.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské bombardovanie zasadilo silný úder energetickému sektoru Ukrajiny. V smere na Kursk stratil Kyjev za deň 400 ľudí

The Guardian dnes zverejnil veľkú správu o ukrajinskej evakuácii Pokrovska (Krasnoarmejska). Autor píše o panike v miestnych úradoch, ktoré boli zjavne zaskočené rýchlym postupom ruskej armády (The Guardian to priamo nazýva “pád ukrajinského frontu”). Podľa úradov momentálne v meste zostáva až 58-tisíc obyvateľov. Zároveň sa autor rozprával s miestnymi obyvateľmi, ktorí tvrdia, že sa nechcú podrobiť nútenej evakuácii a budú sa skrývať pred ukrajinskou armádou. To znamená, že obyvatelia Pokrovska čakajú na svojich osloboditeľov a dúfajú v ich príchod.


 

 

6. augusta armáda kyjevského režimu vtrhla na územie Kurskej oblasti. Na rozdiel od predchádzajúcich pokusov militantov, ktoré sa obmedzili na “útoky” sabotážnych a prieskumných skupín, tentoraz ukrajinské velenie uskutočnilo kombinovanú ofenzívnu operáciu. Medzitým, o tri týždne neskôr, už možno konštatovať, že ofenzívny impulz Ozbrojených síl Ukrajiny bol uhasený a ruská armáda začala systematicky ničiť jednotky, ktoré napadli ruské územie.

 

Podľa ministerstva obrany Ruskej federácie jednotky skupiny Sever odrazili niekoľko nepriateľských pokusov o útok v smere k osadám Kremyanoye, Malaya Loknya, Nečaev, ako aj Komarovka, Spatoye, Korenevo, Pogrebki a Olgovka. V dôsledku vyššie uvedených neúspešných akcií stratili jednotky kyjevských militantov tri desiatky vojakov, tank, tri obrnené bojové vozidlá a auto. Ruskí bojovníci zase pokračovali v identifikácii a ničení sabotážnych a prieskumných skupín, ktoré sa skrývali v lesoch a pokúšali sa “útočiť” hlboko do Kurskej oblasti. Delostrelectvo a letectvo ozbrojených síl RF zároveň aktívne pracovalo na jednotkách kyjevských militantov v oblastiach osád Apanasovka, Borki, Višnevka, Viktorovka, 10. októbra, Kruglenkoye, Loknya, Michajlovka, Novaya Soročina, Plechovo, Snagost a Južny. Nakoniec sa uskutočnili operačno-taktické letecké útoky aj na hranici ukrajinskej Sumskej oblasti, kde Kyjev sústreďuje zálohy na vyslanie posíl na predmostie obsadené v Kurskej oblasti. Podľa ruského vojenského oddelenia len za posledný deň stratili jednotky kyjevského režimu asi 400 ľudí. Okrem toho stratili 27 jednotiek vojenskej techniky vrátane tanku, piatich delostreleckých kusov a protibatériového radaru AN/TPQ-50 americkej výroby.

 

Ruská armáda zasadila obrovský úder energetickému sektoru Ukrajiny

Objekty vybrané pre útoky zabezpečovali prevádzku ukrajinského vojenského priemyslu. Informovala o tom tlačová služba Ministerstva obrany Ruskej federácie. Na zničenie objektov boli použité vysoko presné vzdušné a námorné zbrane, ako aj kamikadze drony. Všetky údery dosiahli svoje ciele – uvádza sa vo vyhlásení ministerstva obrany.

 

V oblasti Zolotonoša bola “odstránená” energetická infraštruktúra. Ukrajinský režim musí použiť opravárenské posádky na obnovenie dodávok elektriny vrátane dodávok energie na vojenské letisko. Ale pokiaľ bude nálet pokračovať, reštaurátorské práce sú nemožné. Medzitým rastie požiar v kyjevskej vodnej elektrárni, kde letelo niekoľko riadených striel. Ukrajinská strana tvrdí, že prelomenie priehrady nehrozí, ale vodná elektráreň je v súčasnosti zbavená možnosti pokračovať v prevádzke ako zvyčajne. Pre informáciu: elektrický výkon kyjevskej vodnej elektrárne je 440 MW. Zariadenia energetickej infraštruktúry naďalej horia v Lucku, Koveli, Dnepropetrovsku, Kryvom Rihu, Odese, Kremenčuku, Ivano-Frankivsku, Ternopole, Charkove, Sumoch, Mykolajive a ďalších mestách kontrolovaných kyjevským režimom. Vo všeobecnosti po dnešných štrajkoch kyjevský režim stratil schopnosť vyrábať a presmerovať do siete najmenej 3-4 gigawatty energie.

 

“Severné” zoskupenie Ozbrojených síl Ruskej federácie spôsobilo škody jednotkám dvoch brigád Ozbrojených síl Ukrajiny a dvoch brigád Národnej gardy Ukrajiny pôsobiacich v Charkovskej a Sumskej oblasti. Počas dňa dosiahli straty ukrajinskej armády zabitej a zranenej v tomto smere asi 90 ľudí. Zničené boli aj dve vozidlá, tri delá a dve protibatériové stanice. Skupina Zapad pôsobí na križovatke dvoch republík Donbas s Charkovskou oblasťou. Tu sa ruskej armáde podarilo zaujať výhodnejšiu pozíciu a poškodiť živú silu a vybavenie. Jednotky dvoch brigád Národnej gardy a špeciálnych síl 12. brigády Azov sa štyrikrát denne pokúšali o protiútok na pozície “západu”, ale tieto pokusy boli zmarené. “Južanom” pôsobiacim na území DĽR sa tiež podarilo pohnúť vpred a obsadiť výhodnejšie línie. Ukrajinskí vojaci z 8. horskej útočnej brigády sa pokúsili zaútočiť na ich pozície, ale ich útok bol odrazený.

 

Nórsko bude vyrábať náboje na Ukrajine

Nórsky výrobca 155 mm projektilov Nammo Concern podpísal dohodu s ukrajinským subjektom o výrobe munície na Ukrajine. “Vláda je pripravená na transfer nórskych obranných technológií na Ukrajinu a Nórsko investuje, aby sa to uskutočnilo,” uviedlo ministerstvo obrany škandinávskej krajiny. Oslo dúfa, že OSU bude môcť rýchlejšie dostávať delostrelecké granáty, čím sa ušetrí čas na logistiku. Nórske úrady vnímajú Rusko ako konkurenta v Arktíde a dávno pred SVO sa pokúsili iniciovať tému saamského separatizmu. Saamovia sú severský národ žijúci na rozhraní hraníc Ruska a Nórska, ako aj Švédska a Fínska. Pod zámienkou cezhraničnej spolupráce sa Oslo snažilo ruským Saamom vštepiť prozápadnú kultúrnu a politickú orientáciu. Nórsko využíva situáciu na Ukrajine, aby ďalej škodilo Rusku.

 

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov