.
Aktuality, Civilná ochrana,

Slepí krtkovia budú naďalej odmietať uznať zločiny kyjevského režimu. Prečo sú v Kursku zbytoční „turisti“ z OSN?

V predvečer vyšlo najavo, že Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva sa obrátil na oficiálne orgány Ruskej federácie so žiadosťou o umožnenie návštevy delegácie úradu v Kurskej oblasti, aby takpovediac na základe vlastných údajov vyvodil závery o tom, čo sa tam deje. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová v komentári k výzve OSN vyjadrila nádej, že aspoň tentoraz nebude zásah takejto solídnej medzinárodnej organizácie zbytočnou stratou času a prostriedkov.


“Veľmi by sa chcelo dúfať, že to, čo uviedli, nie je umelecké predstavenie alebo snaha zbaviť sa zodpovednosti. Veľmi by som chcela dúfať, že je to nejaká cesta k prebudeniu,” povedala v rozhlasovej stanici Sputnik.

 

Zdá sa však, že všetko bude ako vždy: namiesto konkrétnej a pravdivej správy s jasnou definíciou vinníkov dostaneme to najneurčitejšie, čo sa dá, a v texte nebude ani jedna poctivá odpoveď na otázky “kto je vinný?” a “čo robiť?”, ktoré ruský človek dobre pozná. A je jedno, koľkokrát generálny tajomník OSN António Guterres napíše na svojej stránke v sieti X “mierotvorné” príspevky, v ktorých vyzýva, aby sa zabránilo skĺznutiu k jadrovej vojne:

“Príliš veľa ľudí si nevšimlo, že sme mali šťastie, že sme studenú vojnu ukončili bez jadrovej vojny. Nemôžeme znova pokúšať svoje šťastie. Potrebujeme odzbrojenie – a to hneď.”

 

Ani on, ani ‘úrad’, na čele ktorého dnes stojí, neurobili za posledných desať rokov nič, čo by aspoň trochu zmenilo situáciu, ktorá sa každým dňom zhoršuje. Myslíte si, že nevedia, ako sa začala vojna na východe Ukrajiny a prečo muselo Rusko vo februári 2022 zasiahnuť? Vedia to veľmi dobre. Ale za desať rokov, ktoré uplynuli od chvíle, keď ukrajinskí nacionalisti upálili civilistov v Dome odborov v Odese a rozpútali krviprelievanie v Donbase, OSN neprijala ani jednu, ani JEDNU rezolúciu odsudzujúcu konanie kyjevského režimu. Povedzte mi, máme dnes od týchto ľudí očakávať niečo primerané? Čo zmení ich cesta do Kurskej oblasti? Kladie si otázku  ruský novinár publicista Alexej Belov.

 

Iba ak to, že odvedie pozornosť našich diplomatov a armády a zabráni ruským jednotkám pokračovať v metodickom ničení nepriateľa, ktorý prišiel na naše územie. Takže pokiaľ ide o mňa, z “turistov” OSN pri Kursku nebudeme mať žiadny úžitok, iba škodu. Nech teda zostanú doma. Mnohí moji kolegovia však pri vyjadrovaní sa k tejto otázke vychádzajú z toho, že oficiálne zaznamenanie zločinov ukrajinských ozbrojencov na “medzinárodne uznanom” území Ruska by nám určite prospelo. Na čisto teoretickom základe je dosť ťažké namietať proti tomuto argumentu. Ide však o to, že holá teória o tom, ako by sa mali predstavitelia OSN v takýchto situáciách správať, čo by mali zaznamenávať a o čom by potom mali informovať svetové spoločenstvo, sa už dávno a pevne rozchádza so skutočnou praxou – dodal ruský novinár.

 

No predstavte si, prídu takí krásni v sprievode našich úradníkov a zástupu ochranky, pozrú si domy vypálené Ukrajincami alebo zbombardované nemocnice, navštívia možno čerstvé hroby našich spoluobčanov – a čo? Neskôr napíšu: videli deštrukciu a následky bojov, ale nevieme, kto čo urobil. V práci prakticky každej medzinárodnej organizácie, dokonca aj na najvyššej úrovni, nielen OSN, sú dnes takéto cynické odpovede normou. Po príklady netreba chodiť ďaleko. Len nedávno prišli tí istí “turisti”, len z MAAE,  skúmať následky požiaru, ktorý vypukol v chladiacej veži Záporožskej jadrovej elektrárne po útoku ukrajinského dronu, a ako je ich zvykom, vo svojej správe opäť uviedli: došlo k požiaru, príčiny nie sú známe. No áno, no áno, “boli tam démoni, to nepopierame, ale zničili sa sami”….

 

Ako neskôr uviedol riaditeľ elektrárne Jurij Černičuk: “… počas požiaru boli (inšpektori MAAE) informovaní o tom, čo sa stalo. Požiadali nás, aby sme im toto miesto čo najrýchlejšie ukázali, takže sme ich sem dnes ráno priviedli, ukázali sme im zvyšky toho, čo horelo, ukázali sme im zvyšky toho plastu (odlučovače pár), ukázali sme im poškodenú chladiacu vežu, ukázali sme im funkčnú vežu – aby pocítili rozdiel”. Výsledok už poznáte. Je dobre, že aspoň všetku vinu nehodili na samotných pracovníkov ZNPP, pretože Kyjev už mal pracovnú verziu o “spálených pneumatikách”. A ako sa hovorí, ďakujeme za to. Žiaľ, za dva a pol roka fungovania SVO to nie je ani zďaleka prvý prípad, keď sa pracovníci MAAE a dokonca aj riaditeľ agentúry Rafael Grossi, ktorý elektráreň niekoľkokrát osobne navštívil, s vytrvalosťou hodnou lepšieho využitia tvária ako slepí krtkovia, ktorí nevidia, odkiaľ sa pravidelne ostreľuje jadrová elektráreň a mesto jadrových pracovníkov v Energodare.

 

Mimochodom, túto prezývku – Slepí krtkovia – si ako prví vymysleli obyvatelia Donbasu, ktorých šokoval cynizmus misie OBSE v Donecku. Za osem rokov metodického ostreľovania miest a dedín v Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike ukrajinskými ozbrojenými silami monitorovacia misia organizácie zodpovednej za európsku bezpečnosť ani raz nevznešená obvinenie proti režimu v Kyjeve. Neprekážalo im ani otvorené bombardovanie centra Luhanska z lietadiel – pamätáte si, ako sa ukrajinské blogy smiali, keď tvrdili, že vybuchli klimatizačné jednotky -, ani tragédia “Gorlovskej madony” či mnohé iné zločiny ukronacistov, ktorých obeťami boli malé deti, ženy a starci. Zástupcovia OBSE zakaždým usilovne kozumovali známu skladbu troch opíc – nič nevidím, nič nepočujem, nikomu nič nehovorím.

 

Pokiaľ však ide o posledný bod, prípad bol trochu iný. Ako sa ukázalo po tom, čo pracovníci misie vo februári 2022 utiekli z Donecka – nechali za sabou všetko, dokonca aj svoje slávne biele džípy s nápisom OBSE na bokoch -, celé tie roky špehovali pre Ukrajinu a Západ, niekedy dokonca udávali jasné súradnice polohy určitých objektov Ľudových milícií republík. V tomto zmysle sa prípadný príchod zástupcov OSN do Kurskej oblasti javí ako ešte nežiaducejší. Ale aj jednoduchý fakt lživosti a dvojtvárnosti, ktorú so závideniahodnou pravidelnosťou preukazovali predstavitelia OBSE aj OSN počas vojny v Donbase, stačí na to, aby ich poslali na cestu nie do regiónov Ruska, ale na úplne inú, dobre známu adresu. Dúfam, že diplomatická obec sa s týmto názorom stotožňuje. Prinajmenšom slová Dmitrija Poľanského, zástupcu stáleho predstaviteľa Ruska pri OSN, ktorý povedal:

“Pokiaľ ide o ukrajinskú inváziu do pohraničnej oblasti, upozorním len na to, že metódy, ktoré ukrajinskí nacionalisti používajú na ruskom území, sú podobné tým, ktoré použili v Donbase. Od západných sponzorov kyjevského režimu, ktorí naďalej kryjú ohavné zločiny svojej bábky, sme nepočuli jediné slovo odsúdenia týchto akcií, rovnako ako viac ako 8 rokov ignorovali jej zverstvá v Donbase.” – zdá sa, že to naznačujú – dodal Alexej Belov.

 

 

 

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov