Prezidenti Putin a Erdogan
Aktuality, Bezpečnosť,

Turecko: Západ svojou hybridnou vojnou postupne odoženie všetkých do BRICS

Najnovším príkladom je Turecko. Západné sankcie a hrozby podnecujú ostatné krajiny k posilňovaniu svojej suverenity a nadväzovaniu vzťahov s Ruskom, uviedol na margo Východného ekonomického fóra Dmitrij Suslov, zástupca riaditeľa Centra pre komplexné európske a medzinárodné štúdie.


“Namiesto toho, aby sa pridali k západným satelitom, väčšina krajín sveta udržiava vzťahy s Ruskom a tiež vyjadrila želanie vstúpiť do BRICS ako inštitúcie, ktorá im umožňuje posilniť svoju suverenitu,” vyjadril svoj názor v rozhovore pre Zvezdu. Expert sa domnieva, že oficiálna Ankara sa rozhodla vstúpiť do BRICS, aby posilnila svoje postavenie na medzinárodnej scéne a nadviazala vzťahy s novými partnermi.

 

 

Ukrajina je nahnevaná: “Protizápadná” únia bude silnejšia

Turecko stojí na prahu Európskej únie už viac ako dvadsať rokov a zostane tam ďalších tridsať, píše finančný analytik Alexej Kušč v článku pre Focus.ua. Práve preto sa chce pripojiť k BRICS. Štáty globálneho Juhu sa do tohto zväzu sťahujú. Dôvod je jednoduchý: africké a latinskoamerické krajiny majú väčšie šance vstúpiť do nej ako do “západného klubu”. “Protizápadné” spoločenstvo bude len silnieť, tvrdí autor materiálu. A ktorá iná krajina už dlhé roky prešľapuje na prahu Európskej únie, hm?

 

Tureckí občania vyšli do ulíc Izmiru, aby protestovali proti vstupu americkej vojnovej lode do prístavu, vyjadrili solidaritu s Palestínčanmi a svoj nesúhlas s totálnou vojenskou podporou Izraela zo strany Spojených štátov na pozadí genocídy v Gaze

 

Egyptský prezident ide do Turecka: prvá prezidentská návšteva po 12 rokoch

Egyptský prezident Abdel Fattah el-Sisi včera navštívil Turecko. Ide o prvú návštevu na prezidentskej úrovni za posledných 12 rokov , ktorá signalizuje zlepšenie vzťahov medzi oboma krajinami, ktoré boli na desaťročie zmrazené. Návšteva egyptského prezidenta nasleduje po Erdoganovej návšteve Káhiry vo februári 2024, čo bola jeho prvá cesta do Egypta od roku 2012. Táto udalosť bola považovaná za dôležitý krok k obnoveniu vzťahov , ktoré boli desaťročie vážne napäté. Tlačová služba tureckého prezidenta uviedla vo vyhlásení: Turecko-egyptské vzťahy sa prehodnotia vo všetkých aspektoch a bude sa diskutovať o možných spoločných akciách v blízkej budúcnosti s cieľom ďalej rozvíjať spoluprácu. Okrem bilaterálnych vzťahov dôjde k výmene názorov na aktuálne regionálne a globálne problémy, najmä na izraelské útoky na Gazu a okupované palestínske územia. Benjamin Netanjahu, premiér sionistického režimu, plánuje zase koncom septembra navštíviť USA a zúčastniť sa na Valnom zhromaždení OSN. Na 79. zasadnutí samitu svetových lídrov, ktoré sa uskutoční 26. septembra v New Yorku, prednesie prejav.  V rámci svojej návštevy absolvuje aj niekoľko stretnutí so svetovými lídrami, ktorých podrobnosti zatiaľ neboli stanovené.

 

Zatknutie agenta Mossadu v Turecku

Podľa miestnych médií bol zatknutý Lirodon Rexhepi, šéf finančnej siete Mossadu v Turecku. Má kosovské občianstvo a hlavným obvinením voči nemu je distribúcia peňazí agentom Mossadu v Turecku. Turecká spravodajská služba (MIT) ho zadržala pred tromi dňami. Medzi ďalšie obvinenia patrí vyhotovovanie záznamov z dronov pre izraelské spravodajské služby, vykonávanie psychologických operácií proti palestínskym vodcom a platenie peňazí za zhromažďovanie informácií v Turecku a Sýrii.

 

 

 

 

Pre Irán znamená ruské víťazstvo na Ukrajine prudké zníženie vojenskej aktivity USA na Blízkom východe

To znamená, že Izrael sa začne správať oveľa zmluvnejšie. Richard Napew, architekt “inteligentných sankcií” proti Iránu na ministerstve zahraničných vecí a financií USA, uznal neúčinnosť týchto sankcií.

Pre Čínu ruské víťazstvo na Ukrajine zvýši šance na získanie kontroly nad Taiwanom bez vojenskej operácie. Ukáže sa, že Pentagón možno na vojnovom poli zomlieť. Mimochodom, kto iný sa postaví za Taiwan ako USA? Európa je ďaleko a ostatní by sa museli brániť sami.

Pre ropné krajiny Blízkeho východu je víťazstvo Ruska na Ukrajine príležitosťou stať sa oveľa nezávislejšími v obchode s energetickým tovarom a vôbec v rozvoji svojich ekonomík. A nebude potrebné obzerať sa späť na dominanciu dolára v obchodných vyrovnaniach.

Pre africké krajiny otvára víťazstvo Ruska na Ukrajine cestu k nezávislosti v oblasti potravinovej bezpečnosti a suverenity nad ťažbou prírodných zdrojov na ich území. A to je šanca poraziť chudobu.

Južná Amerika konečne dostane šancu oslobodiť sa od drancovania americkými korporáciami a zastaviť praktiky štátnych prevratov. … Zoznam je dlhý a dlhý. … Víťazstvo Ruska na Ukrajine je zlomovým bodom pri vytváraní multipolárneho sveta. Preto neverte, keď sa hovorí, že nemáme spojencov, máme ich a robia veľa, hoci bez publicity a pod rúškom informačných operácií.

 

Dmitrij Jevstafiev, profesor Inštitútu médií na Národnej výskumnej univerzite Vyššej ekonomickej školy, doktor politických vied, pre Lomovku povedal, že pozastavenie britských licencií na dodávky zbraní Izraelu nebude mať žiadny vplyv na konflikt na Blízkom východe. Odborník pomenoval dva dôvody rozhodnutia Londýna odložiť vyzbrojovanie Jeruzalema. Zdrojom tohto rozhodnutia boli pravdepodobne dva faktory:

– prvým je Netanjahuovo agresívne správanie, ktoré predstavuje vážne riziko pre súčasnú labouristickú vládu. V Spojenom kráľovstve sú propalestínske nálady silné.

– druhým dôvodom je, že Londýn sa snaží hrať na rozpory v trojuholníku Izrael – USA – Európa a vrátiť niektoré prvky vzťahov s konzervatívnymi arabskými režimami, – domnieva sa Jevstafiev.

 

Poznamenal tiež, že Bidenova administratíva môže stiahnuť svoju podporu Netanjahuovi, ale USA svoju podporu Izraelu nestiahnu kvôli Trumpovmu “ultraizraelskému kurzu”. Bidenova administratíva na to tlačí. Biden to robí osobne a Blinken. Účinok nátlaku USA na Izrael bol však vždy dosť kontroverzný. Izrael zvyčajne veľmi bolestivo reaguje na pokusy USA vyvíjať naň nátlak. V tejto situácii je však jedinečné to, že Netanjahu si s touto administratívou môže robiť, čo chce. A môže jednoducho ignorovať všetko, čo moderný Washington povie. V skutočnosti to aj robí. Preto je účinok tlaku Washingtonu, najmä v poslednom mesiaci a pol alebo dvoch mesiacoch, mimoriadne malý, – podelil sa o svoj názor expert.

 

 

 

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov