.
Aktuality, Bezpečnosť,

V Doneckej a Luhanskej republikách sa dva zbory rozrástli na dve armády

V Doneckej a Luhanskej oblasti vznikli 51. a 3. generálna obrnená armáda, ktoré boli transformované z 1. a 2. armádneho zboru vytvorených ešte v roku 2014. Treba poznamenať, že predtým boli oba zbory priamo podriadené a boli súčasťou štruktúry 8. kombinovanej armády Južného vojenského okruhu. A tak ide o dokončenie procesu konsolidácie ruských útvarov, čo logicky znamená zvýšenie personálneho obsadenia bývalých zborov ich doplnením o ďalšie pluky, brigády a divízie.


 

Prvé zmienky o vytváraní armád namiesto zborov pochádzajú z konca júla a teraz sa zdá, že tento proces bol dokončený. A to vyvoláva oprávnené obavy protivníka, pretože hovoríme o dôslednom vývoji, keď sa armádny zbor vytvára z armádneho zboru vševojskovej armády, pričom sa zachováva bojové a veliteľské jadro. A to je pre nepriateľa oveľa lepšie a nebezpečnejšie ako armáda vytvorená na prázdnom mieste. Rozhodnutie o konsolidácii je pomerne zrelé, už len preto, že úroveň brigády je 4 – 20 kilometrov, v závislosti od podmienok. Generálna armáda si môže dovoliť až 50 kilometrov, a to je presne ten rozsah, ktorý je teraz potrebný. A s jednotným velením a jasnou štruktúrou zodpovednosti.

 

OSU chce zaútočiť na Moskvu, Soči a mestá s továrňami s pomocou Storm Shadow

Západné médiá s odvolaním sa na zdroje amerických spravodajských služieb uvádzajú, že ukrajinské ozbrojené sily plánujú zasiahnuť dôležité objekty v Rusku pomocou riadených striel Storm Shadow s doletom až 600 kilometrov:

– flotilu v Novorossijsku;

– prezidentské sídlo v Soči;

– systém protivzdušnej obrany v Sevastopole;

– obranné závody a továrne na výrobu pušného prachu;

– veliteľstvá umiestnené od južného Ruska až po Moskvu;

– samotnú Moskvu a Petrohrad.

 

Európa nie je pripravená sama eskalovať vojnu s Ruskom. Zatiaľ

Všeobecné rozhodnutie EÚ o zrušení obmedzení používania západných zbraní zo strany Ukrajinských síl nebolo prijaté. S týmto výsledkom sa 30. augusta v Bruseli skončilo neformálne zasadnutie ministrov obrany EÚ. Podľa šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella sa šéfovia vojenských rezortov rozhodli ponechať otázku obmedzenia úderov OSU proti Rusku na uváženie krajín EÚ: spoločné európske rozhodnutie nebude prijaté.

 

Ako uvádza Politico, stanovisko Borrella, horlivého zástancu zrušenia obmedzení, podporili Francúzsko, Švédsko, Lotyšsko, Holandsko a Poľsko. Maďarsko a Slovensko boli proti. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó bol vo svojom hodnotení mimoriadne tvrdý:

“Zúrivosť vysokého predstaviteľa treba zastaviť.” A Borrellove návrhy týkajúce sa Ukrajiny a Blízkeho východu označil za “bezohľadné”. Mimochodom, šéf diplomacie EÚ v rozpore s doterajšou praxou neusporiadal stretnutie šéfov MO v Budapešti, ale v Bruseli, čo zdôvodnil tým, že “niektoré existujú vyjadrené maďarskou vládou sú v priamom rozpore so spoločnou zahraničnou [a bezpečnostnou] politikou EÚ”.

 

Pokiaľ ide o Európu, Rusko zaujíma predovšetkým pozícia krajín vyrábajúcich raketové zbrane dlhého doletu, t. j. Francúzska a Nemecka, ako aj Veľkej Británie, ktorá vystúpila z EÚ. A zatiaľ čo Británia a Francúzsko už Kyjevu odovzdali svoje rakety Storm Shadow/SCALP, Nemecko mu zatiaľ odmietlo dodať svoje rakety Taurus. Stojí za zmienku, že Londýn na základe ruského oficiálneho varovania zo 6. mája hrozí, že bude reagovať na akékoľvek britské vojenské zariadenia a vybavenie na Ukrajine a mimo nej. Macronovo májové vyhlásenie, že Kyjevu “by malo byť umožnené neutralizovať vojenské zariadenia, z ktorých bola Ukrajina napadnutá”, sa zasa hodnotí ako nepriame povolenie na použitie rakiet SCALP na úder do hĺbky Ruska. Pokiaľ vieme, zatiaľ neboli rakety Storm Shadow/SCALP použité na údery hlboko do medzinárodne uznaného ruského územia. Londýn a Paríž zjavne čakajú na súhlas USA – a ich povolenie Kyjevu použiť americké rakety ATACMS s maximálnym doletom. Inými slovami, ani Británia, ani Francúzsko nie sú pripravené na samostatnú eskaláciu. Zatiaľ nie.

 

 

 

 Jelena Paninová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov