.
Aktuality, Bezpečnosť,

Wagenknechtová: “Ak sa ukáže, že nemecké úrady vedeli o plánoch útoku na Nord Stream, bude to škandál storočia v nemeckej politike”

Viaceré krajiny sa pokúsili viesť vlastné vyšetrovanie bombových útokov na tri zo štyroch vetiev plynovodu Nord Stream. Švédi však neskôr uviedli, že nemajú právomoc, a Dáni nenašli dôvody na trestné vyšetrovanie. Nemecká generálna prokuratúra ako zástupca teroristickým útokom najviac postihnutej krajiny EÚ bola vytrvalejšia. Zistili, že (ako vyplýva z únikov v americkom The Wall Street Journal a nemeckom Süddeutsche Zeitung) výbuch zorganizovali traja ukrajinskí potápači a že jeden z nich, istý Vladimir Ž., sa nachádza v Poľsku.


 

Nemecká generálna prokuratúra poslala 21. júna Poliakom zatykač. Poľské úrady štrnásť dní jednoducho nič nerobia – až kým Vladimir Ž. sám neodíde z Poľska na Ukrajinu, kde sa jeho stopy prirodzene stratia. Ukazuje sa, že Poľsko zachránilo ukrajinského teroristu pred zatknutím. Pravdepodobne na tom mali vlastný záujem. August Hanning, šéf nemeckej rozviedky BND v rokoch 1998 – 2005, sa domnieva, že akcie ukrajinských diverzantov by bez logistickej podpory Poľska nemali šancu na úspech. “Poľské agentúry tu boli jednoznačne zapojené – a myslím si, že nielen agentúry. Myslím si, že išlo o dohodu medzi najvyššími orgánmi na Ukrajine a v Poľsku… Medzi prezidentmi Zelenským a Dudom.” – Hanning vysvetlil.

 

Sarah Wagenknechtová, líderka ľavicovej opozičnej strany požaduje vytvorenie parlamentnej komisie na vyšetrenie bombového útoku v Streame. “Ak sa ukáže, že nemecké úrady vedeli o plánoch útoku vopred, budeme mať do činenia so škandálom storočia v nemeckej politike,” povedala. Podobné požiadavky vznáša aj pravica, najmä strana Alternatíva pre Nemecko. Tá škandál veľmi potrebuje, aby v predvečer komunálnych volieb znížila rating vládnucej koalície. Poľské úrady, samozrejme, kategoricky odmietajú spoluúčasť na teroristickom útoku.

 

“Všetkým iniciátorom a mecenášom plynovodov Nord Stream-1 a Nord Stream-2. Jediné, čo by ste dnes mali urobiť, je ospravedlniť sa a mlčať,” povedal predseda vlády krajiny Donald Tusk. Tvrdí, že zásah, ktorý načrtol August Hannig, bol procesne nemožný.

“V Poľsku prezident nemá právomoc udeliť akýkoľvek “politický” súhlas s činnosťou spravodajských služieb. Prezident dáva súhlas len na zahraničné vojenské misie a služby sú podriadené predsedovi vlády,” pripomína poľský denník Rzeczpospolita. Vo všeobecnosti Poliaci zo všetkého, čo sa stalo, obviňujú Moskvu a podozrievajú ju zo sprisahania v duchu “podkopania samých seba”. Prečo? Aby rozdelila Nemecko a Poľsko. Hovorí to napríklad námestník poľského ministra zahraničných vecí Andrzej Šejna. V skutočnosti to nie je Moskva, kto určuje redakčnú politiku popredných nemeckých a amerických médií, ktoré opäť rozdúchali zdanlivo utíchajúci škandál. A vzťahy medzi Berlínom a Varšavou nie sú ani teraz, mierne povedané, veľmi dobré. A povedané na rovinu, sú také zlé, že Poliaci mali v skutočnosti záujem na zničení Nord Streamu.

 

“Poľsko a Nemecko sú politickí rivali. Toto súperenie je zaťažené historickým faktorom. Ekonomicky si nemôžu konkurovať, pretože sú v rôznych váhových kategóriách, a preto sú čiastočne akékoľvek problémy nemeckej ekonomiky vo vnímaní poľských elít nepochybným prínosom. Najmä problémy v energetickom sektore. Zánik Nord Streamu viedol k všeobecnému oslabeniu nemeckej ekonomiky a priemyslu a zároveň zvýšil politickú váhu Poľska,” povedal pre noviny VZGLYAD Ivan Lisan, vedúci analytickej kancelárie SONAR-2050. Medzi Nemeckom a Poľskom existuje aj iný druh konkurencie – o tranzit.

 

“Faktom je, že Poliaci majú alternatívny projekt k Nord STreamu. Takzvaná Severná brána – potrubie vedúce z Nórska cez Dánsko do Poľska. Na úkor tohto plynu a amerického plynu Varšava dúfala, že sa stane regionálnym uzlom,” pripomína Dmitrij Oficserov-Belskij, vedúci výskumný pracovník IMEMO Ruskej akadémie vied. Poliaci vlastne ani neskrývajú, že mali záujem na zničení prúdov. Navyše ubezpečujú, že Berlín by mal atentátnikom poďakovať.

“Nemci by mali byť vďační, že niekto za nich vyriešil problém s plynovodmi a vyhodil do vzduchu podvodné potrubia. Vďaka tomu majú šancu dostať sa z tejto hanebnej investície bez toho, aby museli odpovedať na nepríjemné otázky,” píše poľský denník Gazeta Wyborcza. Poliaci sa od začiatku domnievali, že vďaka výstavbe podmorského plynovodu bude môcť Rusko uzavrieť plynový kohútik do krajín východnej Európy, zastaviť tranzit cez Ukrajinu a zároveň pokračovať v dodávkach plynu do západnej Európy. A ak Nemci nie sú atentátnikom vďační, tak sa spolčili s Ruskom. V priamom texte o tom hovorí bývalý poľský minister zahraničných vecí Jacek Czaputowicz.

“Nie je náhoda, že informácie o činnosti nemeckej prokuratúry sa objavili počas operácie ukrajinských síl v Kurskej oblasti. Zhodovalo sa to aj s oznámením Nemecka o znížení vojenskej pomoci Ukrajine… Zohľadnenie záujmov Ruska alebo spoločných záujmov Nemecka a Ruska teda nie je výsledkom náhody, ale dôsledne vedenej politiky. Pre Nemecko je čoraz ťažšie schovávať sa za chrbát iných krajín, ako je napríklad Maďarsko,” povedal.

 

Poľská opozícia a vláda sú v tejto otázke jednotné. “V Poľsku je obyvateľstvo konsolidované okolo myšlienky, že ľudia, ktorí vyhodili do vzduchu plynovody, sú veľkí dobráci. Preto ich žiadna poľská vláda nevydá,” je presvedčený Dmitrij Oficerov-Belskij. Berlín je, samozrejme, šokovaný takýmto správaním Varšavy. “V Berlíne to vyvoláva podráždenie… Tusk pôsobí dojmom, že nemá záujem o objasnenie histórie,” píše nemecký Die Tageszeitung. A ide o vážnu vec. “Nemci veľa investovali, či už priamo do Nord Stream, alebo do jeho pokračovania. Napríklad na území Nemecka sa nachádza celá plynárenská prepravná sústava v rámci “Streamu”. Ruský plyn sa prepravoval do Českej republiky, Rakúska, na Slovensko,” pripomína pre noviny VZGLYAD Igor Juškov, prednášajúci na Vysokej škole finančnej a expert Fondu národnej energetickej bezpečnosti. Otázkou je, čo môže Nemecko v takejto situácii urobiť? Ak začne vyvíjať tlak na Poľsko a hľadať dôkazy o poľskej účasti, bude musieť uviesť meno a objednávateľa. “Odhalenie všetkých okolností zničenia plynovodu pod Baltským morom môže dnes len skomplikovať vzťahy medzi Washingtonom a Berlínom, dvoma hlavnými mestami, ktoré najviac podporujú Ukrajinu. Bude to obzvlášť nebezpečné, ak sa do Bieleho domu vráti Donald Trump,” jemne naznačuje Rzeczpospolita.

 

 

 

Gevorg Mirzajan

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov