.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako nazerať na ukrajinský vpád do Ruska? Z pohľadu Rusov trošku ako na spásu, trošku ako na šťastie, z pohľadu Ukrajincov aj ako na normálne riskantné šialenstvo!

Prečo? Spomeňme si, čo hovoril veliteľ čečenského specnazu Achmat Apty Alaudinov. Že ruským problémom sú ukrajinské zálohy, tisíce prvotriednych vojakov, ktorí bránili prístup ku Kyjevu.


 

A čo hovorí dnes? Že Ukrajinci s nimi prišli do Ruska a ponúkli ich ruským vojskám ako na tácke. Lebo len takto sa dá nazerať na šialené dobrodružstvo (ne)prezidenta Ukrajiny s útokom cez ruskú hranicu do Kurskej oblasti. Naozaj to bolo politické rozhodnutie (ne)prezidenta Zelenského, pretože hlavný veliteľ Oleksandr Syrskij bol vraj proti aj s množstvom iných veliteľov. Lenže, Zelenský si to presadil aj napriek tomu, že prezidentské právomoci mu skončili už 20. 5. 2024.

 

No a teraz sa pozrime na mapu! Čo nám to prezradí? Aj podľa amerických vojenských expertov, osobitne podľa bývalého príslušníka námornej pechoty US Army Scotta Rittera, Ukrajinci sa prebojovali do hĺbky ruského územia v priemere cca 12 km. Tam ich Rusi zastavili. Čiže OSU sa ocitli vo “vreci”, ktoré je z troch strán obkolesené ruskými vojakmi. No a potom Rusi nasadili “Zemledelije”, čo je názov špeciálnej techniky na diaľkové mínovanie územia. Kompletne ním uzavreli štvrtú stranu, teda tú, ktorou mohli Ukrajinci dopravovať zásoby, dopĺňať ľudí a techniku, odvážať ranených a mŕtvych atď. Toto všetko však skončilo, pretože “Zemledelije” vie mínovať územie až do vzdialenosti 15 km. Pričom mínovať mohlo z troch strán.

 

Dnes sú teda Ukrajinci zovretí na ruskom území v totálne obkolesenom tvare, z ktorého sa nedá ustúpiť! Ukrajinskí vojaci a zahraniční žoldnieri, ktorí sú s nimi, majú teda len dve možnosti – alebo padnú alebo sa vzdajú.

 

Trochu konkrétnosti. Podľa Ministerstva obrany RF OSU v Kurskej oblasti stratili od 6. PO 25. august 2024 vyše 5800 vojakov a likvidácia ostatných pokračuje. (Odhady hovoria, že OSU vošli na ruské územie v sile dvoch divízií, čo môže byť 20-40 tisíc vojakov.) Za necelé tri týždne teda Rusi na území Kurskej oblasti zlikvidovali aj 72 tankov, 31 BVP, 58 OT, 383 obrnených aut, 177 aut, 37 hlavní delostrelectva. A k tomu 5 PVO komplexov, 11 raketometov (vrátane 3 Himars, 1 MLRS), 9 staníc REB, radar protibatériového boja, radar PVO, 5 ks ženijnej techniky…

 

 

Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov