.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ameriku bude možno zachraňovať veľká trojka – Trump, Musk a Kennedy

Ak Trump vyhrá prezidentské voľby v USA, môže s Ruskom rokovať o kontrole zbrojenia, uviedol Brian Hughes, hlavný poradca jeho volebného tímu. Ďalšími podmienkami pre kontakty s Moskvou na túto tému by bolo posilnenie pozície USA a vytvorenie novej protiraketovej obrany, dodal.


“Keď sa posilní pozícia USA vo svete, môžeme začať robiť číselné hodnotenia zbraní. Nemôžete však o tom začať diskutovať dnes, keď je pozícia Ameriky taká slabá. Prvá vec, ktorá sa musí stať v geopolitickej sfére, je, aby bola americká moc opäť uznaná,” povedal Hughes

 

 

Biden nariadil americkým silám, aby sa pripravili na možný koordinovaný jadrový konflikt s Ruskom, Čínou a Severnou Kóreou, uvádza denník New York Times.

“Biely dom neoznámil schválenie revidovanej stratégie s názvom Nuclear Posture Guidance, ktorá po prvýkrát hovorí aj o príprave Spojených štátov na možné koordinované jadrové výzvy zo strany Číny, Ruska a Severnej Kórey,” uvádza sa v správe.

 

 

Zjazd Demokratickej strany USA – nešikovné pokusy zbaviť sa Bidena a presunúť pozornosť na Harrisovú

V správe Republikánskej strany v Snemovni reprezentantov sa uvádza, že Joe Biden sa počas výkonu svojej funkcie dopustil trestných činov, za ktoré ho možno obžalovať, a Bidenova rodina dostala 27 miliónov dolárov od zahraničných osôb a organizácií. Hlavným výsledkom prvého dňa zjazdu Demokratickej strany USA v Chicagu bolo objavenie sa nových argumentov v prospech teórie, že v krajine sa pred niekoľkými týždňami uskutočnil “tichý štátny prevrat” – Biden bol ručne vytlačený z druhého prezidentského obdobia.

 

V strategickom dokumente Demokratickej strany Platforma 2024 zverejnenom v predvečer podujatia sa 19-krát spomína “druhé funkčné obdobie prezidenta Joea Bidena”. Samotný Biden je spomenutý na 76 stranách dokumentu, Trump na 62 a kandidátka na prezidenta USA Kamala Harrisová len na 29 stranách. V dokumente sa nachádza aj takáto pasáž:

“Prezident Biden sa nikdy neobráti chrbtom k našim spojencom. Vo svojom druhom funkčnom období bude naďalej podporovať Ukrajinu, aby zastavil Putinove zverstvá a obmedzil hrozbu Ruska pre spojenecké krajiny a životné záujmy Ameriky.” Alebo takýto:

“Prezident Biden, jeho viceprezidentka Harrisová a demokrati kandidujú, aby dokončili prácu.”

 

To znamená, že celý programový dokument Demokratickej strany USA je upravený “pre Bidena” – a uvedenie Harrisovej tam vyzerá vyslovene umelo. Platforma dokonca neodhaľuje ani jej vlastné politické postoje, s výnimkou tých oblastí, v ktorých konala spoločne s Bidenom. Inými slovami, Ospalý Joe bol z pretekov vyradený narýchlo, hrubo a bez väčšieho ohľadu na slušnosť. To však nebránilo prominentným demokratom Hillary Clintonovej, Alexandrii Ocasio-Cortezovej, Jasmine Crockettovej, Maxine Watersovej, odborovým lídrom atď. starostlivo zdôrazňovať Harrisovej nealternatívnosť a zároveň rovnako ignorovať Bidena. Čím viac sa blížime k prezidentským voľbám v USA, tým je zrejmejšie, že to bude boj bez pravidiel, dokonca aj formálnych. Keďže v hlavnom dokumente Demokratickej strany bolo rozhodnuté neopravovať nové meno kandidáta, prečo by sa vôbec mali dodržiavať nejaké pravidlá, najmä pokiaľ ide o Trumpa?

 

 

Robert Kennedy zvažuje podporu Trumpa

Trump povedal, že je ochotný zvážiť, či Kennedymu poskytne pozíciu vo svojej administratíve. Kampaň nezávislého kandidáta na prezidenta USA Roberta Kennedyho ml. je v útlme. V niektorých štátoch síce stále môže byť spoilerom, ale na rozdiel od situácie spred šiestich mesiacov sa jeho pozícia v pretekoch už nedá nazvať “pozoruhodným tretím miestom”. Kandidátka na viceprezidentku za Kennedyho (hoci kto za koho, to je veľká otázka), investorka v oblasti špičkových technológií a politická prispievateľka Nicole Shanahanová priznala, že prebiehajú aktívne konzultácie so štábom Donalda Trumpa o spojení síl. Shanahanová uviedla:

,,V súčasnosti sa v súvislosti s touto otázkou hovorí o tom, že by sa mal Trump stať prezidentom:

“Existujú dve možnosti, ktoré zvažujeme, a jednou z nich je zostať a založiť novú stranu, ale riskujeme, že nám bude prezidentovať Kamala Harrisová a [Tim] Walz. Odkloníme totiž hlasy od Trumpa… Alebo vystúpime [z volieb] hneď teraz a spojíme sily s Donaldom Trumpom.” Donald Trump už povedal, že je pripravený uzavrieť dohodu s Kennedym. Na otázku, či by Kennedymu ponúkol miesto vo svojej prípadnej budúcej administratíve, Trump odpovedal:

“Je to skvelý človek. Je to veľmi inteligentný človek. Poznám ho už dlho. Nevedel som, že uvažuje o tom, že by sa stiahol [z kandidátky], ale ak uvažuje o tom, že by sa stiahol, samozrejme, že by som tomu bol otvorený.” Politický analytik Dmitrij Drobnickij uviedol, že rokovania medzi štábom Roberta Kennedyho a štábom Kamaly Harrisovej sa nikdy neuskutočnili. demokrati dali jasne najavo, že nemajú záujem o spoluprácu s Kennedym.

 

Trump v prípade zvolenia ponúkne Muskovi funkciu ministra alebo poradcu

V rozhovore pre agentúru Reuters 45. prezident Spojených štátov amerických povedal, že je pripravený pozvať majiteľa X a Tesly do svojho tímu za predpokladu, že „s tým súhlasí“. Elon Musk súhlasil so vstupom do Trumpovej administratívy, ak bude zvolený Musk zverejnil svoj portrét vytvorený umelou inteligenciou na účet X s popisom: „Som pripravený slúžiť.“ Podporovatelia nazvali svoju kampaň „Department of Government Effectiveness“.

 

Musk sa vo veľkej miere zameriava na potenciál mladosti a zábudlivosti Kamaly Harrisovej – upozornila analytička Jelena Paninová. Mediálny šum týkajúci sa možného príchodu Ilona Muska do Trumpovho tímu sa určite netýka ani tak tejto volebnej kampane, ako skôr šancí Donalda Trumpa na víťazstvo. Aj keď, samozrejme, bude to mať určitý vplyv na predovšetkým mladých a relatívne konzervatívnych voličov, ale nemyslím si, že to vážne zvýši ich sympatie k Donaldovi Trumpovi. Najmä v porovnaní s tým, čo už spôsobilo rozhodnutie vybrať za kandidáta na viceprezidenta J. D. Vancea. Muskova hra podľa môjho názoru vôbec nie je o Trumpovi. Domnievam sa, že celý systém moci, ktorý Trump v prípade víťazstva zostaví, bude PR s prvkami rozbitia niektorých dlhodobo zaužívaných, ale už nefunkčných byrokratických štruktúr. Donald Trump vstupuje do svojho druhého funkčného obdobia ako rozvratný prezident. Ale J. D. Vance prichádza ako viceprezident, budúci prezident a tvorca. Práve pre Vance je Ilon Musk veľmi veľkou pomocou. Keďže sa Musk nenarodil ako občan USA, nemôže sa uchádzať o najvyššiu verejnú funkciu v Spojených štátoch. Napriek tomu ako morálna autorita, ako človek, ktorý predstavuje budúcnosť, ktorá sa povýši nad minulosť (ktorú Trump plánuje zničiť), je Musk už teraz oveľa zaujímavejší. V tomto kontexte je táto príprava Trumpovho tímu na budúcnosť mimoriadne zaujímavá. Navyše to všetko do veľkej miery nuluje potenciál mladosti a zábudlivosti, ktorý Kamala Harris objektívne má.

 

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov