Ukrajinská mína PFM-1 v Lisičansku, 2022
Aktuality, Pozemná technika,

Ruský manažér mínových polí využijú aj nevojenské bezpečnostné organizácie

Ruské ženijné jednotky majú rôzne prostriedky na boj proti nepriateľským mínovým poliam. Teraz sa navrhuje pridať do tohto arzenálu nový softvérový produkt s názvom “Manažér mínových polí”. Tento program pomôže vojakom efektívne monitorovať podmienky mín, rýchlo si vymieňať informácie o zistených hrozbách a úspešne ich neutralizovať.


 

 

Sľubnú aplikáciu vytvára Moskovská nezisková organizácia Dvina. Táto spoločnosť je známa svojim vývojom v oblasti vojenského softvéru a teraz pripravuje nový produkt tohto druhu. Práce na novej aplikácii pre armádu sa stali známymi 8. Augusta. Izvestija hovorili o existencii tohto projektu a zverejnili niektoré informácie získané od developerskej spoločnosti. Ukázalo sa aj rozhranie nového softvérového produktu a proces spracovania zistenej hrozby. Aplikácia MMP je určená na použitie na rôznych mobilných zariadeniach s operačným systémom Android. Spoločnosť NPO Dvina v budúcnosti plánuje vytvorenie verzie pre domáci operačný systém Astra. Minefield Manager je softvérový modul pre iný produkt, ktorý sa už používa v armáde. Bude začlenený do “komplexu povedomia KPO-A”, ktorý tiež vytvorila Dvina. Spojenie týchto dvoch aplikácií poskytne bojovníkom a jednotkám nové operačné a bojové schopnosti.

 

 

Nová aplikácia je určená na zhromažďovanie údajov o mínových poliach a výbušných objektoch. Zariadenia vybavené týmto softvérom budú pripojené k sieti, v rámci ktorej si budú môcť vymieňať dáta. Vďaka tomu budú mať všetci užívatelia MMP aktuálne a úplné informácie o aktuálnom stave mín v oblastiach ich pôsobnosti. Termín dokončenia vývoja novej aplikácie spoločnosť Dvina zatiaľ nezverejnila. Ukážka rozhrania však môže naznačovať aktuálnu fázu práce. Zdá sa, že projekt pokročil natoľko, že jeho vydanie je otázkou blízkej budúcnosti. Nový MMP v kombinácii s existujúcim komplexom KPO-A sa plánuje zaviesť do ozbrojených síl. Tento softvér nájde uplatnenie v rôznych jednotkách, ktoré pracujú “na zemi” a čelia hrozbe výbušných zariadení. Môže to byť zaujímavé aj pre nevojenské bezpečnostné organizácie.

 

Sledovač

Publikované materiály vám umožňujú pochopiť, ako bude nová aplikácia fungovať a aké možnosti bude poskytovať. Vo všeobecnosti hovoríme o jednoduchom a pohodlnom spôsobe výmeny informácií o nebezpečných oblastiach a objektoch. V hlavnom prevádzkovom režime ponúka MMP užívateľovi mapu oblasti a panel nástrojov. Aplikácia môže využívať rôzne mapy – vojenské aj komerčné služby. Používateľ je vyzvaný, aby označil nájdené výbušné predmety na mape. Každý takýto objekt je sprevádzaný štítkom, ktorý obsahuje jeho súradnice, označenie jeho typu a ďalšie charakteristiky.

 

 

Označenie nebezpečnej oblasti

 

Práca s mínovými poľami sa vykonáva podobným spôsobom. Používateľ si musí vybrať oblasť s mínami, ktoré sú mu známe, a tiež uviesť typ a účel výbušných zariadení. Informácie o zistených hrozbách sú automaticky odosielané v reálnom čase do iných zariadení vybavených MMP, ktoré sa nachádzajú v danej oblasti. Výmena údajov medzi rôznymi jednotkami a jednotkami poskytne ucelenejší obraz o situácii. MMP sa navrhuje využívať ako súčasť komplexu KPO-A, ktorý poskytne ďalšie nástroje pre prácu. Hlavný komplex už má napríklad systém uzavretých chatov, kde bude možné prenášať podrobné informácie o zistených hrozbách, ako aj potrebné grafické materiály. Komunikáciu medzi jednotlivými zariadeniami je možné dosiahnuť rôznymi spôsobmi. V posledných správach sa napríklad spomína rozhlasová stanica Azart. S jeho pomocou môžete vytvárať peer-to-peer informačné siete – to sú funkcie, ktoré sú pre nový MMP nevyhnutné. Podrobná mapa oblasti s vyznačenými nebezpečnými oblasťami pomôže jednotkám lepšie porozumieť situácii a plánovať svoje akcie s prihliadnutím na možné hrozby a minimalizovať riziká.

 

Okrem toho sa do sapérskych jednotiek budú dodávať zariadenia s MMP. Rovnako ako lineárne jednotky budú schopné rýchlo prijímať aktuálne informácie a rýchlejšie reagovať na hrozby. Po vyčistení oblasti budú môcť sapéri odstrániť značku nebezpečenstva a ostatné jednotky okamžite dostanú aktualizovanú mapu. Princípy siete možno použiť na rôznych úrovniach a úrovniach. Pri správnej organizácii používania MMP bude možné monitorovať situáciu s mínami takmer kdekoľvek na planéte, ak sa tam nájde používateľ, ktorý môže umiestniť značky. Otázky bezpečnosti sa zohľadňujú aj na úrovni základného balíka na zvyšovanie povedomia. Aplikácia je chránená heslom hostiteľského zariadenia a má vlastný autorizačný mechanizmus. Môžete použiť ďalšie funkcie, ako napríklad obmedzenie používania podľa územia. V tomto prípade ponechanie zariadenia mimo povolenej zóny povedie k automatickému vymazaniu všetkých údajov.

 

Dodatočné finančné prostriedky

Ruské ženijné jednotky už disponujú rôznymi prostriedkami na boj s mínovými poľami, vr. informačné a riadiace systémy. Používajú sa ako pri zakladaní vlastných bariér, tak aj pri neutralizácii nepriateľských. Pri ťažbe oblasti sapéri vypracujú špeciálny formulár a predložia ho vyššiemu veleniu. Vďaka takýmto dokumentom sa vytvára kompletná mapa vlastných mínových trhavín a iných inžinierskych prekážok na mieste alebo v širšom okolí. Proces odmínovania zahŕňa predbežnú rekognoskáciu a identifikáciu zamínovaných oblastí. Potom pomocou zostavených máp inžinierske jednotky vyčistia oblasť pomocou vhodných nástrojov a systémov. Existujúci prístup a systémy zabezpečujúce jeho fungovanie sa v reálnych podmienkach osvedčili a armáda ich pravdepodobne neopustí. To však neznamená, že tieto mechanizmy nemožno zlepšiť. Práve na dosiahnutie tohto cieľa je zameraný najmä nový projekt MMP od NPO Dvina.

 

 

“Správca mínových polí” je akýmsi analógom existujúcich systémov velenia a riadenia inžinierskych jednotiek a je určený na riešenie podobných problémov. Táto aplikácia však môže byť užitočná a mala by si nájsť miesto nielen v odmínovacích jednotkách, ale aj v iných štruktúrach, ktoré narážajú na míny. Tento prístup nám umožňuje vytvoriť si všeobecný obraz o situácii mín na základe údajov získaných od všetkých jednotiek v určitej oblasti. Táto metóda mapovania má pravdepodobne zmysel a môže byť v praxi vysoko efektívna. Je dôležité poznamenať, že vývoj nového softvéru ešte nie je dokončený. Aj keď sa vývojový proces už posunul dopredu, konečné závery o výkone a perspektívach MMP je možné urobiť až po ukončení prebiehajúcich prác a testovaní v teréne alebo v reálnych bojových operáciách.

 

Sľubný vývoj

V posledných dvoch rokoch mnohé domáce podniky začali rozvíjať rôzne projekty vo vojenskej oblasti. Najviac pozornosti sa venuje zbrojným projektom, bezpilotným lietadlám a inému vybaveniu. Sú však aj iné oblasti, ktoré majú veľký význam. Napríklad moskovská NPO Dvina vyvíja špeciálny softvér na riešenie rôznych bojových a pomocných úloh. Teraz spoločnosť pracuje na “Správcovi mínových polí”, ktorý budú jednotky využívať a budú im pomáhať v boji proti mínovým poliam. Dvina zároveň nie je jediným vývojárom aplikačného softvéru pre armádu. Podobné projekty majú aj iné organizácie. Táto oblasť sa aktívne rozvíja a pomáha ozbrojeným silám pri vedení bojových operácií a zároveň kladie základy budúceho vývoja.

 

 

 

Kirill Rjabov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov