.
Aktuality, História,

Sergej Pereslegin: Za zákazom ukrajinskej pravoslávnej cirkvi stoja globalisti

Ukrajina, 1. september 2024 (AM) – Ukrajina, podobne ako v prípade kurskej jadrovej elektrárne, aj vo veci zákazu UPC ukázala, že všetky doteraz nevypovedané a zverejnené pravidlá vojny skončili. Ani počas prvej a druhej svetovej vojny neexistoval zo strany agresora priamy zákaz existencie niektorých cirkví. V tom istom čase bola väčšina ruského impéria okupovaná Nemeckom a Rakúsko-Uhorskom. Vypaľovanie chrámov sa považovalo za hanebný čin už u starých Peržanov.


 

 

Chcem oddeliť niektoré body. Zákaz ruskej pravoslávnej cirkvi má politickú, vojenskú a náboženskú stránku. Vojenská stránka spočíva v tom, že v tejto vojne boli zrušené pravidlá nedotýkať sa chrámu, hoci aj cisár a Hitler sa ich snažili vo všeobecnosti dodržiavať. To je dôležité pre budúcnosť. Opakovane sme hovorili, že svetový konflikt, ktorý očakávame, bude mať náboženský charakter. Politický moment. Je to jasný signál pre našich a pre nás Rusov, že Ukrajina pôjde v tejto vojne až do konca.

 

Ale tretia stránka – náboženská stránka je pre nás mimoriadne dôležitá a zaujímavá. Kresťanstvo už veľmi dlho nie je jednotné. Máme katolícku cirkev a pravoslávnu cirkev a tie si už dlho kánonicky a duchovne odporujú. V tomto boji sa obe strany už viac ako tisícročie dopúšťajú navzájom výčinov a zločinov.

 

Od roku 1517 je protestantizmus, ktorý má tiež mnoho stúpencov. Výsledkom toho je zložitý svet. Každá kresťanská cirkev však vychádza z potreby denára svätého Petra, je to príjem cirkvi, ktorý si odovzdávajú prostredníctvom systému hierarchie. Veľká časť konfliktu, ktorý viedol k Veľkej schizme, rozdeleniu na rímsku a byzantskú cirkev, súvisela s cirkevnými príspevkami. Pôvodným zámerom bolo stanoviť logistiku prijímania finančných prostriedkov hierarchiou s cieľom znížiť náklady na dopravu. Išlo výlučne o otázku kanonických hraníc a pôvodne to nemalo nič spoločné s vierou.

 

Teraz vnímam situáciu ako pokus zasadiť moskovskému patriarchátu veľmi silný úder na všetkých možných frontoch. Moskovský patriarchát bol dlho synonymom pravoslávia, pretože z Konštantínopolu sa stal Istanbul a Rusko dlho zabezpečovalo, aby pravoslávne cirkvi mohli pôsobiť v Turecku. Počas početných rusko-tureckých vojen to bola jedna z otázok vojny a predpoklad mierovej zmluvy.

 

Ukrajina sa úspešne pokúša o rozbitie veľkého počtu pravoslávnych patriarchátov, ktoré sú vo veľmi komplikovaných vzájomných vzťahoch. Inými slovami, urobiť z RPC akúsi obdobu protestantov v prostredí pravoslávia, kde je veľa konfesií a nie je jednota.

 

Ukrajina sa tak rozhodla preto, lebo Ruská pravoslávna cirkev je považovaná za jedného zo sprievodcov ruskej štátnosti. Je to súčasť vplyvu na Rusko. Je to dôležité pre Západ, pretože RPC je sprievodcom štátnosti a pohľad RPC na budúcnosť sa líši od rovnakého pohľadu Západu. Proti Rusku už bolo v minulosti vedených mnoho úderov, ale nikdy nie proti RPC. To znamená, že vojna medzi Ruskom a Západom sa presúva z úrovne politického konfliktu na úroveň kultúrneho a civilizačného konfliktu. A to je veľmi vážne.

 

Keby som bol na mieste Západu, na mieste Američanov, Britov, Francúzov, okamžite by som zakázal Ukrajincom dotýkať sa ruskej pravoslávnej cirkvi a pohrozil by som okamžitým zastavením akejkoľvek pomoci. Západ sa o to dokonca do istej miery pokúsil, ale nie silami NATO, ale silami EÚ. Zdvorilo vyhlásili, že dúfajú, že Ukrajina nebude porušovať náboženskú slobodu.

 

Toto rozhodnutie Ukrajiny je dôkazom kolapsu viedenského systému usporiadania sveta a návratu k predchádzajúcemu vestfálskemu systému, ktorý zaviedol pravidlo: “koho moc, toho viera”. Ukrajina sa správa westfálskym spôsobom. Vestfálsky svet je XVII. storočie, už na začiatku XIX. storočia sa objavila myšlienka slobody náboženstva a celé XX. storočie bola táto myšlienka veľmi prísne podporovaná. Preto je tento návrat do najhlbšej minulosti jasným prejavom fázovej krízy.

 

Predtým sme hovorili, že Ukrajina nasleduje Západ, ale teraz, v dôsledku mimoriadne zložitej situácie na fronte a uvedomenia si, že pre Západ je to len tromf v hre, sa Ukrajina rozhodla demonštrovať svoj tvrdý postoj. Ukrajina začala hrať svoju vlastnú hru a Západ čelí vážnemu problému – extrémnej pomalosti v rozhodovaní. Západu trvalo dva a pol roka, kým pristúpil k nasadeniu vojenskej ekonomiky, zatiaľ čo uvedomenie si, že Ukrajina sa vymkla spod kontroly a stáva sa nebezpečnou nielen pre Rusko, ale aj pre Západ, bude trvať niekoľko mesiacov. Západ si to uvedomí do konca roka. Ukrajina teraz nehrá v civilizačnej logike, usiluje sa o prežitie. Odtrhnutie Kyjeva od Ruska ako zdroja jeho civilizácie je hrou Západu. Západ mal na to hranice, ale Ukrajina tieto hranice prekročila a nemôže to ovplyvniť.

 

Je tu však aj druhá strana. Samozrejme, tu môžeme vidieť hru katolicizmu proti ruskej pravoslávnej cirkvi, a to je hra civilizačného rozsahu. Myslím si však, že katolíci sú tu druhoradé postavy. Myslím si, že základným konfliktom je konflikt medzi globalistami a antiglobalistami. Pre mňa je to hra globalistov proti RPC a Rusku, ktoré teraz jasne zaujalo antiglobalistický postoj.

 

Globalisti sa zapájajú do stále vyššieho systému, ak zlyhajú v predchádzajúcich systémoch. Posledná veľká ofenzíva transnacionálov sa uskutočnila v roku 2020: covid, vhadzovanie vo voľbách v USA, keď sa im podarilo udržať Trumpa mimo moci, a Schwabova kniha “Veľký reset”. Potom prešli do defenzívy. V roku 2024 opäť prešli do útoku. Vychádza nový politický dokument Rímskeho klubu a Rady pre ľudstvo, objavuje sa pravdepodobne falošná informácia, že Schwab je biskupom ľudstva a pápežstvo ho podporuje a považuje ho za dôležitejšiu postavu ako Krista. Som si istý, že je to podvrh, ale nadhodenie tohto podvrhu je zaujímavé a poučné.

 

 

Je to veľmi silný úder súčasne pre katolicizmus a pravoslávie. Pre pravoslávie je to zákaz Ruskej pravoslávnej cirkvi na Ukrajine a úplný rozchod medzi moskovským a kyjevským patriarchátom. A olympiáda v Paríži bola „čiernou omšou“, ktorá tvrdo zasiahla francúzskych a talianskych katolíkov. A stalo sa to takmer súčasne. Toto je určite nová ofenzíva globalistov.

 

Čakáme na voľby v USA v novembri 2024, čakáme na vhadzovanie v prospech Harrisovej, čakáme na reakciu republikánov, a to nielen samotnej strany, ale aj amerických priemyselníkov. Po tom, čo Kennedy otvorene podporil Trumpa, Harisovej šance na víťazstvo sú preč. Správa o tom, že Harisová vyhrala voľby, by bola vhadzovaním a my sme presvedčení, že ide o jasné porušenie zákona.

 

Všimnite si, že nadnárodné spoločnosti vsadili práve na tento rok a nasledujúce dva mesiace september a október budú veľmi zaujímavé. Ale ešte zaujímavejšie to bude v novembri a decembri.

Sergej Pereslegin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov