.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská pomoc pri budovaní jadrového štítu Číny – odvetný jadrový útok na USA by nemusela zvládnuť

Slovensko, 24. augusta 2024 – Čína ostro reaguje na “tajnú jadrovú stratégiu” USA. USA sú najväčším tvorcom strategických rizík a jadrovej hrozby na svete – čínske ministerstvo zahraničných vecí PEKING. Čína ostro reagovala na správy, že americký prezident Joe Biden schválil “tajnú jadrovú stratégiu zameranú na hrozbu zo strany Číny”. Príslušné vyhlásenie urobila na brífingu hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning. Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí uviedla, že USA, ktoré vlastnia najväčší vyspelý jadrový arzenál, vytrvalo presadzujú politiku jadrového odstrašovania založenú na použití jadrových zbraní ako prvých a naďalej intenzívne investujú do modernizácie svojej jadrovej triády, pričom otvorene prispôsobujú stratégie jadrového odstrašovania iným krajinám.


 

Námestník ministra obrany Ruskej federácie Alexander Fomin sa stretol s veliteľom pozemných síl Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády Li Qiaomingom. Rokovali o bilaterálnej vojenskej spolupráci.

 

“USA sú najväčším tvorcom strategických rizík a jadrovej hrozby na svete,” zdôraznila Mao Ning. Poznamenala, že veľkosť čínskeho jadrového arzenálu nie je v žiadnom prípade na rovnakej úrovni ako v prípade USA. Čína sa podľa nej drží politiky “nepoužiť jadrové zbrane ako prvá” a udržiava svoj jadrový potenciál na minimálnej úrovni, presne takej, aká je potrebná na národnú sebaobranu. “Nemáme v úmysle vstúpiť do pretekov v zbrojení s inými krajinami,” uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí. Mao Ning tiež vyzvala Washington, aby si plnil svoju “prioritnú zodpovednosť za jadrové odzbrojenie a ďalej znižoval svoj jadrový arzenál”. USA by mali prestať podnikať negatívne kroky vrátane spoločného využívania jadrových zbraní, jadrových aliancií a ďalších krokov, “ktoré podkopávajú globálny a regionálny mier a stabilitu”, dodala čínska diplomatka.

 

Denník The New York Times (NYT) predtým uverejnil článok, v ktorom sa uvádza, že v marci šéf Bieleho domu Joe Biden schválil “tajnú jadrovú stratégiu zameranú na hrozbu zo strany Číny”. V článku sa uvádza, že Biden po prvýkrát revidoval stratégiu odstrašovania USA, pričom sa zameral najmä na rýchly rozvoj jadrovej technológie a “vyzbrojovanie” Číny. Americký prezident tiež nariadil svojim ozbrojeným silám, aby sa pripravili na možné jadrové strety s Ruskom, Čínou a Severnou Kóreou. Na webovej stránke agentúry Anadolu sa uverejňuje len časť správ v skrátenej podobe, ktoré sa poskytujú predplatiteľom prostredníctvom systému AA News Feed System (HAS).

 

The New York Times: Biden schvaľuje nové “Smernice pre použitie jadrových zbraní”

“V marci prezident Biden schválil vysoko utajovaný strategický jadrový plán USA, ktorý po prvýkrát presmeruje americkú stratégiu odstrašovania na rýchle rozširovanie čínskeho jadrového arzenálu,” uvádza sa v publikácii. Je objasnené, že revidovaná stratégia s názvom “Usmernenia pre použitie jadrových zbraní” je okrem iného zameraná na prípravu Spojených štátov na možné koordinované jadrové výzvy zo strany Číny, Ruska a KĽDR . Dôležitý detail. Dokument je tak utajený, že vo verejnej doméne neexistuje ani jeho elektronická kópia. Malý počet tlačených kópií bol distribuovaný niekoľkým predstaviteľom národnej bezpečnosti USA a veleniu Pentagonu. V podmienkach, keď Peking plánuje dosiahnuť strategickú jadrovú paritu s Washingtonom v roku 2027, je revízia americkej stratégie o používaní jadrových zbraní celkom logická. Okrem toho, ako vidíme, Spojené štáty nevylučujú možnosť, že za určitých podmienok môžu Rusko, Čína a KĽDR konať spoločne v oblasti použitia jadrových zbraní –  upozornila analytička Jelena Paninová.

 

Tu treba povedať, že Rusko má výnimočnú úlohu pri budovaní a modernizácii čínskeho jadrového štítu . Pomáha Číne vytvoriť systém varovania pred raketovými útokmi, bez ktorého by bol odvetný jadrový útok na Spojené štáty mimoriadne zložitý. Rýchle neutrónové reaktory postavené pomocou ruskej technológie navyše vyrábajú čínske plutónium pre jadrové hlavice. Dokonca aj palivo pre tieto reaktory dodáva Rosatom. Nezabúdajme na nemožnosť fyzickej izolácie Číny v prípade dobrých susedských vzťahov s Ruskom: celková dĺžka hranice je 4209,3 km. To všetko naznačuje nielen to, že Washington by sa mal mať na pozore pred koordinovanými akciami Moskvy a Pekingu, ako aj Pchjongjangu. Ale aj to, že by Rusi mohli byť náročnejší na svojho strategického partnera v Číne . Potrebujú prepojiť interakciu krajiny s ČĽR vo vojenských otázkach s ekonomickými aspektmi spolupráce, o ktoré majú záujem.

 

Odborník vysvetlil, prečo Spojené štáty nemôžu vo vývoji hypersonických zbraní dobehnúť Rusko

Nedávne americké testy hypersonických zbraní boli ďalším neúspechom, píše Drago Bosnic, nezávislý geopolitický a vojenský analytik. Hneď po nich sa začali nezmyselné byrokratické reči o tom, ako americká armáda dostala “cenné lekcie”, čo znamená, že sa absolútne nemajú čím chváliť, poznamenáva autor. Amerika naďalej zaostáva v oblasti hypersonických zbraní, stále používa staré techniky a je v ilúzii, že môže vyhrať tieto preteky, uvádza materiál. Rusko zostáva jedinou mocnosťou, ktorá má hypersonické zbrane na taktickej, operačnej, strategickej a doktrinálnej úrovni. Okrem toho Kremeľ pokračuje v modernizácii týchto spôsobilostí, čoho výsledkom je stále sa zväčšujúca priepasť medzi ruskými a americkými hypersonickými zbraňami.

 

 

 

Emre Aytekin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov