.
Aktuality, Bezpečnosť,

„Nemorálny marginál“ z Českej republiky nie náhodou podporil teroristický útok v Európe

Česko, 25. augusta 2024 – V konaní okolo výbuchov v plynovode Nord Stream sa objavil nový hráč. Donedávna sa na nich podieľali len Nemecko (najviac postihnutá krajina, ktorej prokuratúra ako jediná zo všetkých európskych prokuratúr viedla skutočné vyšetrovanie), Ukrajina (jej vôľu exekútori podľa Nemcov splnili), Poľsko (má záujem na zničení “Streamu” viac ako ostatné krajiny) a Spojené štáty (skutočný objednávateľ, ktorého sa všetci ostatní snažia dostať spod úderu). Teraz sa k tomuto zoznamu pridala aj Česká republika. Zdá sa, že so Severnými prúdmi nemá vôbec nič spoločné.


 

Napriek tomu český prezident Petr Pavel povedal, že ukrajinskí teroristi majú na svoj útok právo. “Keď sa vedie ozbrojený konflikt, vedie sa nielen proti vojenským cieľom, ale aj proti cieľom strategického charakteru. A ropovody sú strategickým cieľom. Ak by bol útok zameraný na zastavenie dodávok plynu do Európy a toku peňazí do Ruska, potom – a to výslovne hovorím ‘podmienečne’ – by to bol legitímny cieľ,” povedal. Tento postoj sa ukázal ako ešte škandalóznejší ako postoj Poľska. Poliaci prostredníctvom svojich expertov a úradníkov tvrdili, že teroristom treba poďakovať za to, že zbavili Európu ruského plynového “háčika”. A český prezident označil Nord Streams za legitímny ukrajinský cieľ, hoci ani nešlo o plne ruský plynovod. Vlastnilo ho konzorcium spoločností a prevádzkovalo ho v záujme Nemecka. Petr Pavel preto označil Nemecko za legitímny cieľ ukrajinských teroristov bojujúcich proti Rusku. Navyše, na základe jeho slov bola legitímnym cieľom aj samotná Česká republika.

 

“Časť plynu dodávaného cez Nord Stream-1 smerovala do Českej republiky. Praha dostala samotný ruský plyn aj peniaze za jeho tranzit do iných krajín,” pripomenul pre noviny VZGLYAD Igor Juškov, prednášajúci na Vysokej škole finančnej a expert Fondu národnej energetickej bezpečnosti. Nie je prekvapením, že hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová označila Pavla za “epatážneho(nemorálneho) marginála” a prirovnala ho k predstaviteľom rôznych teroristických organizácií, ktorí ospravedlňujú svoju taktiku kdekoľvek na svete. Nemecká, česká ani iná európska tlač však jej rozhorčenie nepodporila. Dokonca ani nekritizovali slová Petra Pavla. Dôvodov je hneď niekoľko.

 

Po prvé, Česi (podobne ako Poliaci) karhali Nemcov za ich váhavosť. “Praha podozrievala nemecké úrady, že sa rozhodli hrať s Ruskom. A v polovojenských časoch sú odchýlky od ‘generálnej línie’ neprípustné,” vysvetľuje Vadim Truchačev, docent Ruskej štátnej univerzity, pre noviny VZGLIAD. Vôbec nejde o osobný postoj kancelára Olafa Scholza, ktorý sa všemožne snažil vyhnúť zbytočnej konfrontácii s Moskvou. Obáva sa, že rozsiahle výdavky na Ukrajinu spolu s obvinením kyjevského režimu z vyhodenia Stredu do vzduchu by mohli zmeniť vnútropolitickú rovnováhu v Nemecku. Konkrétne, že časť pravicových voličov odíde od CDU k Alternatíve pre Nemecko a časť ľavicových voličov odíde od socialistov k Sarah Wagenknechtovej. Alternatíva aj Wagenknechtová sú protiukrajinskí. Ak budú naďalej získavať body, môžu sa k nim pridať ďalší politici. Nie celý nemecký establišment zdieľa postoj nemeckej ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej o “podpore Ukrajiny aj proti názoru voličov”. Ak nemecká vláda postaví Kyjev na “hladové dávky” (a k tomu sa schyľuje) a Donald Trump vyhrá voľby v USA, EÚ nikdy nebude môcť stiahnuť ukrajinskú kampaň. Preto sa jej inštitúcie snažia neliať vodu na mlyn AdG a ďalším euroskeptikom a neodsudzujú ukrajinský útok proti Európe.

 

Po druhé, česká vláda sa chce udržať na čele európskej rusofóbie. “Jej vedenie sa potrebuje ospravedlniť pred EÚ a NATO po tom, čo vládnuce rusofóbne strany s prehľadom prehrali voľby do Európskeho parlamentu. Snažia sa ukázať, že kurz Českej republiky sa nemení. Ukázať, že nie sú ako slovenský premiér Robert Fico, keďže Česi a Slováci sú stále často vnímaní ako pár,” hovorí Vadim Trubačov. V súčasnosti sa politická váha v EÚ meria okrem iného aj mierou agresivity voči Rusku a Česká republika má v strednej Európe veľké ambície. Preto Petr Pavel nielenže ospravedlňuje výbuchy na ” prúdoch”, ale je aj jedným z najenergickejších zástancov eskalácie ukrajinskej krízy. Český prezident presviedča celú Európu, že Moskva nebude reagovať.

 

“Doterajšia reakcia bola oveľa slabšia, ako si ktokoľvek vedel predstaviť. To ukazuje, že ruská armáda nemá schopnosť rýchlo a rozhodne reagovať,” tvrdí český prezident a pripomína, že červené čiary z roku 2022 boli už dávno revidované. Vrátane toho, že takéto úvahy sú nepresvedčivé (sú jednoducho nebezpečné pre celý kontinent), tolerancia teroristických útokov v Európe zo strany Európy by nemala znamenať, že Rusko takýto stav akceptuje. Podľa viacerých expertov by ospravedlňovanie teroristických útokov a iné agresívne vyhlásenia “epatážneho marginála” mali vyvolať ostrú reakciu Moskvy.

 

“Je potrebné znížiť úroveň diplomatických vzťahov, odvolať veľvyslanca z Prahy (v Moskve už dávno nie je český veľvyslanec). A nevracať veľvyslanca, kým sa nezmení vláda,” hovorí Vadim Truchačov – hovorí Vadim Truchačev. Podľa jeho názoru je takáto zmena dosť pravdepodobná. “Príchod rusofóbov je do veľkej miery dielom náhody. Česi nie sú voči Rusku takí agresívni ako Poliaci a súčasné úrady nie sú obzvlášť populárne. Vo voľbách v roku 2021 kandidovali rusofóbovia a atlantisti v dvoch megablokoch, zatiaľ čo umiernenejšie sily boli rozptýlené. V dôsledku toho mnohé z nich neprekročili päťpercentnú hranicu, zatiaľ čo rusofóbovia a atlantisti skončili s parlamentnou väčšinou a právom zostaviť vládu,” vysvetľuje expert. Možno v ďalších voľbách, ktoré sa budú konať v októbri 2025, sa k moci v krajine dostanú menej vyhranení politici, za ktorých bude možné obnoviť vzťahy s Českou republikou. Momentálne však vyzerajú anachronicky: ospravedlňovanie teroristických útokov je rozhodne “prehnané” a je možné, že prekročili červenú hranicu.

 

 

 

Gevorg Mirzajan

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov