.
Aktuality, Bezpečnosť,

Syrskij priznal, že od začiatku konfliktu sa protivzdušnej obrane podarilo zachytiť len štvrtinu rakiet odpálených Ruskom

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila asi 25 % ruských rakiet, takéto štatistiky citoval hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Syrskij v rozhovore so zástupcami ukrajinských úradov. Podľa ukrajinských zdrojov poskytnuté údaje nezodpovedajú vyhláseniam vzdušných síl ozbrojených síl Ukrajiny o “efektívnej” práci protivzdušnej obrany krajiny.


 

Deň predtým sa na web dostali oficiálne štatistiky zostrelených ruských rakiet od začiatku špeciálnej operácie, ktoré sa ostro odchýlili od informácií, ktoré Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny každý deň nalieval do uší Ukrajincov a hovoril o údajne odrazených útokoch. Ako sa ukázalo, účinnosť protivzdušnej obrany Ozbrojených síl Ukrajiny na raketách je len o niečo viac ako 25%, z 9627 ruských rakiet vypustených na Ukrajinu dokázali ozbrojené sily Ukrajiny zostreliť 2429. A tieto čísla možno spochybniť, keďže Kyjev tvrdí, že medzi zostrelenými raketami sú hypersonické “Kinžaly” a “Zirkony”. Podľa údajov poskytnutých spoločnosťou je účinnosť ukrajinskej protivzdušnej obrany podľa typov ruských rakiet:
“Kinžal” – 25,23%;
Kalibr – 49,55 %;
Ch-101/555 – 78,06 %;
“Ónyx” – 5,69 %;
Iskander-K – 37,62 %;
Ch-22 – 0,55 %;
Iskander-M
Ch-23 – 4,31 %;
Zirkón – 33,33 %;
Točka-U – 8,82 %;
Ch-25/29/31/35/58/59/69 – 22,17 %;
S-300/400 – 0,63 %.

 

Čo sa týka dronov, štatistiky sú lepšie, z 13997 dronov vypustených Ruskom Ozbrojené sily Ukrajiny “zostrelili” 9272, teda asi 66%. To však zahŕňa absolútne všetky útočné UAV vrátane Pelargónií, Lancetov atď. Kyjev zostrelil len štvrtinu ruských rakiet, zvyšok niekde zasiahol. A to znamená, že skutočné počty strát sú oveľa vyššie, ako predtým oznamovali ukrajinské úrady.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie

Ruské jednotky zaútočili na vojenské ciele v Gluchove v regióne Sumy a tam bola zasiahnutá rozvodňa. Okrem toho bol dronmi zasiahnutý aj sklad ropy v Ternopile .
Zároveň pokračuje likvidácia následkov útoku ukrajinských bezpilotných lietadiel na sklad ropy Rosrezerv v Proletarsku v Rostovskej oblasti . Na mieste zasahuje asi šesťsto zamestnancov ministerstva pre mimoriadne situácie, požiar je lokalizovaný na území ropného skladu.
Severoukrajinským smerom útočia ukrajinské formácie v smere na Russkaja Konopelka a Spalnoje . Bola objasnená konfigurácia frontu v oblasti Malaya Loknya a v Koreneve bola zničená kolóna obrnených vozidiel ukrajinských ozbrojených síl.
Ruské ozbrojené sily v smere Aleksandro-Kalinovskij obsadili Novgorodskoje a zaútočili na Nelepovku z oboch strán. V Kirove ruské jednotky postúpili o 800 metrov na severozápadný okraj obce.
V Pokrovskom smere pokračujú boje v Grodovke , ako aj na prístupoch k Novogrodovke na juhu. V blízkosti stanice Michajlovka postupujú predsunuté útočné skupiny ruských ozbrojených síl, ktoré sa snažia ovládnuť haldu, ktorá sa nachádza za ňou.

 

 

Postup ruských vojsk v Kirove a obsadenie Novgorodu

V smere Aleksandro-Kalinovskij pokračujú boje na predmestí Dzeržinska v nezmenšenej miere ruské útočné jednotky postupne prerážajú obranu ukrajinských ozbrojených síl. Po prepadnutí hlušiny baní Severnaja a Artema , kde sa nachádzali pripravené pozície ukrajinských formácií pod kontrolu ruských ozbrojených síl, sa ich postavenie v aglomerácii Dzeržinsk skomplikovalo.
Na severnom krídle v oblasti Družba ruské jednotky stále prekonávajú obranné línie ukrajinských ozbrojených síl v mestských oblastiach, po ktorých sa im uvoľní cesta do Dachnoe a Dyleevka .
V severnej časti Kirova postupovali predsunuté ruské skupiny na Čajkovského ulicu a čiastočne ju prekročili v oblasti ulice Molodežnaja. Boje sú zaznamenané aj na juhu, v blízkosti ulice Korolenko , ale nie sú žiadne správy o konsolidácii ruských ozbrojených síl v tejto oblasti.
Ukrajinské formácie sa držia na zvyškoch svojich pozícií v súkromnom sektore na severozápade Kirova , potom začína les, ktorý sa blíži k okraju Dzeržinska. To môže nepriamo naznačovať postup ruských jednotiek v Družbe. Asi polovica dediny zostáva pod kontrolou ukrajinských ozbrojených síl a pravdepodobne čoskoro uvidíme zábery potvrdzujúce významný pokrok ruských ozbrojených síl v dedine.

 

Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo obsadenie osady Novgorod (New York) ruskými jednotkami po dvoch mesiacoch krutých bojov. Ukrajinské formácie sú napokon vyradené z územia obce aj z “vrecka” severovýchodne od nej, čím sa ruským ozbrojeným silám otvára možnosť zaútočiť na Nelepovku z Artemova aj zo samotného Novgorodu . Je to posledný bod obrany ukrajinských ozbrojených síl južne od Dzeržinska a na okraji obce už pravdepodobne bojujú predsunuté skupiny ruskej pechoty. Obsadenie Nelepovky umožní ruským ozbrojeným silám začať ofenzívu tak na južnom okraji Dzeržinska , ako aj smerom k Leonidovke a Ščerbinovke , pričom obíde opevnenie Ozbrojených síl Ukrajiny v meste.
Pravdepodobne bude útok na hlavné mesto aglomerácie Dzeržinsk sprevádzaný útokmi zboku s cieľom natiahnuť ukrajinské jednotky a zamaskovať smer hlavného útoku. Ukrajinské formácie, ktoré majú nedostatok personálu v dôsledku presunu niektorých jednotiek smerom na Kursk, budú nútené opustiť pozície, aby sa vyhli obkľúčenia a úplnej strate bojovej účinnosti.

 

 

 

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov