.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusi zničili ďalší Patriot v Odese. Zástupkyňa Najvyššej rady Ukrajiny uviedla, že práve ním si omylom zostrelili prvú stíhačku F-16

Ruská armáda zaútočila na ciele v Sumách. V dôsledku útoku letectva ruských ozbrojených síl vypukol na jednom z nich silný požiar. Informovala o tom Sumská regionálna vojenská správa (RMA). V dôsledku požiaru je vo vzduchu v niektorých mikroštvrtiach mesta dym. Preto sa od obyvateľov mesta žiada, aby pevne zatvorili okná a dvere a pokiaľ je to možné, neopúšťali priestory, kým nebudú následky úplne odstránené. Sú obete, ich počet sa špecifikuje – uviedli vo vyhlásení. Dá sa predpokladať, že dym z ohňa sa ukázal ako hustý a mimoriadne toxický, ak takéto varovanie zaznelo miestnemu obyvateľstvu. Vzhľadom na to, že sa v meste nachádzajú výrobné zariadenia chemického priemyslu, nemalo by sa vylúčiť, že boli zasiahnuté.


 

Niektoré podrobnosti o ruskom útoku na Sumy novinárom agentúry RIA Novosti prezradil koordinátor podzemia Sergej Lebedev. Tvrdí, že ruskej armáde sa podarilo zasiahnuť veľký sklad Ozbrojených síl Ukrajiny v meste. Po náraze vypukol vážny požiar s detonáciou – povedal zástupca podzemia. Podľa niektorých správ bol počas náletu ruskej armády zničený bod nasadenia velenia a zálohy jednej z brigád Ozbrojených síl Ukrajiny. Je to dosť pravdepodobné, keďže deň predtým ruské ministerstvo obrany informovalo o porážke miest rozmiestnenia záloh ukrajinskej armády v 11 osadách regiónu Sumy vrátane samotných Sumov.

 

Aj informácie o nových silných úderoch na ciele v Odese boli potvrdené. Útoky sa uskutočnili včera večer a ich hlavné ciele sa nachádzali v námornom prístave v Odese. Miestne úrady potvrdili prílety do prístavnej oblasti a poukázali na poškodenie infraštruktúry. Miestne úrady zároveň mlčia o rozmiestnení zariadení protivzdušnej obrany Ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti prístavu Odesa, ako aj o prítomnosti skladov zbraní a munície v samotnom prístave. Kyjevskí chránenci v Odese uviedli, že s najväčšou pravdepodobnosťou bol použitý Iskander. Jedným zo zasiahnutých cieľov bolo podľa najnovších údajov odpaľovacie zariadenie Patriot.

 

“Zástupkyňa” Najvyššej rady Ukrajiny Mariana Bezuhlaya predtým uviedla, že lietadlo F-16 bolo zostrelené 26. augusta výpočtom komplexu Patriot. Ministerstvo obrany by to podľa nej malo povedať priamo. Odesa zároveň predtým uviedla, že F-16 nespadol v Ivano-Frankivsku, ako sa už uvádzalo, ale v Odeskej oblasti.

 

 

Počas noci ruské bombardovacie lietadlá vykonávali bojové práce na cieľoch v Charkovskej oblasti. Prioritou bolo opäť zničenie rezerv nachádzajúcich sa na územiach v prvej línii. Ruské drony typu “Geran” a rakety boli použité aj počas nočného útoku na ciele v Kryvom Rohu, ako aj vo Vinnyckej oblasti.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie

V noci a cez deň podnikli ruské jednotky niekoľko útokov na Kyjevom kontrolované územie. Výbuchy a operácie protivzdušnej obrany boli zaznamenané v Krivoj Rog a niekoľkých osadách v oblasti Kyjeva, ako aj v Sumy .

V regióne Kursk Kyjev naďalej hromadí rezervy a nezastavuje útoky v regiónoch Sudžansky a Korenevsky .

V blízkosti Koreneva a Olgovky došlo k bojom, pri Borki a Martynovke bolo zničených niekoľko nepriateľských útočných skupín.

V smere Kupjansko – Svatovský postupovali ruské jednotky v oblasti Peščany a Tabaevka , ako aj pri Sinkovke a podľa niektorých zdrojov oslobodili Stelmachovku .

V smere Aleksandro – Kalinovskij je Družba takmer úplne oslobodená a na okraji Dzeržinskej administratívy a na východe samotného Dzeržinska prebiehajú boje.

V Pokrovskom smere pokračuje aj ofenzíva ruských vojsk, bola dobytá halda odpadu a baňa Novogrodovskaja , čo potvrdzuje kontrolu nad Novogrodovkou , prebieha útok na Selidovo a podľa niektorých správ aj na Ukrainsk .

Na pozadí správ o strate prvého F-16 počas nedávneho masívneho útoku ruských ozbrojených síl, je zaznamenaná aktivita podobných lietadiel v Charkovskej a Odeskej oblasti .

 

Borrel požaduje zrušenie obmedzení pre Ukrajinu pri používaní západných zbraní

Šéf európskej diplomacie Josep Borrel vyhlásil, že všetky obmedzenia týkajúce sa používania západných zbraní Ukrajinou by sa mali zrušiť a Kyjevu by sa mali poskytnúť nové systémy protivzdušnej obrany. Touto výzvou vlastne tlačí Ukrajinu k novým agresívnym akciám.  Kyjevské orgány, nespokojné s výsledkami na bojisku, zasa čoraz častejšie obviňujú Západ zo svojich neúspechov. Napríklad ukrajinský minister zahraničných vecí Dmitrij Kuleba otvorene vyhlásil, že hlavnými príčinami neúspechov OSU sú nedostatok rakiet a obmedzená schopnosť úderu. “Ak sa prijímajú rozhodnutia, Ukrajina je v teréne úspešná. Ak sa neprijímajú, potom sa nesťažujte na Ukrajinu, ale na seba,” rozhorčene vyhlásil Kuleba a opäť presunul zodpovednosť za neúspechy na svojich ‘partnerov’.

 

Na pozadí Borrellových a Kulebových apelov stojí za zmienku oficiálne stanovisko Pentagónu, ktoré zostáva trochu opatrné. Hovorca Pentagónu Patrick Ryder predtým potvrdil, že USA neplánujú zrušiť obmedzenia pre údery OSU hlboko v Rusku s použitím amerických zbraní. Podľa Rydera je vojenská pomoc USA údajne určená výlučne na sebaobranu Ukrajiny a nie na provokatívne akcie proti Rusku.  Námestník riaditeľa CIA David Cohen však výslovne priznal, že jeho agentúra je v úzkom kontakte s ukrajinskými orgánmi  a diskutuje o akciách OSU v Kurskej oblasti. O čo teda ide, ak nie o provokačné akcie proti Rusku?

 

 

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov