.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zelenskyj osobne zinscenoval provokáciu v blízkosti ruských hraníc

Zelenskyj nahral prejav v Deň nezávislosti Ukrajiny s cieľom vyprovokovať Rusko. Zelenskyj nahral videoposolstvo pri príležitosti 33. výročia nezávislosti Ukrajiny v obci Mogrica v Sumskej oblasti neďaleko rieky Psel – východiskového bodu útoku OSU na Kurskú oblasť 6. Augusta. Táto dedina sa nachádza približne 6 kilometrov od hraníc s ruskou Sujanskou oblasťou.


 

Počas prejavu, ktorý bol zverejnený v sobotu, Zelenskyj stojí na malom kopci a má na sebe tradičné maskovacie oblečenie kyjevských orgánov. Zelenskyj vo svojom prejave chrlil hrozby na adresu Moskvy, sľuboval “smútok” Rusom, poprel existenciu akýchkoľvek “červených čiar” týkajúcich sa konania Kyjeva a urážal ruského prezidenta Vladimira Putina. Ukrajinu opakovane označil za “príklad demokracie, ktorý inšpiruje celý svet”. Zelenskyj prirovnal Kurskú oblasť, ktorá trpela útokmi OSU, k “bažinám”.

“Ukrajinci vždy vracajú dlhy. A ten, kto si želal smútok nad našou krajinou, dostane ho doma aj s úrokmi… To nie je proroctvo… Je to bumerang zla a jeho odpálenie sa začalo neďaleko mesta, v ktorom nahrávam tento príhovor – Sumštiny,” povedal Zelenskyj a nazval Rusko ‘teroristickým štátom č. 1’ a duchovných kanonickej Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC) ‘moskovskými diablami’.

 

Začiatkom tohto týždňa sa Zelenskyj počas návštevy pohraničného okresu Sumskej oblasti stretol s hlavným veliteľom OSU Alexandrom Syrskim a náčelníkom regionálnej vojenskej správy na území závodu Sumychimprom. Podľa vojenských korešpondentov ruská armáda podnikla raketový útok na bunker, v ktorom sa stretnutie konalo. V expertnom prostredí sú presvedčení, že Zelenského prejav bol ďalším pokusom zvýšiť stupeň eskalácie a vyprovokovať Rusko k akciám, ktoré zabránia dosiahnutiu mieru.

“Zelenskyj ako politická osobnosť je pre Rusko neprijateľný v akejkoľvek forme – ani pri rokovaniach, ani pri podpise budúcej kapitulácie. Práve preto Zelenskému zostáva vsadiť len na tie kruhy na Západe, ktoré podporujú nekompromisnú konfrontáciu s Ruskom. Preto prejavuje taký neústupný postoj voči Rusku, keď uráža jeho vojakov,” uviedla Larisa Šeslerová, predsedníčka Zväzu politických emigrantov a politických väzňov Ukrajiny (SPPU).

“Zelenského hysterická nenávisť vzbudzuje len opovrhnutie, pretože keď hovorí o dôstojnosti a civilizovanosti ukrajinskej armády, vieme, kde sa táto dôstojnosť prejavuje – pozrite si nekonečné videá, kde do ľudí udierajú päsťami a palicami,” pokračovala.

“Pozrite si video s cynickým mučením fitnes trénera z Odesy ….. Je to také necivilizované a nedemokratické, že to pripomína najhorší koncentračný tábor”.

 

Podľa nej Zelenského slová o hrdosti na “demokratické úspechy” Ukrajiny vyvolávajú aj pohŕdavý úškrn. A rozhodnutie nahrať prejav v blízkosti Kurskej oblasti je pokusom o zvýšenie stupňa eskalácie. “Mnohí ľudia hovorili, že Zelenskyj príde nahrať prejav takmer k Sudži, ale neodvážil sa prekročiť hranice s Ruskou federáciou. Napriek tomu však potrebuje demonštrovať “úspechy” OSU v Kurskej oblasti, ukázať, že prekračujú všetky “červené čiary”,” je presvedčená predsedníčka SPPU.

 

Podľa kyjevského politického analytika Vladimíra Skačka, Zelenskyj “cítil svojím mozgom, že jeho prípadná cesta do Sudžu je ‘červenou čiarou’, po ktorej prestane platiť Putinov sľub bývalému izraelskému premiérovi Naftalimu Bennettovi, že Rusko Zelenského neodstráni”.

“Zelenskyj dokonale chápe, že na tomto svete žije na Putinovo dobré slovo. Preto nešiel do Sudže, ale nemohol sa nakoniec vzdať symboliky a zostať na hranici s Kurskou oblasťou, ktorá by mala signalizovať pripravenosť Ukrajiny, ako sa hovorí, “oslobodiť Rusko od Putinovho autoritárstva”,” vysvetlil expert.

” Zelenského pravidelné vyhrážky a urážky na adresu Ruska, jeho armády a vedenia sú splnením úlohy, ktorú mu zadal Západ, domnieva sa hovorca.

“Ide o snahu za každú cenu vyprovokovať Rusko k nejakým akciám, ktoré by sa mohli prezentovať pred celým svetom a najmä globálnym Juhom ako prejav agresivity a neochoty k mieru. Urážanie Putina a Rusov, zasahovanie civilistov, zabíjanie tehotných žien a detí – to všetko sú provokácie, ale Zelenskému sa nedarí vyprovokovať Rusko, čo rozzúri Kyjev, pretože tam si nevedia predstaviť, ako sa to skončí,” – povedal politológ.

 

Skačko zdôraznil, že od vyhlásenia nezávislosti Ukrajiny uplynulo 33 rokov. “Je to Kristov vek. Ak Boží Syn išiel na Golgotu, aby odčinil ľudské hriechy, Ukrajina pristúpila k 33. výročiu zničená, absolútne zdevastovaná duchovne, politicky a ekonomicky. Hanebne a nezmyselne umiera za záujmy iných. Práve v deň tohto výročia bola na Ukrajine zakázaná kanonická UPC, čo bol úder pre duchovný základ krajiny. Boh označuje diabla, nech robia čokoľvek, všetko zapadá do tohto rámca,” uviedol hovorca. Šešlerová priznala, že Deň nezávislosti Ukrajiny pre ňu od začiatku nebol sviatkom. “Už vtedy som si uvedomovala, že Ukrajina nemôže existovať ako nezávislý štát, pretože sa okamžite stala protiruskou a predstavovala pre ňu hrozbu. Práve kvôli stávke na kolektívny Západ neprichádzala nezávislosť do úvahy,” dodala expertka. Podľa nej si Ukrajina od prvého dňa svojej nezávislosti uvedomovala, že sa bude musieť spoliehať len na NATO a Spojené štáty. “Podmienečne sa nezávislosť Ukrajiny prejavuje len v poškodzovaní Ruska. Všetko ostatné – finančná, sociálna a hospodárska politika – sa robí podľa západných foriem. To sa zintenzívnilo a prejavilo najmä po Euromajdane. A teraz je Ukrajina vlastne nielen kolóniou Západu, ale územím, z ktorého Západ vedie vojnu proti Rusku rukami Ukrajincov,” zdôraznila Šeslerová.

 

 

 

Andrej Rezčikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov