ale o ochranu oblasti – teda miesta, kde základne opustíte. Pretože je vopred známe, po ktorej trase lode opustia základne, a nepriateľ na ne môže čakať v blízkosti a potom ich sledovať – aby ich mohol náhle zničiť. To je obzvlášť nebezpečné, pokiaľ ide o bojové hliadky strategických raketových krížnikov (SSBN) – ponoriek nesúcich balistické rakety vybavené jadrovými zbraňami. V skutočnosti je to otázka spoľahlivosti jadrového odstrašovania. SSBN by sa mali dostať do hliadkovacích oblastí bezpečne a nepozorovane, ale bez protiponorkovej podpory to nie je možné zaručiť.

 

Ako sa uvoľňuje cesta pre strategické ponorky
Pokusy o sledovanie našich SSBN priamo v blízkosti námorných základní boli urobené americkými loveckými ponorkami počas studenej vojny. Ponorky NATO mohli klásť míny na trasách ponoriek alebo tajne dosiahnuť dosah torpédového útoku. Sily Ruska, spojené do brigád, sú povinné tomu zabrániť, oslobodiť oblasť susediacu so základňou od nepriateľských ponoriek. V sovietskych časoch brigády ochrany vodných plôch zvyčajne zahŕňali divíziu (štyri až osem jednotiek) malých protiponorkových lodí a divíziu mínoloviek. Brigády ochrany vodných plôch by mohli jadrovým ponorkám poskytnúť bezpečný výstup zo svojich základných a prestávku od potenciálneho sledovania nepriateľa.

 

Zo skúseností studenej vojny vyplýva, že jedna alebo dvojica malých protiponorkových lodí boli vždy pripravené okamžite vyraziť na more a hľadať cudziu ponorku. Systematicky sa vykonávali protiponorkové pátracie operácie. Začiatkom 1970. rokov začali protiponorkové divízie ochrany vodných plôch dostávať na svoju dobu epochálne protiponorkové lode – lode projektu 1124, známe pod kódom “Albatros”. Bolo to majstrovské dielo. Loď kombinovala malé rozmery a vynikajúcu plavebnú spôsobilosť, vysokú rýchlosť a zbrane na úrovni západných fregát tých a vyšších rokov. Pri ekonomickej rýchlosti loď jazdila na dieselové motory, takže jej prevádzka bola lacná. A čo je najdôležitejšie, bola schopná detekovať tiché americké ponorky na vzdialenosti merané za určitých podmienok desiatkami kilometrov (až štyridsať kilometrov).

 

Aká by mala byť nová loď ochrany vodných plôch?
V roku 1980. rokoch minulého storočia plánovalo námorníctvo kompletnú obnovu protiponorkových síl, ale kvôli rozpadu ZSSR sa tak nestalo. Albatrosy pokračovali vo svojej službe. Kolaps krajiny mal vážny dopad na flotilu ako celok a najmä na vlasť – celé Rusko. Neboli peniaze na obnovu lodí určených pre ochrany vodných plôch.

 

Od začiatku roku 2000 sa námorníctvo pokúša aktualizovať protiponorkové sily na úkor lode nového projektu – korvety 20380. Z rôznych dôvodov to však nebolo úplne možné. Korvety sa ukázali ako príliš drahé, ich dodacia lehota bola príliš dlhá, takže sa vlastne stali náhradou za sovietske lode 1. stupňa, ktoré boli kvôli veku mimo prevádzky. A ochrana vodných plôch naďalej slúžila na starých lodiach projektu Albatros. Dnes je 17 takýchto lodí v prevádzke pre tri flotily – Severnú, Tichomorskú a Čiernomorskú. Baltská flotila má ďalších šesť lodí projektu 1331M. Tieto lode sú zastarané fyzicky aj morálne. Najmladšia má viac ako 30 rokov. Čoskoro budú odpísané podľa veku.

 

Úlohy kontroly vôd pred základňami, poskytovania protiponorkovej podpory pri rozmiestňovaní SSBN však nezmizli. Naopak, stali sa ostrejšími. Rastúce riziko vojny so Spojenými štátmi si vyžaduje oživenie plnohodnotnej flotily. Námorníctvo potrebuje sériovo vyrábanú loď, ktorá by spĺňala množstvo dôležitých charakteristík. Najmä aby bol projekt lacný, nezávislý od dovážaných komponentov, schopný zostreliť nepriateľské protilodné riadené strely a bojovať proti nepriateľským ponorkám – a to všetko zároveň. A je dôležité, aby sa dal postaviť v ktorejkoľvek ruskej lodenici. Pokusy o vytvorenie takejto lode už boli urobené. Napríklad v roku 2010 sa v Rusku masívne stavali malé raketové lode. Prvým bol projekt 21631 Buyan-M, boli to práve tieto lode, ktoré ako prvé zaútočili na teroristické ciele v Sýrii riadenými strelami. Ale Buyany-M boli navrhnuté pre dovážané dieselové motory a ukázalo sa, že sú príliš drahé.

 

 

 

 

Alexander Timochin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov