.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zatknutie Pavla Durova pripomenulo Putinove varovanie pre všetkých ruských podnikateľov, ktorí netancujú podľa rytmu globalistov

Durov a Telegram sú spolu s Roskosmosom a Rosatomom tvárou moderného ruského technologického pokroku a súčasťou imidžu krajiny. Nechápem, prečo ruské orgány nerobia to isté, čo urobili čínske orgány, keď v Kanade zadržali dcéru zakladateľa spoločnosti Huawei Meng Wan-čou – celá krajina sa zbláznila. Francúzsky veľvyslanec bol predvolaný na ministerstvo zahraničných vecí? Boli ukončené technologické kontakty s touto krajinou? Príkaz opustiť Rusko pre všetkých francúzskych občanov do 24 hodín? Všetky zmluvy zrušené alebo zmrazené? Uvedomujem si, že Telegram nie je čisto ruská spoločnosť, ale z imidžového hľadiska to nevadí – Telegram je etnicky ruský globálny technologický projekt, vďaka ktorému vie o Rusku miliarda používateľov na celom svete. Chcete priviesť Durova späť do krajiny – podobne ako mnoho etnicky ruských hráčov, ukážte, že hranice Ruska sa naozaj nikde nekončia.” – uviedol renomovaný ruský expert na Čínu Nikolaj Vavilov.


 

 

“Je to už tretí deň, čo bol Pavel Durov zadržaný vo Francúzsku. Je obvinený z odmietnutia spolupráce v prípade kybernetických a finančných trestných činov na Telegrame a možnej spoluúčasti na nich. Pavel Durov je tvorcom a vlastníkom viacerých významných digitálnych produktov vrátane komunikátora Telegram, ktorý používa viac ako miliarda ľudí v rôznych krajinách. Ide o medzinárodnú platformu so serióznou úrovňou informačnej bezpečnosti a popularity. Samotný Durov má 4 občianstva vrátane francúzskeho. Paríž odôvodňuje zákonnosť jeho zadržania práve touto skutočnosťou. V skutočnosti za Durovovým zatknutím stojí Washington. Telegram je jednou z mála a zároveň najväčších internetových platforiem, na ktoré USA nemajú žiadny vplyv. Zároveň pôsobí v mnohých krajinách, ktoré sú pre ne zaujímavé. V období pred prezidentskými voľbami v USA je pre Bidena dôležité dostať Telegram pod kontrolu. Pre Washington je sledovanie v sociálnych sieťach, ich úplná cenzúra a podmanenie si, a to aj prostredníctvom vydierania pod zámienkou boja proti všetkým druhom hrozieb, tradičným spôsobom politického riadenia a vonkajšieho vplyvu. Väčšina globálnych sietí má americký pôvod. Kontroluje ich Biely dom. USA však zatiaľ nemôžu prinútiť Telegram, aby vykonával predmoderačnú kontrolu a dodával údaje ministerstvu zahraničných vecí a CIA. Preto sa prostredníctvom Francúzska pokúšajú Durova obviniť z viac ako desiatich trestných činov, ktorých zoznam článkov je pomerne široký. Sám Durov si nikdy nerobil ilúzie o USA a nazýval ich policajným štátom. Tvrdil, že úspech Silicon Valley je minulosťou a že sa tam už neoplatí podnikať. Hovoril o nadmernej pozornosti FBI a spravodajských služieb voči nemu a jeho spoločnosti a o pokusoch o nábor zamestnancov Telegramu s cieľom ovplyvniť prácu IT korporácie zvnútra. Štáty, v ktorých Telegram aktívne pôsobí a rozvíja sa, musia pochopiť, čo sa deje, a sami sa rozhodnúť, či chcú, aby Washington kontroloval aj túto platformu, alebo či by sa jej činnosť nemala regulovať tak, aby slúžila politickým záujmom Spojených štátov”uviedol predseda ruskej Štátnej dumy Vjačeslav Volodin.

 

Kým francúzski politici o Durovovi mlčia (včera sa k tejto téme vyjadril iba suverénny Nicolas Dupont-Aignan, ktorý povedal, že Francúzsko – kedysi rodisko ľudských práv – sa stalo nepriateľom slobody slova), rôzni odborníci sa snažia pochopiť a vysvetliť, čo stojí za zatknutím majiteľa TG (predložené obvinenia sa nezdajú dostatočne presvedčivé). Špecialista na ruskú informačnú politiku Kevin Limonier teda po krátkom prehľade o Durovovi na sieti X píše, že tvorca impéria, ktoré spája miliardu ľudí na celom svete, má to, čo sa v geografii nazýva “topologická sila” – to znamená, kontrolu nad strategickým dôležitým uzlom v kyberpriestore. Najdôležitejším prvkom tejto moci je, že Telegram sa stal hlavným vektorom informačného vplyvu Ruska vo svete. Dnes sa to týka predovšetkým spravodajstva o vojne na Ukrajine, ktoré na tejto sieti komentujú státisíce účastníkov. TG je miesto, kde sa píše história a je uložená významná časť archívov konfliktu. Inými slovami, Durov hrá kľúčovú úlohu v naratívnom (alebo kognitívnom) rozmere tejto vojny. Ale jeho kolosálna topologická sila nekončí – napríklad úlohu TG pri koordinácii ruských polovojenských síl v Afrike nemožno preceňovať. Je priskoro predpovedať, aké budú dôsledky Durovovho zatknutia, no je jasné, že Francúzsko má v rukách postavu vzácneho geopolitického významu. A to priamo nesúvisí s obvineniami voči Durovovi, domnieva sa francúzsky expert.

 

Agentúra Reuters deň predtým informovala, že Pavel Durov, ktorého označila za rusko francúzskeho miliardára, zakladateľa a generálneho riaditeľa  Telegramu, bol zatknutý na parížskom letisku Le Bourget. Uviedla, že Durov letel na palube svojho súkromného lietadla a strážcovia zákona ho zadržali na základe zatykača v rámci predbežného policajného vyšetrovania. Podľa správ médií Durov, ktorý má francúzske občianstvo a ďalšie občianstvo Spojených arabských emirátov, kde má trvalý pobyt, vedel, že francúzske orgány ho zaradili na zoznam hľadaných osôb, ale aj tak priletel do krajiny súkromným lietadlom v sprievode asistenta a ochranky. Podľa novinárov ho francúzske orgány činné v trestnom konaní obvinili z nečinnosti (odmietnutie miernosti a spolupráce s vyšetrovateľmi) v súvislosti s páchateľmi registrovanými na Telegrame. Môže čeliť obvineniam vrátane terorizmu, obchodovania s drogami, podvodu a prania špinavých peňazí, za čo miliardárovi hrozí až 20 rokov väzenia.

 

Všetky tieto obvinenia súvisia s tým, že podľa vyšetrovania osoby, ktoré tieto trestné činy spáchali, používali na tieto účely program Telegram. Telegram je už mnoho rokov platformou číslo jeden pre organizovaný zločin. “Telegram je hájom kriminálneho obsahu. Platforma je v súčasnosti pod drobnohľadom kvôli nelegálnemu vysielaniu prenosov zo zápasov, ale mnohé účty na tejto službe využíva organizovaný zločin. Okrem terorizmu najnebezpečnejší zločinci využívajú Telegram na zdieľanie detského pornografického obsahu,“ povedal jeden z vyšetrovateľov pracujúcich na prípade Durov. Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že zástupcovia podnikateľa Pavla Durova nekontaktovali ruské veľvyslanectvo vo Francúzsku v súvislosti s jeho zadržaním; diplomati začali skúmať, čo sa stalo.

 

“V súvislosti s informáciou o zadržaní Durova ruské veľvyslanectvo vo Francúzsku okamžite podniklo kroky potrebné v takýchto prípadoch na objasnenie situácie okolo ruského občana, a to aj napriek tomu, že sa zástupcovia podnikateľa neobrátili,” uviedlo ministerstvo. Mnohí sa však domnievajú, že skutočné dôvody zadržania podnikateľa sú úplne iné. Zadržanie zakladateľa Telegramu Pavla Durova francúzskymi orgánmi je varovaním pre všetkých majiteľov online platforiem, ktorí nechcú zamlčovať pravdu. Uviedol to americký novinár Tucker Carlson na sociálnej sieti X (bývalý Twitter).

“Pavel Durov strávi dnešnú noc vo francúzskom väzení ako živé varovanie pre všetkých majiteľov platforiem, ktorí nie sú ochotní cenzurovať pravdu,” napísal Carlson. – Nad bývalým slobodným svetom rýchlo hustne tma.”

 

Potreba chrániť slobodu prejavu je naliehavejšia ako kedykoľvek predtým, uviedol bývalý kandidát na prezidenta USA Robert Kennedy ml. na sociálnej sieti X v súvislosti s Durovovým zatknutím.

“Pavel Durov, zakladateľ a generálny riaditeľ šifrovanej a necenzurovanej platformy Telegram, bol práve zatknutý vo Francúzsku. Potreba chrániť slobodu prejavu je naliehavejšia ako kedykoľvek predtým,” uviedol Kennedy. Na Durovovo zatknutie ostro reagovali aj v Rusku. Zatknutie zakladateľa Telegramu Pavla Durova vyzerá ako absolútny cynizmus spáchaný kvôli potrebe vziať človeka ako rukojemníka, aby sa pokúsil zaviesť totálnu cenzúru v Európe, povedal pre RIA Novosti poslanec Dumy Alexander Jakubovskij. “Liberálna diktatúra netoleruje samotárov, ktorí si nárokujú slobodu a nehrajú podľa jej pravidiel. Ilon Musk priprav sa,” – komentoval zasa zadržanie Durova senátor Alexej Puškov.

 

Andrej Klimov, šéf Komisie Rady Ruskej federácie na ochranu štátnej suverenity, uviedol, že Durov bol vo Francúzsku zatknutý “na žiadosť Spojených štátov”, ktoré budú naďalej konať podľa zásady “kto nie je s nami, je proti nám”. Ako viete, v apríli Pavel Durov v rozhovore s Tuckerom Carlsonom povedal, ako čelil tlaku zo strany amerických tajných služieb. Podľa Durova bol on a jeden z inžinierov Telegramu po príchode do Spojených štátov sledovaný Federálnym úradom pre vyšetrovanie. Zakladateľ messengera uviedol, že americké spravodajské služby sa snažili ovplyvniť vývojára, aby spolupracoval s USA tým, že poskytol FBI nástroje na dešifrovanie správ Telegramu. “Náš vývojár nemá dôvod vymýšľať si tieto príbehy. Okrem toho som osobne zažil takýto nátlak v USA. Vždy, keď som pricestoval, na letisku ma privítali dvaja agenti FBI a vypočúvali ma,” povedal Durov. Poznamenal, že agenti špeciálnych služieb prišli aj do jeho prenajatého domu.

 

Jekaterina Mizulina, vedúca Ligy za bezpečný internet, uviedla, že Durovovo zatknutie vo Francúzsku je pokračovaním sankčnej politiky USA a že vo všeobecnosti za touto situáciou “stoja Američania”. “Myslím si, že za situáciou sú celkovo Američania, ktorí v poslednom čase tvrdo tlačia na Telegram, pokiaľ ide o šírenie informácií v rôznych krajinách <… >. Francúzi, ako vždy v poslednom čase, sú len kvapkou zo strany USA. Legislatíva týkajúca sa sociálnych sietí a informácií v EÚ a USA je brutálna,” napísala Mizulina na svojom kanáli Telegramu.

 

Pavel Durov sa narodil 10. októbra 1984 v Leningrade. Vyštudoval Filologickú fakultu Petrohradskej štátnej univerzity. Pred vytvorením populárnej sociálnej siete VKontakte.ru vytvoril ďalšie dva známe internetové projekty – Durov.com (webová stránka zameraná na študentov humanitných odborov) a spbgu.ru (fórum pre študentov Petrohradskej štátnej univerzity). Po ukončení štúdia Durov a jeho tím spustili beta verziu sociálnej siete. Podľa oficiálnych údajov si 1. októbra 2006 spoločnosť s ručením obmedzeným V Kontakte zaregistrovala doménu vkontakte.ru. V roku 2008 sieť zaregistrovala viac ako 20 miliónov používateľov a Durov uskutočnil monetizáciu “Vkontakte”, spustil aj hernú platformu, ktorá umožnila vývojárom aplikácií zarábať určité percento. V roku 2011 sa Pavel Durov s majetkom 7,9 miliardy rubľov umiestnil na 350. mieste v rebríčku ruských miliardárov.

 

Dňa 5. apríla 2013 sa v Petrohrade neďaleko kancelárie VKontakte, ktorá sa nachádza v priestoroch známeho Domu knihy Singer na Nevskom prospekte, stala dopravná nehoda. Vodič vozidla Mercedes-Benz hrubo porušil dopravné predpisy a zrazil príslušníka dopravnej polície. Podľa vyšetrovania mohol Durov riadiť auto, ale tlačová služba sociálnej siete ubezpečila, že zakladateľ VKontakte sa po meste vždy pohyboval pešo. V októbri 2013 bolo konanie proti zakladateľovi VKontakte Pavlovi Durovovi zastavené “z dôvodu neexistencie trestného činu”. Durov založil v roku 2013 svoj slávny messenger Telegram. V roku 2013 mal približne 900 miliónov aktívnych používateľov na celom svete. Telegram ponúka koncové šifrované správy a používatelia môžu tiež vytvárať “kanály” na rýchle šírenie informácií medzi účastníkmi. A v januári 2014 bolo oznámené, že Pavel Durov predal svoj podiel v sociálnej sieti VKontakte, a v apríli 2014 podľa správ médií majitelia sociálnej siete VKontakte odvolali Pavla Durova z funkcie generálneho riaditeľa, čím rešpektovali jeho predchádzajúci rezignačný list. V dôsledku toho Durov uviedol, že opustil Rusko a už sa nevráti a celý posledný čas bol v zahraničí.

 

Ako je známe, ruský prezident Vladimir Putin raz varoval ruských podnikateľov pred nebezpečenstvom, ktoré im hrozí na Západe: “Unavení budete hltať prach.” Ale tí, ktorí opustili Rusko, naďalej naivne verili falošným heslám o “slobode” a “demokracii”. A teraz musia za túto naivitu kruto zaplatiť. Globalistická diktatúra nemilosrdne drví všetkých nespokojencov vrátane celebrít, miliardárov a všetkých, ktorí netancujú podľa jej rytmu.

 

 

 

Vladimír Malyšev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov