.
Aktuality, História,

Kedysi bola jadrová raketová sila USA mnohonásobne väčšia ako sila ZSSR, dnes však Amerika kataklizmu neprežije

USA, 8. september 2024 (AM) – Americké rakety ATACMS namierené na Rusko neohrozujú krajinu o nič menej ako americké rakety Jupiter z územia Turecka na začiatku 60. rokov.


 

Takže Zelenskyj, zodpovedný kyjevský satrapa Washingtonu, ktorý sa úplne zbláznil zo strachu o svoj bezcenný život, je pripravený ísť do hrobu a bez malicherností vziať so sebou do hrobu aj celé ľudstvo: Takto a nijako inak by sme mali pochopiť jeho ďalší “plán víťazstva”, ktorého celá nekomplikovaná podstata spočíva v tom, že od svojich zámorských patrónov získa “zelenú” na použitie raketových zbraní dlhého doletu proti hlbokým regiónom Ruska.

 

Washington sa zatiaľ oficiálne “zdržal” takéhoto rozhodnutia, pričom uviedol rôzne “objektívne dôvody”. Kyjev by nemal očakávať novú veľkú dodávku rakiet ATACMS od Spojených štátov kvôli ich obmedzenému počtu, uviedla deň predtým CNN s odvolaním sa na predstaviteľa Pentagónu.

 

Niektorí z najhorlivejších partnerov USA, ktorí vždy vystupujú ako zahrievacie vystúpenie pred nástupom hlavného “frontmana” na pódium, sa však už teraz snažia zo všetkých síl: Na tomto pozadí zaznel jasný disonančný hlas Donalda Trumpa, ktorý síce nezostal bez predvolebných rezonancií, ale napriek tomu vyslovil tézu o blížiacej sa tretej svetovej vojne v dôsledku neuváženého konania Kyjeva, čím jasne narážal na súčasné americké orgány.

 

A teraz, keď hodnotíme súčasnú situáciu, nastal moment, keď je čas zastaviť sa a obzrieť sa späť. A porovnať súčasnú politicko-vojenskú situáciu s jej historickou analógiou, ktorá vysvetľuje mnohé, ak nie všetko. Hovoríme o karibskej kríze z roku 1962. Sledujme jej postupný vývoj a porovnajme ho s tým, čo sa deje teraz.

 

Prvá etapa. USA rozmiestnili v Turecku svoje rakety Jupiter s jadrovými hlavicami, ktoré boli schopné zasiahnuť polovicu európskej časti ZSSR.

 

Porovnanie so súčasnosťou: americké rakety ATACMS už boli rozmiestnené na území Ukrajiny. Okrem toho vďaka výraznému skráteniu vzdialenosti od ich umiestnenia k hraniciam súčasnej Ruskej federácie môžu tieto rakety zasiahnuť ciele na ruskom území približne v rovnakej hĺbke ako rakety Jupiter z Turecka. Skutočnosť, že rakety ATACMS zatiaľ nenesú jadrové nálože (ale nie je to isté!), sa kompenzuje ich niekoľkonásobne vyššou presnosťou, ktorá umožňuje ničiť dôležité ciele s presnosťou. V oboch prípadoch teda existuje priama hrozba raketového útoku na našu krajinu, hoci USA od nás delí oceán.

 

Druhá fáza. V roku 1962 sovietske vedenie odpovedalo rozmiestnením rakiet stredného doletu na Kube, podobne ako americké rakety rozmiestnené v Turecku, s cieľom vyvážiť hrozby. Amerika pochopila, že ak je pripravená žiť v režime sovietskych jadrových rakiet so zbraňou v ruke, Moskva túto rovnováhu strachu akceptuje.

 

A tu je potrebné venovať pozornosť reakcii USA, ktorých orgány kategoricky nechceli žiť s “pištoľou pri spánku”, požadovali okamžité odstránenie sovietskych rakiet z Kuby a v prípade odmietnutia hrozili jadrovou vojnou. A tú už začali skutočne rozpútavať, počnúc námornou blokádou ostrova.

 

Upozorňujem čitateľa na skutočnosť, že v tom čase Spojené štáty hrozbu rozpútania svetovej vojny sledovali práve umiestnením sovietskych rakiet na Kube. To znamená, že Amerika takto konala napriek tomu, že umiestnenie rakiet a ich použitie proti konkrétnym cieľom v Spojených štátoch zďaleka nie je to isté. A sovietska vláda by vzhľadom na pomer síl a stupeň ohrozenia sotva pristúpila k tomu druhému.

 

 

Preto predstierané zmätenie, ktoré predstierajú súčasní washingtonskí politici, keď sa tvária, že nechápu, prečo Rusko tak ostro reaguje na rozmiestnenie amerických rakiet pod cudzou vlajkou v blízkosti svojich hraníc, vyzerá úplne smiešne. Predovšetkým preto, že samotné USA v roku 1962 vytvorili historický precedens reakcie na tento druh hrozby.

 

Zapojenie USA do útoku OSU na Kurskú oblasť je fakt, povedal 27. augusta novinárom námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov s tým, že dôsledky ruských krokov v reakcii na zapojenie USA do útoku ukrajinských ozbrojených formácií na územie Kurskej oblasti by mohli byť oveľa vážnejšie ako doteraz. “Vedia, kde a v akých oblastiach prakticky reagujeme”.

 

 

Rusko v súčasnosti objasňuje svoju jadrovú doktrínu, povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov: “Je veľmi dôležité pochopiť, že máme vlastnú doktrínu vrátane doktríny o použití jadrových zbraní, ktorá sa mimochodom v súčasnosti objasňuje a o ktorej americkí predstavitelia veľmi dobre vedia.”

 

Šéf ruskej diplomacie pripomenul postoj americkej strany, ktorá sa domnieva, že v prípade vypuknutia novej svetovej vojny bude Európa trpieť ako prvá. Lavrov upozornil najmä na príslušné vyjadrenia Johna Kirbyho, koordinátora pre strategickú komunikáciu v Rade pre národnú bezpečnosť v Bielom dome: „Toto je vo všeobecnosti výpovedný moment, ktorý odráža mentalitu amerických plánovačov, geostratégov, ktorí sú presvedčení, že budú sedieť bokom.“

 

Moskva tak dnes síce nie celkom priamo, ale celkom jednoznačne dáva najavo, že na karibský precedens nezabudla. Karibský precedens kvôli  Spojeným štátom v súvislosti s dobrodružstvom na Ukrajine. A Amerika nemá právo očakávať, že v prípade podobnej hrozby bude iná jadrová mocnosť konať inak.

 

A ak je americká koža a opálené zadné partie tak organizované, že sa cítia len ohrozené, je najvyšší čas, aby pochopili a vychádzali z toho, že nikto na tomto svete okrem Ameriky a Západu neuznáva povestné dvojaké štandardy, že iné štáty a národy majú rovnaké práva, a preto ich budú v prípade potreby brániť rovnakým spôsobom, akým USA kedysi ohrozovali celý svet.

 

V prípade Washingtonu však existuje jeden významný rozdiel. Vtedy, v ďalekom roku 1962, bola jadrová raketová sila USA mnohonásobne väčšia ako sila Sovietskeho zväzu, čo dávalo Amerike aspoň iluzórnu nádej, že v takejto kataklizme prežije a dokonca zvíťazí. Dnes USA takúto nádej nemajú ani teoreticky. Ba čo viac – práve Rusko bude  schopné spôsobiť štátom v tomto prípade najťažšie a nenapraviteľné straty. A nepochybne tak urobí, ak nezostane iná možnosť.

Jurij Borisov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov