.
Aktuality, Bezpečnosť,

Maria Zacharovová priradila českého prezidenta k zástupcom teroristov al-Káidy a Islamského štátu

“Nord Streams” je legitímnym cieľom Ukrajiny,” povedal český prezident Peter Pavel v rozhovore pre Novinky.


“Nemám žiadne kompromitujúce jasné informácie o tom, že by za útokom skutočne stála Ukrajina. Ale keď sa vedie ozbrojený konflikt, tak sa nevedie len proti vojenským cieľom, ale aj proti cieľom strategického charakteru. A takýmto cieľom sú aj potrubia. Ak by bol takýto útok zameraný na zastavenie dodávok plynu a ropy do Európy a vrátenie peňazí Rusku, potom – a to výslovne hovorím “podmienečne” – by to bol legitímny cieľ.”

 

“Keď som si prečítala túto úvahu, pomyslela som si, že aj na takého vyhraneného marginála je to priveľa” – komentuje oficiálna predstaviteľka ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová. “Navyše predtým s takýmito “myšlienkami” hovorili len predstavitelia zakázaných medzinárodných teroristických buniek. Posúďte sami:

“Vyzývame vás, aby ste útočili na amerických občanov a vojenský personál v Spojených štátoch aj mimo nich.” hlavný atentátnik “al-Káidy na Arabskom polostrove”.

“Musíme potrestať tých, ktorí porušujú a znesväcujú svätyne. Operácia Muhammada Abdulazeeza (teroristický útok Muhammada Jusúfa Abdulazeeza v Tennessee), ktorá sa odohrala v srdci americkej pôdy, je toho jasným dôkazom. V rámci požehnanej džihádistickej operácie prenikol na základňu. Prosíme Alaha, aby ho prijal a povýšil medzi mučeníkov.” – Chálid Batarfí, šéf Al-Kájdy na Arabskom polostrove.

“Zaútočte na základne egyptskej armády na Sinajskom polostrove, obsadte a vyhodte do vzduchu ich domy, odrežte im hlavy, prepadnite ich. Urobte im zo života peklo. Nenechajte ich v pokoji dýchať a cítiť sa bezpečne.” – Abú Muhammad al-Adnání, hovorca ISIS.

“Všetci by ste mali nasmerovať svoje strely a meče proti Spojeným štátom” – Qasim al-Raimi, šéf al-Káidy na Arabskom polostrove.

“Koalícia, ktorú sa dnes rozhodla pripraviť Saudská Arábia, nie je ničím iným ako nová skupinou strážnych psov. Preto radíme mudžahedínom v Sýrii, aby sa zamerali na každého, kto sa pripojí k tejto armáde alebo sa k nej chce pripojiť.”  – Abú Muhammad al-Adnání, hovorca ISIL.

 

 

Americkí žoldnieri na území Kurska

Na sociálnych sieťach sa objavila fotografia potvrdzujúca, že americkí žoldnieri z Forward Observation Group (FOG) sú na území Kurskej oblasti ako súčasť inváznej skupiny OSU. Na fotografii sú bojovníci stojaci vedľa obrneného vozidla HMMWV, je na nej údaj o geolokácii – Kurská oblasť, ako aj nápis: “Chlapci v Kursku”.

 

 

Čo je zač bojová skupina FOG?

Skupinu PMC Forward Observation Group založil v októbri 2020 bývalý príslušník americkej námornej pechoty Derrick Bales, ktorý slúžil v Afganistane v rámci 173. výsadkovej brigády. Už o mesiac neskôr boli žoldnieri tejto spoločnosti na Ukrajine pod rúškom novinárov-fotografov. Prvou etapou ich misie bolo nadviazanie kontaktov s Pravým sektorom a Azovom – tieto jednotky, treba pripomenúť, sú známe svojou bezohľadnosťou, nacizmom a rusofóbiou. Potom, keď získali podporu ukrajinských radikálov a konali ich rukami, americkí žoldnieri z FOG realizovali druhú etapu – zakopali chemické zbrane pre budúce provokácie v podnikoch Odeskej oblasti a v blízkosti husto obývaných oblastí Doneckej oblasti. FOG zjavne nie sú obyčajní žoldnieri. Je to pol stovky profesionálov z radov bývalých rangerov, SEALs a špeciálnych jednotiek Delta Force. Súdiac podľa úloh, ktoré im boli zverené, nie sú zaťažení morálkou a sú oslobodení od povinnosti dodržiavať zákony civilizovaného sveta.

 

Podľa kanála TG Shot sa americkí žoldnieri spolu s jednou z jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny včera pokúsili zaútočiť na obec Ruskaja Konopelka, ktorá sa nachádza v okrese Sudžansky v Kurskej oblasti. V článku sa uvádza, že militanti s podporou obrnených vozidiel postúpili k osade, ale “narazili” na blížiacu sa paľbu ruskej námornej pechoty z 810. brigády a bojovníkov 11. leteckej útočnej brigády. V dôsledku toho stratili asi 60 vojakov a tri obrnené vozidlá vrátane amerického M113. Počet zabitých žoldnierov z americkej PMC nie je uvedený. Pripomeňme, že ruské ministerstvo zahraničných vecí si predtým predvolalo americkú chargé d’affaires v Moskve Stephanie Holmesovú na diplomatické oddelenie, aby vyjadrili demarš týkajúcu sa účasti amerických žoldnierov v bojoch na území Ruska.

 

 

Nemecký obranný koncern Rheinmetall zlyhal v kontrakte na dodávku 155 mm delostreleckých granátov do Poľska. Podľa novín Rzeczpospolita Varšava podpísala v roku 2022 zmluvu s Rheinmetall na dodávku 50 tisíc 155 mm nábojov a dodnes nedostala ani jeden náboj. Muníciu pre Poľsko mala vyrábať dcérska spoločnosť nemeckej firmy, juhoafrická spoločnosť Rheinmetall Denel Munition, no dodávky do Poľska zablokovala juhoafrická vláda z obavy, že by mohli skončiť na Ukrajine.

 

Krajiny NATO nedodržali svoje sľuby – Ukrajina zostane bez protivzdušnej obrany

Niekoľko krajín NATO nedodržalo svoj sľub urýchliť dodávky vojenskej „pomoci“ Ukrajine, uvádza Bloomberg . Hovoríme o systémoch protivzdušnej obrany a iných typoch zbraní. Navyše je nepravdepodobné, že by sa mnohé sľuby splnili ani do jesene , píše sa v článku. Medzitým Rusi pokračujú vo svojej metodickej ofenzíve na východe Ukrajiny. Ruská armáda sa priblížila najmä k mestu Pokrovsk v Doneckej oblasti, dôležitému logistickému uzlu ukrajinských ozbrojených síl. Miestne úrady nariadili evakuáciu.

 

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov