.
Aktuality, Letectvo,

Rusi sa naučili bojovať s raketami F-16 už v Sýrii

Experti tvrdia, že rakety JASSM budú na Ukrajine obsluhovať západní letci. Podľa listu Politico Washington a Kyjev rozpracúvajú technické detaily možného dodania vysokopresných krídlatých rakiet JASSM Ukrajine. Ich dosah urobí nosiče F-16 ťažko dosiahnuteľnými pre ruskú PVO. Ako na to odpovie Moskva?


 

Aj keď konečné rozhodnutie zatiaľ nebolo prijaté, pre Biely dom a Pentagon je vraj dôležité nadobudnúť presvedčenie, že tieto rakety môžu byť využité aj lietadlami sovietskej výroby. Pentagon vraj s Ukrajinou pracuje práve na tom. JASSM od firmy Lockheed Martin je stealth raketa letiaca po vopred určenej trase, využívajúc na to signál GPS a vlastný navigačný systém. Hmotnosť bojovej hlavice je 450 kg. Rádius dosahu je od 370 do 980 km od miesta odpalu. List Missile Threat napísal, že JASSM bola konštruovaná berúc do úvahy možnosti ruského systému S-300 a jeho neskorších modifikácií.

 

V máji tohto roku ruská sieť “Názor človeka v lampasoch” (voľný preklad) priniesla názor veliteľa Tu-34 o rizikách, ktoré môže JASSM spôsobiť Rusku. “Táto vecička bude ešte vážnejšia ako Storm Shadow. F-16 môže niesť dve tieto rakety. Predstavte si, ak Kyjevu potichu dodajú stovku takých…, a páľ, z desiatok F-16 to poletí na Krymský most. To bude naozaj vážna skúška pre našu PVO,” dodal.

 

Vojenský expert Aleksej Leonkov si myslí, že únik informácií o možnom dodaní Ukrajine ďalekonosných rakiet nie je náhodný. USA takto tradične ohmatávajú “červené čiary” a pozorujú reakciu Moskvy. Leonkov navyše nevylučuje, že Washington už “potichu” dodal OSU zopár týchto rakiet.
“JASSM je úplne prispôsobená stíhaču F-16. Odovzdanie rakiet Ukrajine predpokladalo, že OSU budú používať nielen Storm Shadow a SCALP, ale aj nové rakety. Myslím si, že za knipel bojovej mašiny posadia západného letca. Ide totiž o to, že špecifikum použitia týchto rakiet predpokladá určité skúsenosti, no a ukrajinskí vojaci, ktorí prešli expresným výcvikom na F-16, túto úlohu nedokážu splniť,” zdôraznil Leonkov.

 

Riziká pre Rusko
“Cieľom týchto rakiet sa môžu stať tak územia Záporožskej, Chersonskej, Luganskej a Doneckej oblasti, Krym a aj región Moskvy. Veď letmi dronov nad ruské hlavné mesto si Kyjev mohol osvojiť možné trasy letu rakiet,” pripúšťa expert. Spoliehať sa na zákaz Washingtonu, účinný pre OSU, na nemožnosť použitia amerických ďalekonosných zbraní, netreba, hovorí Leonkov. “Vyhlásenia Bieleho domu v tejto otázke nestoja groš,” spresnil.

 

Ruské sýrske skúsenosti
OS RF sa zoznámili s JASSM už v Sýrii. “V roku 2018 bombardéry B-1B boli týmito raketami Damašek z územia Jordánska. Útok vtedy odrážali PVO komplexy Buk a Tor,” pripomenul expert. A predpokladá, že ruskí vojaci to zvládnu aj dnes, no prvoradou ich úlohou je zničenie lietadiel nosičov. “Letiská Ukrajiny už pravidelne opracúvame našimi ďalekonosnými prostriedkami a budeme v tom pokračovať,” dodal Leonkov.

 

Pravdepodobnosť dodania Kyjevu rakiet JASSM si vyžaduje zosilnenú pozornosť ruských spravodajských služieb, tvrdí generál letectva a zaslúžený letec Ruska Vladimir Popov. “Zmysluplné je ničiť krídlaté rakety v momente, ako sa ocitnú v skladoch a v arzenáloch. Na to je nutný prieskum,” zdôraznil.

 

Rusko má nástroje
Má prostriedky na boj s ďalekonosnými zbraňami aj vo vzduchu, konkrétne systémy PVO S-300 a S-400, dodal.
“Odpal JASSM sa spravidla uskutočňuje v malých výškach. Raketa letí po osobitnej dráhe: spočiatku sa rozbieha, naberá rýchlosť, potom sa ponára pod dosah radarov a stáva sa neviditeľnou. No a bezprostredne pred útokom vyletí do výšky. Čiže dá sa efektívne zastaviť,” tvrdí Popov.

 

Aj tak je hlavným cieľom F-16!
Stíhač F-16, ako nosič tejto rakety, musí byť hlavným cieľom pre zmodernizované Su-24, tvrdí. “Problém je v tom, že raketa s doletom vyše 400 alebo 900 km dovoľuje OSU neriskovať s lietadlom a nelietať do zóny dosahu ruskej PVO – v opačnom prípade berieme letúň na automatický doprovod a ničíme ho,” poznamenal.
“Z tohto dôvodu budú asi F-16 pracovať v Odeskej oblasti povedľa rumunskej hranice, kam naše obyčajné rakety síce dolietajú, no nie rýchlo. OSU to pri našom útoku umožní svoje letúne schovať, resp. dvihnúť ich do vzduchu mimo náš dosah. OS RF však vedia riešiť aj túto úlohu! K dispozícii máme diaľkové prepadové stíhače, hypersonické Kinžaly a rakety Ch-101,” dodal generál Vladimir Popov.

 

 

Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov