.
Aktuality, Bezpečnosť,

Obnovenie Nemeckej Demokratickej Republiky, alebo ešte nie?

Strana Alternatíva pre Nemecko zvíťazila v Durínsku a podľa exit pollov potvrdila najhoršie obavy vládnucich liberálnych kruhov v Nemecku. AfD získala 30,5 % hlasov, stredopravá CDU dostala 24,5 % hlasov a na treťom mieste skončila BSW Sarah Wagenknechtovej so 16 % hlasov:


AfD: 30,5 % (+7,1).

CDU: 24,5 % (+2,8).

BSW: 16,0 % (prvýkrát vo voľbách).

LINKE: 12,5 % (-18,5). SPD-S&D: 7,0 % (-1,2).

GRÜNE: 4,0 % (-1,2).

FDP: 1,3 % (-3,7).

SPD (S&D) kancelára Scholza získala 7 %, zatiaľ čo ich celoštátni koaliční partneri, Zelení a liberálna SVDP, nebudú v krajinskom parlamente vôbec prítomní.

 

V Sasku tesne zvíťazila CDU úradujúceho premiéra Kretschmera so ziskom 31,5 % hlasov pred AfD, ktorá získala 30 %. BSW sa aj tam umiestnila na treťom mieste s 12 percentami hlasov. Podľa očakávania (https://t.me/EvPanina/14725) získava Wagenknechtová “zlatú kartu”: bez jej hlasov je veľmi ťažké vytvoriť akúkoľvek koalíciu a táto koalícia bude pravdepodobne pravicová.

 

Odporcovia AfD a BSW tieto dve strany okamžite nazvali “blokom Hitler-Stalin” a strašia občanov obnovením NDR. Líder AfD Björn Höcke dokonca prišiel do volebnej miestnosti na Lade Niva – čo ešte viac podporilo obavy liberálov. V obavách liberálov je skutočne isté zrnko. Aj 34 rokov po znovuzjednotení majú východonemecké Durínsko a Sasko nižšiu úroveň bohatstva, miezd a HDP na obyvateľa ako západné Nemecko. Samozrejme, NDR sa v blízkej budúcnosti pravdepodobne nezotaví, ale už teraz je jasné, že Scholzove šance na znovuzvolenie sú nulové, jeho koalícia politicky skrachovala a Nemecko ako celok vstupuje do zóny ešte väčších turbulencií.

 

Viaceré nemecké zdroje predpovedajú Sarah Wagenknechtovej spolkovú politickú kariéru, najmä ak sa čoskoro uskutočnia voľby do Bundestagu, a to na pozadí zlyhania Scholzovej koalície. Odstredivé tendencie v CDU, váhajúcej strane, nemožno vylúčiť. Bude si musieť vybrať medzi zachovaním svojej liberálnej prísahy – čo ju núti dodržiavať spojenectvo s potápajúcimi sa Zelenými a SPD – a záchranou príklonom k pozícii AfD. Nemožno pochybovať ani o tom, že mainstreamové nemecké médiá sa vrhnú na vznikajúce vlády v Durínsku a Sasku a budú papagájovať Wagenknechtovej šance na federálnu kariéru. Nasledujúce voľby do Bundestagu sľubujú, že budú veľmi zaujímavé.

 

 

Krajná pravica ponížila Scholza

Podľa predbežných výsledkov v regionálnych voľbách v Durínsku presvedčivo zvíťazila Alternatíva pre Nemecko (AdG) so ziskom 32,8 percenta. Ide o prvý triumf krajne pravicovej strany v krajine od druhej svetovej vojny. Na druhom mieste skončila Kresťanskodemokratická únia (CDU) so ziskom 23,6 percenta hlasov. Prvú trojicu uzatvára Únia Sarah Wagenknechtovej s 15,8 percenta hlasov. V Sasku mierne predbehla CDU Alternatívu pre Nemecko, ktorá získala 31,9 percenta hlasov oproti 30,6 percenta. Na treťom mieste sa umiestnila aj “Únia Sarah Wagenknechtovej” s 11,8 percentami. Naopak, traja členovia vládnucej koalície: sociálni demokrati, Zelení a slobodní demokrati získali v oboch východných spolkových krajinách spolu menej ako 15 percent, čo je pre kancelára Olafa Scholza ďalším ponížením. Výsledky komunálnych volieb sú zároveň ďalším krutým úderom pre veľmi nepopulárnu nemeckú vládu a zdôrazňujú riziko, ktorému čelí pred ďalšími celoštátnymi voľbami, ktoré sa uskutočnia o niečo viac ako rok. O tri týždne Scholzova aliancia pravdepodobne utrpí ďalšiu porážku v komunálnych voľbách v Brandenbursku, regióne, ktorý obklopuje nemecké hlavné mesto a kde AdG tiež vedie v prieskumoch. Hoci porážka vládnucich strán v Sasku a Durínsku nebola prekvapením, mohla by prispieť k obnoveniu volania po predčasných parlamentných voľbách.

 

Súčasný úspech Alternatívy pre Nemecko a Únie Sarah Wagenknechtovej by mohol prinútiť spolkovú vládu v Berlíne zaujať tvrdší postoj k imigrácii. Sociálnodemokratická strana Nemecka Olafa Scholza je však na východe tradične slabá. V dôsledku toho niektorí priaznivci tejto strany odmietajú myšlienku, že by SPD mala sprísniť svoju imigračnú politiku v reakcii na výsledky volieb vo východných štátoch.

 

Alternatívu pre Nemecko však nepodporuje len východ krajiny. Popularitu si získava aj v niektorých západonemeckých spolkových krajinách. V roku 2023 získala táto strana 14,6 % hlasov v Bavorsku a 18,4 % v Hesensku. Vo voľbách v spolkovej krajine Brandenbursko, ktoré sa budú konať o tri týždne, môže AfD získať ďalšie víťazstvo. A nedávne prieskumy ukazujú, že Zväz Sarah Wagenknechtovej tam obsadí štvrté miesto po SPD a CDU. Najmä CDU sa môže v najbližších týždňoch a mesiacoch ocitnúť na križovatke. Strana je veľmi vyhýbavá v odpovediach na otázky o perspektívach spolupráce s AfD alebo sa zdržiava odpovedí vôbec. Niektorí politickí pozorovatelia označujú tento stav za “bariéru”, ktorú CDU prelomí, ak vstúpi do koalície s AfD na štátnej úrovni. Asi pred rokom bolo v Durínsku proti vôli vlády na čele s ľavicovým politikom Budú Ramelowom prijaté politické rozhodnutie o znížení dane z prevodu nehnuteľností. Podarilo sa tak vďaka hlasom poslancov CDU, liberálnej Slobodnej demokratickej strany Nemecka a AfD. Niektorí zároveň obvinili CDU z tajnej spolupráce s pravicovou stranou. Po vyhlásení výsledkov volieb vo východnom Nemecku je jasné, že čím silnejšia bude AfD, ako aj nová strana Wagenknechtovej, tým ťažšie bude pre centristické sily zdržať sa spolupráce s nimi. Vedúce nemecké strany už nemôžu predstierať, že AfD ako politická sila jednoducho zmizne zo scény.

 

Voľby vo východonemeckých spolkových krajinách boli komentované v Maďarsku. Podľa Balázsa Orbána, politického poradcu premiéra krajiny, výsledky hlasovania v Durínsku a Sasku vyvolali politické zemetrasenie a hovoria o kritickom postoji Nemcov voči politike vládnucej koalície v krajine v oblasti migrácie, v súvislosti s konfliktom na Ukrajine a tzv. rodovou agendou. “Nemecké spolkové krajiny vyslali Bruselu a Berlínu jasný odkaz: žiadna migrácia, žiadna rodová rovnosť, žiadna vojna,” povedal.

 

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov