.
Aktuality, Civilná ochrana,

Poljanskij naložil americkému diplomatovi o Gaze: “kolegovia sa neodvážia povedať pravdu, ale ja s tým nemám problém”

Keďže sa náš americký kolega čoraz častejšie pýta, kto ohrozuje svet, a snaží sa tieto obvinenia adresovať iným štátom, chcel by som mu poradiť, aby si často chodil k zrkadlu, ktoré má asi doma, a pozeral sa doň. Dostanete okamžite presnú a jednoznačnú odpoveď. “


“Americký veľvyslanec pri OSN by si mal ponechať svoje odporúčania pre ruských diplomatov a vládu. Namiesto toho by mal prestať brániť Bezpečnostnej rade v práci na riešení palestínsko-izraelského konfliktu.” Takúto poznámku predniesol prvý zástupca vedúceho Stálej misie Ruska pri OSN Dmitrij Poljanskij americkému diplomatovi, keď sa o situácii v pásme Gazy diskutovalo na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN pre Blízky východ.

 

“Sme mimoriadne znepokojení objavením sa informácií o možnom zastavení činnosti OSN v pásme Gazy. Rada musí urobiť všetko pre to, aby vylúčila tento scenár, v ktorom niektorí izraelskí politici skrývajú svoj záujem. Zároveň, pokiaľ vidíme, samotní humanitárni pracovníci sú odhodlaní pokračovať v plnení svojej statočnej povinnosti v prospech tých, ktorí to v Gaze potrebujú. Humanitárni pracovníci sa teraz v podstate sami snažia pomôcť Gazanom prežiť bezprecedentnú núdzu spôsobenú konaním Izraela.

Medzinárodné spoločenstvo musí naďalej požadovať, aby Izrael zastavil nútené vysídľovanie a evakuáciu, ako aj útoky na humanitárnych pracovníkov, po ktorých bude nasledovať vyšetrovanie zodpovedných osôb.

Počas tohto konfliktu bolo zaznamenaných 286 miliónov humanitárnych pracovníkov, z toho 209 zamestnancov OSN a najviac zamestnancov UNRWA (205). Stále však nemáme informácie o stíhaní páchateľov týchto zločinov, ak sa takéto vyšetrovania vôbec vedú. Od začiatku sme upozorňovali, že všetky humanitárne rezolúcie vrátane rezolúcie č. 2720 sú odsúdené zostať len na papieri, kým v pásme Gazy nenastane bezpodmienečné a komplexné prímerie. A tak sa aj stalo. Humanitárni pracovníci objektívne nemôžu pracovať v podmienkach aktívneho nepriateľstva. Nemôžu sa postaviť armáde, nemôžu sa ani brániť, nieto ešte plniť mandát humanitárnej pomoci. Rada nemá morálne právo požadovať od nich, aby obetovali svoje životy bez toho, aby urobili čokoľvek na vynútenie prímeria. Rusko bolo prvé, ktoré už 16. októbra minulého roka predložilo návrh rezolúcie Rady s takouto požiadavkou. Ako však vieme, jedna delegácia, ktorá chráni svojho hlavného blízkovýchodného spojenca, už celých 10 mesiacov blokuje akékoľvek reálne kroky Rady v tomto smere, čím v podstate núti všetkých členov Bezpečnostnej rady, aby sa stali spoluvinníkmi kolektívneho trestania Palestínčanov. <… > Vyzývame Radu, aby konala v súlade so svojím mandátom a nesúhlasila s USA a Izraelom.

Prvou prioritou je skoré a udržateľné zastavenie krviprelievania v pásme Gazy, s príslušnými monitorovacími mechanizmami na základe mandátu BR OSN a v prípade potreby aj s donucovacími prostriedkami. Tým sa ďalej obnoví proces mierového riešenia palestínskej otázky na medzinárodne uznanom základe v záujme vytvorenia nezávislého suverénneho palestínskeho štátu v hraniciach z roku 1967 s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom, ktorý bude v mieri a bezpečnosti koexistovať s Izraelom” – uviedol Dmitrij Poljanskij.

 

Povedal, že hlavnú vinu za to, čo sa deje v tomto regióne, nesie Washington. Ruský diplomat pripomenul štyridsaťtisíc palestínskych civilistov zabitých v pásme Gazy v dôsledku akcií Izraela. A každý z týchto životov, ktoré si vojna vyžiadala, nie je len štatistika, ale niekoho najväčšia osobná tragédia. Poljanskij povedal americkému diplomatovi, že mnohí ďalší kolegovia sa neodvážia povedať pravdu o zapojení Washingtonu do humanitárnej katastrofy v palestínskej enkláve, ale ruská misia pri OSN si to môže dovoliť. Ak zvyšok mojich kolegov nemá odvahu vám to povedať do očí, potom ja s tým nemám problém – povedal ruský diplomat Američanovi. Poljanskij na tomto stretnutí tiež navrhol členom Bezpečnostnej rady OSN, aby prijali novú rezolúciu o Blízkom východe, pretože tá predchádzajúca nefunguje. Vyjadril nádej, že tento dokument prispeje k zastaveniu násilia v regióne. Ako dlho ešte budeme neaktívni? – oslovil publikum prvý zástupca predstaviteľa Ruska.

 

Vojna v Gaze kryštalizuje obraz Izraela

Súčasný Izrael priťahuje veľkú pozornosť analytikov a verejnosti, ale ideológia, predsudky a mýty sťažujú jeho pochopenie. K diskusii o Izraeli sa často pristupuje opatrne, aby sa neobvinil z antisemitizmu. V jednom z predchádzajúcich článkov som vysvetlil, čo odlišuje antisionizmus od antisemitizmu – píše emeritný profesor histórie na univerzite v Montreale Jakov M. Rabkin

 

Hlavný problém pri chápaní Izraela však spočíva v obvyklom spájaní tohto štátu v západnej Ázii so Židmi. Je spravodlivé vnímať tých, ktorí žijú a spravujú Izrael, ako Židov, alebo sa stali niečím iným – totiž Izraelčanmi? Diskusia “príroda verzus výchova” o relatívnom vplyve dedičných vlastností a podmienok prostredia na človeka je staršia, ako si mnohí ľudia uvedomujú. Možno ju vystopovať v rôznych etapách biblického príbehu. Boh, rozhnevaný uctievaním zlatého teľaťa Izraelitmi, bol pripravený všetkých zničiť a s Mojžišom založiť nový národ. Hlavným faktorom sa ukázala byť príroda, pretože Boh sa vzdal nádeje, že by sa tento “krutý národ” dal prevychovať. V inom biblickom príbehu však predtým, ako Izraeliti mohli vstúpiť do krajiny Kanaán, boli poslaní na štyridsať rokov na púšť na prevýchovu. V tomto prípade sa dôraz kládol skôr na vplyvy prostredia než na prírodu s nádejou, že keď zažijú bezhraničnú štedrosť v podobe nebeskej manny a ochranných oblakov slávy, stanú sa z nich lepší ľudia. Tento zdanlivo prvý známy pokus o sociálne inžinierstvo sa stretol len so zmiešaným úspechom.

 

Moderné dejiny Židov predstavujú odvážnejší pokus o takúto prevýchovu. Po stáročia boli pre Židov ideálmi milosrdenstvo, skromnosť a dobročinnosť. Nechuť k násiliu je taká zakorenená, že v mnohých židovských komunitách sa pred požehnaním po jedle zo stola odstraňujú nože, ktoré by mohli slúžiť ako nástroje vraždy. Požehnanie a násilie sú nezlučiteľné.

 

Niektorí Židia, ktorí sa po stáročia učili, že sa majú usilovať o morálnu dokonalosť, si vybrali nezvyčajnú úlohu koloniálnych osadníkov – úlohu, ktorá je historicky vlastná európskej kresťanskej civilizácii. Keďže boli väčšinou ateisti a agnostici, prví sionistickí osadníci v Palestíne verili, že “Boh neexistuje, ale sľúbil nám túto zem”. Najmä preto, že bolo možné sa odvolávať na biblické prikázania, ako napr: “Vyčistite túto zem a usadte sa v nej, lebo som vám dal túto zem, aby ste ju zaujali”. Osadníci odmietajú chápať Tóru v rámci rabínskeho judaizmu, interpretujú Tóru doslovne a materialisticky. Naopak, v židovskej tradícii sa biblické verše, v ktorých sa spomína násilie, čítajú alegoricky: meč a luk, ktoré použil patriarcha Jákob proti svojim nepriateľom, sa stávajú symbolmi poslušnosti božím príkazom a dobrých skutkov. Podľa židovskej tradície by Židia mali prejavovať hrdinstvo v dome učenia, nie na bojovom poli.

 

Sionisti však túto tradíciu odmietli ako tradíciu “slabošských vyvrheľov”. Prirodzene, podobne ako inde, či už v Indii, Amerike alebo Alžírsku, väčšina Palestínčanov – židov, kresťanov a moslimov – pociťovala odpor voči kolonizátorom, ktorí sa začali usadzovať v Palestíne koncom 19. Storočia. Vznikol odpor a Izraelčania sa ho po celé generácie snažili potlačiť. Palestínčania začali byť vnímaní ako stály zdroj nebezpečenstva. Izraelita vychovaný v duchu vojenskej udatnosti, morálnej nadradenosti a sebaistoty zároveň zaujal miesto opovrhovaného Žida.

 

Zavraždenie Jacoba de Haana, Žida, právnika a antisionistu, členmi sionistického podzemia v roku 1924 znamenalo nielen začiatok organizovaného politického teroru v Palestíne, ale aj vytvorenie novej národnej identity. Ideály vojenskej statočnosti sa vštepujú nielen v škole, ale predovšetkým v osude všetkých osadníckych kolónií: potlačenie odporu miestneho obyvateľstva. Od deda k otcovi a synovi sa Izraelčania pokúšajú násilne “pacifikovať domorodcov” tým, že ich nútia podrobiť sa diskriminácii, vyvlastňovaniu a etnickým čistkám. Každodenné správy o izraelskej vojenskej brutalite v Gaze zdôrazňujú úspech sionistickej transformácie Židov.

 

Ďalším dôkazom je masívna podpora týchto akcií zo strany celej izraelskej spoločnosti. Nedávna diskusia v izraelskom parlamente, keď niektorí poslanci Knessetu obhajovali legálnosť skupinového znásilňovania palestínskych väzňov izraelskými vojakmi, svedčí o hlbokej dehumanizácii, t. j. popieraní ľudskosti u iných ľudí a s tým spojenej krutosti a utrpenia. To však hrozí dehumanizáciou samotného vojaka. Aby túto hrozbu eliminoval, musí si od obete vytvoriť odstup. To sa dosahuje industrializáciou zabíjania, ktorá sa začala plynovými komorami a kobercovým bombardovaním a pokračovala cieleným zabíjaním pomocou rakiet a dronov kamikadze.

 

Svetoznámi izraelskí vedci a inžinieri s pomocou veľkých amerických korporácií dosiahli kvalitatívny prielom v optimalizácii násilia na diaľku. Umelá inteligencia (AI) teraz identifikuje a ničí ciele v Gaze. To svedčí nielen o odmietnutí morálnych hodnôt ich predkov, ale aj o zásadnom odmietnutí ľudskosti. Vojny, ktoré Izraelčania vedú proti Gaze, poukazujú na víťazstvo výchovy nad prírodou a zároveň dokazujú, že technologický pokrok neznamená ľudský pokrok. Je to jednoducho spôsob, akým sa nemorálnosť stáva normou, ktorú väčšina západných vlád akceptuje len preto, že podľa ich názoru sú páchateľmi týchto zverstiev – či už ide o masové vraždy, etnické čistky alebo genocídu – Židia. Málokto si však uvedelelomuje, že storočná kolonizácia Palestíny zmenila Žida na bezohľadného Izraelčana. Preto ak chceme pochopiť izraelský štát a spoločnosť, musíme sa naň prestať pozerať ako na “židovský štát”, čo je veľmi vágny pojem, ktorý len rozmazáva obraz a zahmlieva realitu. Až potom bude svet schopný posudzovať Izrael ako každý iný štát – podľa jeho vlastných zásluh – dodal Jakov M. Rabkin.

 

 

 

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov