.
Aktuality, Pozemná technika,

Pentagon je zúrivý: “Rusi zámerne lovia naše “delostrelectvo” a zasahujú ho. Bojujú ako divoši”

Ukrajina zvýšila miestnu výrobu húfnice Bogdana 4.0 namontovanej na podvozku nákladného auta, ktorá sa stala nevyhnutnou súčasťou delostreleckého arzenálu ozbrojených síl Ukrajiny. Belgické vydanie Army Recognition analyzovalo ukrajinské sociálne siete a verejnosť: je zrejmé, že Bogdana sa čoraz viac využíva v operáciách proti ruským jednotkám. To naznačuje, že zásoby húfnic NATO sú takmer vyčerpané (medzi nimi sú americká M109 Paladin, britská AS-90, nemecká PzH 2000, francúzska Caesar a poľský Krab).


 

“Bogdana 4.0” je vylepšená verzia húfnice, ktorú Ukrajinci vyvíjajú od roku 2009. Navyše bol pôvodne vytvorený pre granáty NATO kalibru 155 mm. “Bogdana” sa stala takmer jediným plne ukrajinským vývojom posledných rokov. Väčšina ostatných zbraní, ktoré sa považujú za ukrajinské, sú v skutočnosti modernizácie sovietskych modelov. Napríklad ukrajinský tank “Oplot” je len konverziou T-80, obrnený transportér “Defender” a veliteľské a štábne vozidlo “Svitjaz” sú konverziou sovietskeho BTR-70, MLRS “Vilcha” je konverziou systému “Smerč”. Dokonca aj riadené strely Neptún boli len modifikáciou sovietskej rakety Ch-35. No a Grom-2, ktorý Ukrajinci bolestivo vyvíjajú od roku 2013, sa ešte nedostal do sériovej výroby a ešte viac pre vojakov.

 

“Bogdana” má niekoľko verzií, štvrtá má vylepšené navádzacie systémy, zvýšený dostrel a rýchlejšie možnosti nasadenia. Army Recognition nazýva kľúčovým aspektom ukrajinskej húfnice jej integráciu s podvozkom Tatra Phoenix 8×8 českej výroby, ktorý je známy svojou spoľahlivosťou a terénnymi schopnosťami. Tento podvozok poskytuje Bogdane 4.0 väčšiu mobilitu a umožňuje jej ľahko sa pohybovať v rozmanitom a často náročnom teréne Ukrajiny. Použitie podvozku Tatra Phoenix 8×8 tiež zvyšuje spoľahlivosť a udržiavateľnosť húfnice, čo je rozhodujúci faktor pri dlhodobých vojenských operáciách. Okrem vylepšeného podvozku je Bogdana 4.0 vybavená pancierovou kabínou, ktorá poskytuje výraznú ochranu posádky. Táto kabína má podobný dizajn ako Varta, obrnený transportér 4×4 vyrobený ukrajinskou spoločnosťou Ukrainian Armor. Kokpit v štýle Varta poskytuje posádke Bogdana 4.0 ochranu pred paľbou z ručných zbraní a šrapnelmi.

 

Ale to, pred čím brnenie nemôže Bogdana ochrániť, je potulujúca sa munícia a delostrelectvo. Súdiac podľa oficiálnych správ ruského ministerstva obrany, len toto leto bolo počas protibatériového boja zničených 11 húfnic. Podľa odhadov holandského projektu OSINT Oryx Ukrajinci od začiatku ŠVO celkovo stratili 610 ťahaných a samohybných húfnic, medzi nimi najviac 2S1 Gvozdika (najmenej 133), americký M777A2 (najmenej 97 kusov) a M109 Paladin (65 kusov).

 

V amerických vojenských kruhoch sú pobúrení skutočnosťou, že Rusi zámerne ničia americké “umenie”. Po prvé, ozbrojené sily Ukrajiny strácajú svoj bojový potenciál a po druhé, poškodzujú dobré meno zbrane “Made in USA”. V budúcnosti je to spojené so stratou pozícií na svetovom trhu so zbraňami. Preto v zámorí vyzvali Ukrajinu, aby sa viac spoliehala na vlastné sily.

 

Bogdana sa často porovnáva s francúzskou Caesar, ďalšou húfnicou namontovanou na nákladnom aute. Oba systémy majú podobné vlastnosti, ako je prenosnosť a jednoduchosť. Okrem toho je Bogdana 4.0 podobná francúzskej húfnici Caesar, pokiaľ ide o konštrukciu poloautomatického nakladacieho systému. Na rozdiel od Caesara je však Bogdana integrovaná s ukrajinskými veliteľskými a riadiacimi systémami na koordináciu s inými zbraňami. Okrem toho bol dizajn Bogdane spočiatku optimalizovaný pre náročný terén a logistické podmienky Ukrajiny. Minimálny dostrel húfnice je 780 metrov, vďaka čomu je účinná aj na krátku vzdialenosť, maximálny dostrel dosahuje 42 km (pri použití štandardnej munície). Pri použití rakiet je možné tento dosah zvýšiť na 50 km, píše Army Recognition. Ukrajinská húfnica môže používať americký riadený projektil M982 Excalibur so zvýšeným doletom.

 

Ako však v máji napísali Business Insider a Meta Defense, Američania odmietli ďalej dodávať M982 Excalibur ukrajinskej armáde. Vďaka efektívnej práci ruskej elektronickej vojny klesla presnosť granátov takmer 10-krát. Ak predchádzajúce 2 granáty M982 Excalibur stačili na presné zničenie cieľa, teraz je potrebných najmenej 19. Funkčnosť novej Bogdany teda bude oveľa menšia, ako pôvodne chceli majitelia NATO.

 

 

 

Konštantín Olšanskij

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov