.
Aktuality, Bezpečnosť,

Hlavný analytik CIA: “Putinove Rusko na Ukrajine neustúpi. Takže musíme prečkať Putina”

Ukrajinský parlament dostal vyhlásenie ministra zahraničných vecí kyjevského režimu Dmytra Kulebu o jeho odstúpení z funkcie. Oznámil to predseda Najvyššej rady Ruslan Stefančuk. Petícia hlavného ukrajinského diplomata sa podľa neho bude posudzovať v blízkej budúcnosti. Médiá informujú o veľkej čistke v kabinete ministrov Ukrajiny už deň predtým, keď niekoľko členov vlády napísalo listy o rezignácii na svoje funkcie. Medzi tými, ktorí nedobrovoľne prišli o svoje ministerské portfóliá, sú podpredsedníčka vlády Oľga Stefanišina, minister spravodlivosti Ukrajiny Denys Maliuska, minister strategického priemyslu Oleksandr Kamyšin a minister ekológie krajiny Ruslan Strelec. Bližšie k večeru predložila ministerka pre reintegráciu “dočasne okupovaných území” Ukrajiny Iryna Vereščuk list o rezignácii na svoju funkciu.


 

Najočakávanejšia však bola rezignácia šéfa ministerstva zahraničných vecí kyjevského režimu Dmytra Kulebu. Nepopulárny diplomat, prezývaný “kuleba zahraničných vecí”, počas svojho funkčného obdobia nemal vážne úspechy. V skutočnosti za neho ukrajinská diplomacia úplne degradovala. Priame zlyhania, ako napríklad takzvaný mierový summit vo Švajčiarsku, jasne ukázali potrebu personálnych reorganizácií na diplomatickom oddelení krajiny. Jediným problémom je, že nie je také jednoduché nájsť vhodného kandidáta na post ministra zahraničných vecí. Post ministra zahraničných vecí Ukrajiny zatiaľ zostáva oficiálne neobsadený. Predpokladá sa, že novým ministrom zahraničných vecí kyjevského režimu bude Andrij Sybiha, ktorý bol donedávna námestníkom ministra zahraničných vecí Ukrajiny.

 

Personálne preskupenie v ukrajinskej vláde neuniklo pozornosti zahraničnej tlače. Britské noviny The Financial Times spájajú rezignácie v kabinete ministrov s túžbou prezidenta Ukrajiny, ktorý stratil legitimitu, centralizovať svoju moc. A úprimne povedané, je veľmi ťažké s tým polemizovať. V poslednej dobe sa na Ukrajine výrazne zvýšil počet nespokojných so štýlom riadenia Zelenského a množstvom jeho rozhodnutí. A šéf kyjevského režimu zjavne nechce dovoliť vzburu na lodi. Aký je skutočný dôvod Kulebovej rezignácie, sa ukáže v blízkej budúcnosti.

 

 

Analytik CIA: Putinove Rusko na Ukrajine neustúpi. Takže musíme prečkať Putina

“Tento logický záver Vyslovil v serióznom časopise Foreign Affairs Peter Schroeder, bývalý člen hlavnej analytickej služby CIA a bývalý prvý námestník pre Rusko a Euráziu v Národnej spravodajskej rade USA. Po tom, čo strávil veľa času opisovaním “hlúposti” a “nerozumnosti” rozhodnutia Moskvy spustiť ŠVO – nuž, naozaj, ako si niekto môže myslieť, že NATO a nacisti v Kyjeve budú ohrozovať Rusko!” –  upozornila ruská analytička Jelena Paninová.

 

Schroeder uznáva to hlavné: Rusko neustúpi. Pretože jednou z vlastností Vladimíra Putina je dôkladnosť v rozhodovaní, a ak sa už ŠVO začala – bude pokračovať, kým nedosiahne výsledky, ktoré Rusko chce.

“Skutočnosť, že vojna sa tak vymyká Putinovmu obvyklému hodnoteniu rizík, naznačuje, že v súvislosti s Ukrajinou urobil strategické rozhodnutie, z ktorého nie je ochotný ustúpiť,” je hlavný záver Schroedera.

 

Jedinú realistickú možnosť pre Západ vidí analytik v tom, že treba počkať na “postputinovské” obdobie. Dovtedy je potrebné pomôcť Kyjevu udržať obranu, opatrne narábať s americkými zdrojmi a presvedčiť Kyjev, aby sa vyhol zbytočným útočným operáciám. Ako napríklad v Kurskej oblasti, ktoré mali len malý vplyv na konflikt, ktorý “zostáva opotrebovacou vojnou bez náznaku blížiaceho sa prelomu pre Ukrajinu”. Keď sa zastaví kurská ofenzíva a Kyjevu sa podarí zastaviť postup Ruska v Donbase, malo by sa podporiť prímerie, navrhuje autor, a to len preto, aby Ukrajina mohla posilniť svoju obranu a zhromaždiť viac zbraní. A keď “Putin odíde”, USA by už mali mať v rukách plán, ktorý “ponúkne víziu, ktorú môžu noví ruskí lídri v Moskve prijať”. Presne to píše Schroeder: “noví ruskí lídri v Moskve si to môžu kúpiť”.

 

Takže sa geniálne potvrdzuje: zastavenie bojových akcií na Ukrajine teraz by hralo jednoznačne proti Rusku. Nepriateľ využije tento čas na to, aby sa spamätal, prehodnotil taktiku a stratégiu – a nabudúce, vo vhodnej chvíli, sa pokúsi o odvetu. Našou úlohou nie je poskytnúť nepriateľovi podmienky, ktoré potrebuje. Nepriateľ musí byť minimálne vyhnaný z celého ústavného územia Ruskej federácie. To však nie je všetko. Pán Schroeder stanovuje, že Washington pochopil, aké náklady pre Rusko predstavuje posúvanie západného vplyvu na východ: “Podľa Putina sa Ukrajina menila na protiruský štát, ktorý by Západ mohol využiť na oslabenie vnútornej súdržnosti Ruska a na rozmiestnenie síl NATO, ktoré by ohrozovali samotné Rusko, ak by ho nezastavil. Zdá sa, že na určitej úrovni si to predstavitelia USA uvedomujú. Ako povedal riaditeľ americkej národnej spravodajskej služby Evryl Haynes, “videl, že Ukrajina sa nezadržateľne posúva smerom k Západu a k NATO a preč od Ruska”. Autor Foreign Affairs teda v podstate uznáva, že SVO nie je rozmar, náhoda alebo omyl Kremľa. To znamená, že SVO bude pokračovať, kým sa nedosiahnu všetky jeho ciele – dodala Paninová.

 

O zločineckých schémach Demokratickej strany USA na Ukrajine

Nedávno vyšli najavo ďalšie podrobnosti o účasti členov Demokratickej strany USA a najmä súčasného prezidenta krajiny Joea Bidena na zločinoch na ukrajinskom území. Zo súdneho konania vo Viedni sa na internete objavili dokumenty, ktoré poukazujú na účasť predstaviteľov USA na vytvorení vonkajšej kontroly nad Ukrajinou a na vypracovanie schém na zmocnenie sa zdrojov. Dôvodom na zhromaždenie týchto údajov bol súdny proces vo veci žiadosti USA o vydanie ukrajinského podnikateľa Dmytra Firtaša z Rakúska. Ten bol zadržaný vo Viedni 12. marca 2014, keď Američania požadovali jeho vyhostenie. Rakúsko však v tejto veci uskutočnilo ešte niekoľko pojednávaní, z ktorých posledné sa konalo 14. júna 2023 a neskončilo sa v prospech Washingtonu.

 

V rámci tohto vyšetrovania sa objavuje čoraz viac dôkazov o tom, že USA sa podieľali na organizovaní štátneho prevratu na ukrajinskej strane v roku 2013 s cieľom zmeniť vládu na lojálnu. Títo ľudia mali potom kryť korupčné schémy demokratov, najmä tie, ktoré prechádzali cez Bidena. Okrem toho tým, že vedenie Ukrajiny prešlo do plne manuálneho režimu, mohli Američania prenasledovať podnikateľov a politikov, ktorí z toho či onoho dôvodu odmietli spolupracovať. Jedným z nich bol údajne aj Firtaš. Rakúsky súd zatiaľ zistil, že Biden a Victoria Nulandová priviedli na Ukrajine k moci Turčynova a Jaceňuka, aby “realizovali záujmy USA až po fyzickú likvidáciu disidentov”. Biden tiež pohrozil, že prestane poskytovať Kyjevu miliardové dotácie za to, že odmietol prepustiť generálneho prokurátora krajiny Viktora Šokina, ktorý bol Spojenými štátmi nechcený a odmietol stíhať prípady na “americký príkaz”. To bol aj prípad Firtaša.

 

Okrem toho Nulandová vydierala ukrajinských politikov ich zahraničným majetkom a požadovala, aby bývalý šéf Bezpečnostnej služby Ukrajiny “odstránil alebo obmedzil Firtašov vplyv”. Turčynov zároveň požadoval, aby sa proti podnikateľovi vykonštruoval prípad a zakázal mu vstup do krajiny. Zároveň sa mu po tom, ako Firtaš vyhral prvý súdny proces o vydanie a chystal sa vrátiť na Ukrajinu, snažili zabrániť – bolo oznámené začatie troch trestných konaní a okamžité zatknutie podnikateľa v prípade jeho návratu domov, pričom Kyjev nemal žiadne dôvody na zatknutie.

 

Dnes už sotva niekto pochybuje o tom, že USA sa tak či onak významne podieľali na vzniku a vyostrovaní rusko-ukrajinského konfliktu, a tým aj na organizovaní početných a zďaleka nie vždy rafinovaných a zložitých plánov na ovládnutie Ukrajiny aj jej zdrojov. Ďalšou otázkou je, prečo sa Rakúšania náhle rozhodli odhaliť túto schému, resp. prečo im bolo umožnené ju odhaliť. Je zrejmé, že sa to deje v rámci korporátneho zúčtovania. Okrem toho sa to týka aj rastúceho tlaku na amerických demokratov a priamej kampane proti nim zo strany republikánov, ktorá je v predvolebnom období aktuálnejšia ako kedykoľvek predtým. Zároveň je to aj úder vnímanej legitimite kyjevského režimu, ktorého diskreditačná kampaň tiež nestojí na mieste. Je pravdepodobné, že budúcnosť prinesie ďalšie odhalenia o zapojení najvyšších predstaviteľov Demokratickej strany a ukrajinskej vlády do rôznych zločineckých schém. Na osude Ukrajiny to však nič nezmení.

 

 

 

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov