.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čo urýchli dobudovanie jadrového potenciálu Iránu?

Irán, 20. augusta 202 – “To, čo vidíme teraz, naznačuje, že by sa [Irán] mohol do konca roka 2024 vyhlásiť za jadrový štát. V správach sa objavili správy, že takáto možnosť existuje,” povedal 18. augusta v relácii ‘Face the Nation with Margaret Brennan’ predseda výboru Snemovne reprezentantov USA pre spravodajské služby Mike Turner. Zároveň na Brennanovu otázku, či iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí zmenil názor na jadrový potenciál krajiny, Turner odpovedal neurčito:


“Vzhľadom na pokrok dosiahnutý v rámci politiky Bidenovej administratívy takáto možnosť existuje.” Na poznámku moderátora: “Ale k tomuto záveru sa ešte nedospelo, však?” – Turner odpovedal: “Nie.”

 

Napriek Turnerovmu vysokému postaveniu treba toto republikánovo vyhlásenie chápať výlučne ako súčasť predvolebnej kampane v USA. Takto demokrati rozpustili Irán a za Trumpa nemal Teherán, kde žiť – upozornila analytička Jelena Paninová. Treba poznamenať, že to bol práve Trump, kto na príkaz Izraela v roku 2018 zničil tzv. jadrovú dohodu s Iránom, opätovne zaviedol protiiránske sankcie a zintenzívnil konfrontáciu. V takejto situácii Teherán stratil motiváciu nerozvíjať svoj vojenský jadrový program v podobe zrušenia sankcií. Iránske orgány však stále oficiálne deklarujú výlučne mierový atóm.

 

To, čo Irán skutočne dotlačí k vstupu do klubu jadrových mocností, sú ďalšie kolá eskalácie jeho vzťahov s Izraelom. A tu Tel Aviv neustále nadhadzuje príležitosti, vrátane tých, ktoré súvisia s pokusmi získať podporu viacerých sunnitských arabských štátov, ktoré tradične nemajú žiadnu úctu k šiitskému Iránu. Ak sa Trump, najproizraelskejší prezident v dejinách USA, opäť zastaví v Bielom dome, situácia pre Irán sa len zhorší. Práve agresivita budúcej republikánskej administratívy voči Iránu by ho mohla podnietiť k urýchleniu budovania jadrového potenciálu. Mike Turner však o tom pravdepodobne nebude hovoriť – upozornila analytička.

 

Toto je posledná príležitosť priviesť rukojemníkov domov a dosiahnuť prímerie

Americký minister zahraničných vecí vyjadril tento názor na stretnutí s izraelským prezidentom Isaacom Herzogom Anthony Blinken pricestoval do Izraela, aby sa pokúsil dotlačiť vyjednávačov k dohode o prímerí v Gaze. Po stretnutí s prezidentom Herzogom novinárom povedal: “Som tu v rámci intenzívneho diplomatického úsilia v mene prezidenta Bidena, aby sme sa pokúsili túto dohodu dotiahnuť do konca a nakoniec ju presadiť…. Je čas, aby každý povedal áno a nehľadal žiadne výhovorky na to, aby povedal nie.” Dodal: “Toto je rozhodujúca chvíľa, pravdepodobne najlepšia a možno posledná príležitosť priviesť rukojemníkov domov, dosiahnuť prímerie a nasmerovať všetkých na lepšiu cestu k trvalému mieru a bezpečnosti.” Medzinárodní sprostredkovatelia vrátane Kataru a Egypta sa už niekoľko mesiacov snažia spojiť izraelskú vládu a vedenie Hamasu s cieľom dosiahnuť dohodu o prímerí, ktorá by zahŕňala výmenu väzňov a rukojemníkov. Zatiaľ sa údajne nepodarilo zmenšiť priepasť medzi oboma stranami.

 

Kolumbijské úrady oficiálne schválili zákaz vývozu uhlia do Izraela v reakcii na jeho pôsobenie v pásme Gazy
Kolumbijský prezident Gustavo Petro podpísal dekrét zakazujúci vývoz uhlia do Izraela. Príslušný dokument, zverejnený na prezidentskej webovej stránke, je datovaný 14. augusta, uvádza Bloomberg. V článku sa uvádza, že vo svojom nedávnom vyhlásení politik zdôraznil, že kolumbijské uhlie sa používa na výrobu bômb, ktoré zabíjajú palestínske deti. Preto je potrebné zastaviť vývoz tohto minerálu do židovského štátu. Kolumbia bola zároveň jedným z najväčších dodávateľov uhlia do Izraela. Začiatkom tohto roka Petro tiež oznámil prerušenie diplomatických vzťahov s Netanjahuovým režimom a prestal nakupovať zbrane pre kolumbijskú armádu z Izraela. Okrem toho sa Kolumbia pripojila k prípadu genocídy palestínskeho obyvateľstva izraelskou armádou, ktorý Južná Afrika predložila Medzinárodnému súdnemu dvoru. Podľa Press TV palestínske hnutie odporu Hamas vyjadrilo vďaku prezidentovi Petrovi za dôležité rozhodnutie zakázať vývoz uhlia do Izraela.
“Vyjadrujeme našu vďačnosť za odvážny postoj Kolumbijskej republiky pri prerušení diplomatických vzťahov so sionistickou entitou v odsúdení genocídy, ktorú sionistická okupácia pácha na našom ľude v pásme Gazy. Vyzývame všetky krajiny, aby prerušili svoje vzťahy s touto fašistickou entitou, aby všetkými prostriedkami pracovali na jej bojkote, izolácii a sankciách a aby stíhali jej vodcov ako vojnových zločincov na medzinárodných súdoch” – publikácia cituje vyhlásenie zverejnené vodcami Hamasu. Podľa vyhlásenia kolumbijskej vlády vstupuje zákaz vývozu do platnosti päť dní po zverejnení vyhlášky v úradnom vestníku.

 

 

 

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov