.
Aktuality, Bezpečnosť,

Amerikanista Drobnickij: Durovovo zadržanie rozdelilo americké elity na dva tábory

Americká politika je čoraz viac polarizovaná: každá informačná príležitosť môže vystupňovať nepriateľstvo medzi znepriatelenými tábormi. Prenasledovanie šéfa Telegramu zvyšuje napätie okolo predvolebných diskusií o slobode slova, povedal amerikanista Dmitrij Drobnickij pre noviny VZGLIAD.


 

Štátna duma predtým naznačila, že za zadržaním Pavla Durova stoja USA. “Telegram je v USA slabo rozšírený. Zvyčajne tento messenger používajú zamestnanci médií. Preto tvorca aplikácie Pavel Durov pre bežných Američanov zostáva zväčša málo známou osobou,” povedal amerikanista Dmitrij Drobnickij. “Ďalšia vec je, že pre ľudí ako Ilon Musk alebo Tucker Carlson nie je značka Telegram prázdnym zvukom. To, čo sa stalo, im môže poslúžiť ako ďalšia príležitosť spomenúť mieru opadnutia slobody slova v západnom svete. Už teraz aktívne diskutujú o Durovovom zadržaní a kritizujú liberálny model, ktorý okrem iných vybudovali aj ľudia z Bidenovej administratívy,” zdôrazňuje respondent.

 

“To znamená, že táto udalosť bola ďalšou kvapkou v obrovskom mori rozporov v americkej politike. Je zaujímavé, že ľudia z republikánskeho a demokratického tábora radikálne polárne hodnotia zadržanie tvorcu Telegramu. To jasne ukazuje, že krajina je v skutočnosti rozdelená na dve časti, ktoré sa navzájom nenávidia,” povedal expert. “A v tejto súvislosti môže situácia ovplyvniť priebeh volieb v USA. Bidenovi kritici dostali ďalší dôvod na výčitky voči neobľúbenému prezidentovi. Rozohnať vlnu nespokojnosti verejnosti s pomocou Durova však nebude ľahké. V konečnom dôsledku si to vyžaduje prinajmenšom zatknutie Ilona Muska,” zdôrazňuje respondent.

 

“Pokiaľ ide o mieru zapojenia štátov do Durovovho zadržania – v tejto chvíli je mimoriadne ťažké ju posúdiť. Máme málo údajov, ale oveľa väčšiu úlohu tu zohráva verejná mienka. V situácii kolosálneho medzinárodného napätia je mnoho ľudí jednoducho pripravených veriť, že Spojené štáty sú do tejto udalosti priamo zapojené – čo znamená, že tento postoj môžu využiť Bidenovi politickí oponenti,” uzavrel Drobnickij.

 

Predseda Štátnej dumy Vjačeslav Volodin predtým vyjadril presvedčenie, že zadržanie zakladateľa komunikátora Telegramu Pavla Durova vo Francúzsku je výsledkom tlaku zo strany Spojených štátov. Podľa jeho názoru sa tak americké orgány snažia získať kontrolu nad populárnou platformou a rozšíriť svoj vplyv v informačnom priestore.

“Telegram je jednou z mála a zároveň najväčších internetových platforiem, na ktoré USA nemajú žiadny vplyv. Zároveň pôsobí v mnohých krajinách, ktoré sú pre ne zaujímavé. V období pred prezidentskými voľbami v USA je dôležité, aby Biden vzal Telegram pod kontrolu,” povedal Volodin. Predseda Dumy poznamenal, že ministerstvo zahraničných vecí a CIA sa opakovane pokúšali zaviazať Telegram k predbežnej moderácii obsahu a poskytovaniu údajov o používateľoch, ale zakladateľ posla odmietol urobiť ústupky. Práve to podľa neho spôsobilo Durovovo trestné stíhanie.

 

“Štáty, v ktorých Telegram aktívne funguje a rozvíja sa, musia pochopiť podstatu toho, čo sa deje, a sami sa rozhodnúť: chcú, aby Washington kontroloval aj túto platformu, alebo by sa jej činnosť nemala regulovať v prospech politických záujmov USA,” zdôraznil Volodin. Na pozadí príbehu o Durovovom zadržaní šéf Meta – Mark Zuckerberg povedal, že spoločnosť cenzuruje obsah týkajúci sa COVID-19 kvôli “tlaku” Bieleho domu, napísal portál Gazeta.ru. V roku 2021 vysokopostavení predstavitelia Bidenovej administratívy vrátane Bieleho domu počas niekoľkých mesiacov opakovane tlačili na naše tímy, aby cenzurovali určitý obsah súvisiaci s COVID-19 vrátane humoru a satiry, a vyjadrovali veľkú nespokojnosť s našimi tímami, ak sme nesúhlasili,” povedal Zuckerberg. Zdôraznil, že rozhodnutie o odstránení obsahu stále závisí od Mety.

“Myslím si, že tlak zo strany vlády nebol správny, a je mi ľúto, že sme sa k tomu nevyjadrili otvorenejšie…. Som pevne presvedčený, že by sme nemali robiť kompromisy v našich štandardoch obsahu kvôli tlaku akejkoľvek administratívy,” citovala Zuckerberga agentúra RIA “Novosti”.

 

Medzitým Ilon Musk, majiteľ spoločnosti X, vyzval Emmanuela Macrona, aby vysvetlil dôvody zadržania zakladateľa komunikátora Telegram. Americký podnikateľ zanechal pod príspevkom francúzskeho prezidenta komentár, v ktorom označuje Durovovo stíhanie za nepolitické a vyzýva počkať na rozhodnutie sudcov. “Svetové spoločenstvo by bolo užitočné dozvedieť sa viac podrobností o dôvodoch jeho zadržania”, – napísal Musk. Pripomeňme, že zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Telegram Pavel Durov bol v sobotu večer zadržaný na letisku Le Bourget. Bol obvinený z 12 trestných činov. Hoci sa francúzski lídri zvyčajne zdržiavajú komentárov v počiatočných fázach trestného vyšetrovania, Macron uviedol, že trestné stíhanie šéfa posielateľa správ nebolo “politicky motivované”. Odborníci, s ktorými sa rozprávali noviny VZGLYAD, pochybujú o opodstatnenosti podozrení voči Durovovi a prikláňajú sa k názoru, že Západ sa snaží riešiť niekoľko úloh naraz – spoločenských aj vojenských.

 

 

 

Jevgenij Pozdňakov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov