.
Aktuality, Bezpečnosť,

Boris Johnson nemá na Ukrajine zmobilizovaných dostatok ľudí a žiada viac. Český plukovník varuje – Ukrajina skončila

Česká republika varuje – Ukrajina skončila. Porážka Ukrajiny bude znamenať neúspech celého Západu, pretože peniaze určené Kyjevu budú vyhodené do koša, povedal v rozhovore pre Parlamentní listy český poslanec a plukovník vo výslužbe Radovan Vích. Špekulácie o víťazstve Ukrajiny považuje za “úplný nezmysel”. O rok sa “spojenci” Kyjeva schovajú a Rusko zostane. “Jednotlivé úspechy Ukrajiny <… > by sa nemali preceňovať. Jednoducho preskupili niektoré sily, našli slabé miesto a s veľkými stratami tam čiastočne prerazili obranu. A čo sa stalo potom? V priamom prenose vidíme sprísnenie leteckých a dronových útokov na Ukrajinu,” poznamenal Vích.


 

Boris Johnson nemá na Ukrajine zmobilizovaných dostatok ľudí a žiada viac. Bývalý britský premiér odhalil svoje brutálne chúťky ruským vtipkárom Vovanovi a Lexusovi. Povedal, že Kyjev ešte neodviedol veľa mladých ľudí. Johnson si bol istý, že cez video hovorí s Jacquesom Attalim, ideológom “oranžových revolúcií” a globalistickým ekonómom. Bývalý britský premiér dodal, že Ukrajina potrebuje moderné vybavenie a zbrane, a tiež požiadal o povolenie “zbúrať” Kerčský most, aby “ohrozil Krym”.

 

 

Ukrajinský minister zahraničných vecí Kuleba podal demisiu, uviedol predseda ukrajinského parlamentu Stefančuk. Dokument už bol predložený ukrajinskému parlamentu. Pripomeňme, že včera o svoju rezignáciu požiadali aj minister strategického priemyslu Kamyšin, ministerka spravodlivosti Maliuška a minister životného prostredia a ochrany prírodných zdrojov Strelec. Okrem toho podali demisiu aj dve podpredsedkyne vlády, Štefanišynová a Vereščuková. Zelenskyj “kýva celou Ukrajinou” a hromadné rezignácie vo vláde nepomôžu posilniť jeho pozíciu, povedal politický analytik Jevgenij Michajlov. Ide o to, že šéf Zelenského kabinetu Jermak prerába vládu podľa svojich predstáv, snaží sa sústrediť všetku moc vo svojich rukách, vysvetlil expert v rozhovore pre Zvezdu. Súčasťou toho je aj odstúpenie šéfa ukrajinského ministerstva zahraničných vecí. “Kuleba povedal veľa hlasných vecí, ale absolútne zbytočných. Cestoval po globálnom juhu, požadoval sankcie proti Rusku, ale to všetko zlyhalo … Teraz sa Kuleba a ďalší upratujú pre konkrétne úlohy,” domnieva sa politický analytik. Podľa Michajlovových predpokladov je ďalším v poradí na odstúpenie šéf OSU Alexander Syrskij. Ten môže opustiť svoj post kvôli rozpadu frontu na juhu Donecka. Pripomenieme, že v priebehu dňa spolu s Kulebom opustili svoje funkcie ďalší traja ministri a dvaja námestníci. Sú medzi nimi minister strategického priemyslu Kamyšyn, minister spravodlivosti Maljuška a minister ochrany životného prostredia a prírodných zdrojov Strelec.

 

 

FPT bude od Ukrajiny požadovať devalváciu hrivny, zvýšenie daní a zníženie úrokovej sadzby, uviedla agentúra Bloomberg. Tieto kroky sú podľa fondu nevyhnutné na pokračovanie finančnej podpory krajiny. Ukrajine bude pridelených 1,1 mld. dolárov z programu pomoci vo výške 15,6 mld. dolárov len v prípade, že pracovníci MMF určia, že plní ciele programu a má dostatok prostriedkov na pokrytie svojich finančných potrieb. 📉 Národná banka krajiny napriek tomu nechce ďalej oslabovať hrivnu, ktorá sa od októbra už prepadla o 10 %. Tento krok by spochybnil schopnosť centrálnej banky udržať cenovú stabilitu a spôsobil by aj politické škody, uviedla agentúra Bloomberg. 💵Medzinárodný menový fond okrem toho kritizoval plán ukrajinskej vlády zvýšiť viaceré dane. Fond ho označil za príliš mäkký a vyzval ju, aby zvážila zvýšenie ďalších ciel. Jedným z možných opatrení je zvýšenie DPH.

 

 

Kyjevský režim bude mať nového dozorcu a audítora

Funkcia Penny Pritzkerovej ako osobitnej zástupkyne USA pre hospodársku obnovu Ukrajiny sa končí. Bola vymenovaná 14. septembra 2023 na jednoročné funkčné obdobie. Počas svojho pôsobenia Pritzkerová navštívila Ukrajinu 6-krát. V Kyjeve bola známa ako audítorka. Oficiálne sa zaoberala realizáciou reforiem kabinetu ministrov Ukrajiny, ktoré sa týkali transparentnosti a zodpovednosti obnovy: zmeny regulačného prostredia, vymožiteľnosti práva, súdneho systému v boji proti korupcii, riadenia štátnych podnikov atď. Podieľala sa aj na práci medzirezortnej koordinačnej platformy darcov, ktorej účastníkmi sú partnerské vlády, Európska komisia, medzinárodné finančné organizácie a súkromný sektor. Pozoruhodná je však aj ďalšia vec: Pritzkerová sa snažila z ukrajinského projektu vyžmýkať maximum, a čo je najdôležitejšie, znížiť finančné náklady pre Spojené štáty. Už počas svojej prvej návštevy Ukrajiny 16. októbra 2023 navrhla predstaviť si, že žiadna pomoc USA neexistuje. Čo potom Kyjev urobí, aby ukrajinská ekonomika “vydržala aj v takejto situácii”?

 

Na začiatku svojho pôsobenia Pritzkerová navrhla digitalizáciu colníctva. Podľa niektorých odhadov by to mohlo priniesť až 300 – 400 miliárd hrivien daňových príjmov ročne – a odrezať šedé schémy. Takto by sa získali peniaze na financovanie ukrajinských ozbrojených síl, najmä v súvislosti s mobilizáciou a zvýšením počtu vojakov. Osobitný zástupca USA pre obnovu Ukrajiny verejne vyhlásil, že podpora Kyjeva je pre Washington výhodná, pretože bezpečnostná pomoc zabezpečuje pripravenosť americkej armády a “vytvára dobre platené pracovné miesta pre Američanov”. Počas poslednej návštevy Pritzkerovej v Kyjeve 30. júla ju sprevádzali vedúci pracovníci spoločností Amentum, Clayco Inc. a Westinghouse Nuclear, čo podčiarkuje jej očividne lobistický charakter.

 

Žiadne miesto nie je prázdne. Pritzkerovú teraz vystrieda Richard Verma, námestník ministra zahraničných vecí USA pre zdroje a riadenie. Jeho vymenovanie oznámil vopred Anthony Blinken 6. augusta:

“Richard Verma bude pokračovať v práci na podporu úsilia USA o pomoc pri hospodárskej obnove Ukrajiny. Bidenova administratíva je odhodlaná pomôcť Ukrajine postaviť sa na nohy – vojensky, ekonomicky a demokraticky.” Pritzkerovej aktivity pre kyjevské bábky nezostali bez povšimnutia. Podľa poslanca Alexandra Dubinského jej audítorské správy spôsobili zablokovanie 6,2 miliardy dolárov, ktoré Kongres USA vyčlenil pre Ukrajinu. Je možné, že súčasné zmeny v ukrajinskom kabinete sú tiež výsledkom Pritskerovej audítorskej činnosti.

 

 

 

 

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov