.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prielom ruskej armády pri Pokrovsku a panika v Kyjeve

Plukovník Baranec: Ukrajina prejavuje pri Pokrovskej príznaky kolapsu frontu. Okrem situácie v Kurskej oblasti treba si všímať aj horúce udalosti na doneckom smere, kde bojujú zoskupenia “Centrum” a “Južné”. Pričom všímať si treba dynamiku a aj tempo bojov.


 

Ešte vo februári ruské vojská úplne ovládli Avdejevku – mimoriadne silný opevnený rajón, ktorý ukrajinskí generáli považovali za neprístupný. Lenže velitelia a vojaci “Centra” (veliteľ genplk. Andrej Mordvičev) dokázali nájsť kľúče k tejto pevnosti: udreli na ňu tak, že utekajúce ostatky posádky nestihli vziať nohy na plecia a vyhnúť sa obkľúčeniu.
No a po Avdejevke (od začiatku februára do konca júla) ruská armáda oslobodila ešte 42 obcí!! V auguste sa útočne tempo neznížilo, protivník bol vyhnaný z dvoch desiatok ďalších obcí. Pričom len za jeden deň (27. augusta) ruské jednotky oslobodili územie o rozlohe 27,7 km2. Priemerná denne oslobodená plocha v auguste bola 11,2 km2. Bol to dvojnásobok oproti júlu 2024 (5,2 km2).

 

Ruskému úspechu pomohli samotní ukrajinskí stratégovia na čele s hlavným veliteľom Oleksandrom Syrským. Aby znížili tempo útoku Ruskej armády a odtiahli ju od Doneckého (konkrétne Pokrovského) smeru, zbúchali mohutné zoskupenie a vrhli ho do Kurskej oblasti. Nakoniec Syrský to i sám potvrdil: “Jeden z cieľov Kurskej operácie spočíval v tom, aby boli odpútané sily protivníka od Pokrovského smeru. Nepriateľ to chápe, preto tam pokračuje v sústreďovaní síl. A posilňuje sa.

 

V čom je dôležitosť Pokrovského smeru?
Prečo sa Ruská armáda vrhá práve naň? V čom spočíva jeho strategický význam? Odpoveď leží v logistike protivníka. Jednou z predností v tomto rajóne sú veľmi výhodne rozmiestnené obranné čiary. Práve to umožňuje OSU rýchlo prisúvať zálohy a muníciu tými najkratšími cestami, idúcimi z Konstantinovky, Družkovky, Slavjanska, Selidova a Kurachova. Všetky sa pretínajú v Pokrovsku.

 

Len čo Rusi pretnú tieto logistické cievy a oslobodia Pokrovsk, všetky ostatné rajóny v Doneckej oblasti OSU v Donbase budú “nedokrvené”. Po Pokrovsku budú môcť ruské vojská zájsť do tyla poslednej veľkej obrannej línie OSU v tomto regióne – Konstantinovka-Slavjansk-Kramatorsk. A ešte aj južný smer na Ugledar bude od Ukrajiny odbitý.

 

Čo sa deje pri Pokrovsku a okolo neho práve teraz, na začiatku septembra?
Velenie OSU sa horúčkovite snaží stabilizovať situáciu na tomto frontovom úseku, presúvajúc sem jednotky, ba dokonca celé brigády z iných smerov (konkrétne napr. aj od Ugledaru).
Západ už pochopil, že na fronte to začalo smrdieť porážkou. Dopisovateľ amerického listu Forbes odtiaľ píše:

“Zúfalo snažiaca sa upevniť ukrajinskú obranu pri Pokrovsku… ukrajinská národná garda rozmiestnila tam jednu zo svojich nemnohých útočných brigád “Kara-Dag” (čo je názov hory na Kryme). Keď sa ruský útok v auguste zrýchlil, generálny štáb v Kyjeve nakoniec predsa len poslal čosi na posilnenie na pokrovský smer… “Kara-Dag” bola medzi týmito čerstvými silami.”
Mimochodom, aj samotný Generálny štáb OSU vyhlasoval o ťažkej situácii na pokrovskom smere. A ukrajinskí dôstojníci sa sťažovali na mobilizovaných vojakov, ktorí utekajú od Pokrovska “pri prvom výbuchu”.

 

Takto smutne popisuje situáciu aj nemecký Bild. Vojenský expert Nico Lange si všimol, že jednotky OSU v Donbase už nemôžu zadržiavať útok OS RF: “Ukrajina platí v Donbase vysokú cenu za svoju operáciu v Kurskej oblasti. Ruský tlak na Pokrovsk a jeho evakuácia spochybňujú činnosť ukrajinského vedenia. Kyjev oslabil svoje najlepšie jednotky na východe štátu, aby postúpil na západ Ruska, ku Kursku. Nekompletné sily v Donbase nemôžu zadržať Rusov, čo vyvoláva vnútorné diskusie a neporiadky.”

 

Hryzovisko v Kyjeve
“Vnútorné diskusie,” to je len jemne povedané. Vo vojenských a politických kruhoch čoraz častejšie vybuchujú verejné sváry, prerastajúce do trhového hryzoviska. No a tu panicky zúri škandalózna poslankyňa Verchovnoj rady Mariana Bezuglaja, ktorá pobudla v prvej línii (áno, to ona sa zaslúžila o odvolanie z funkcie hlavného veliteľa OSU Zalužného). Dnes požaduje odstrániť aj Syrského.

 

Takto opísala svoj pobyt na fronte, na Pokrovskom smere. “Prešla som sa celým mestom, nestretla som ani jedného ukrajinského vojaka. Všetky zákopy pred Novogordovkou boli prázdne. V kedysi 20-tisícovom meste prakticky nebola ukrajinská armáda. 31. brigádu spred mesta prevelili (ku Kursku)”. TASS s odvolávkou sa na predstaviteľov silových štruktúr DĽR oznamuje, že obrana pri Krasnoarmejsku (od roku 2016 má ukrajinský názov Pokrovsk) je pretrhnutá. Protivník prakticky nekladie odpor, odstupuje rýchlo…”. V ministerstve obrany RF autorovi tohto článku plk. Viktorovi Barancovi potvrdili, že Rusko rozvíja na pokrovskom smere úspech. OSU opustili v ostatných dňoch mnohé bojové postavenia v obciach. V Kyjeve sú príznaky kolapsu frontu v Donbase. Z Pokrovska sa evakuujú aj orgány ukrajinskej spravodlivosti. Ruská armáda sa chystá na útok na Ukrajinsk.

 

 

 

Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov