.
Aktuality, Pozemná technika,

Nové ruské prostriedky boja proti dronom

Na boj s vrtuľníkovými a multikoptérovými dronmi možno použiť rôzne prostriedky. Jednou z najúčinnejších metód je “chytanie sieťou”. Tieto siete sa zapletú do rotorov dronov, čo spôsobí, že stratia schopnosť lietať. RF už vytvorila niekoľko takýchto systémov na boj proti UAV a teraz sa úspešne používajú v praxi, čo dokazuje ich účinnosť.


 

Záchytný dron

Novgorodské vedecké a priemyselné centrum “Užkujnik” sa špecializuje na vývoj a implementáciu pokročilých riešení v oblasti vojenských UAV. Vo februári 2024 centrum predstavilo svoj nový produkt – kvadrokoptéru Osojed (Wasp Eaters). Toto UAV je určené na boj s ľahkými dronmi, ktoré vykonávajú prieskum alebo sa pokúšajú použiť zbrane . Princíp činnosti Osojed je založený na použití špeciálnej siete na zachytenie vzdušných cieľov. Sieť úplne obalí cieľový dron a zablokuje rotáciu jeho vrtúľ, po ktorých spadne na zem. Osojed za posledné mesiace úspešne prešiel všetkými potrebnými testami a potvrdil svoju schopnosť zachytiť štandardné ciele. Na základe výsledkov testov padlo rozhodnutie o spustení sériovej výroby. V súčasnosti sa tejto problematike venuje Vedecké a výrobné centrum Užkujnik. Vo fáze testovania už boli “osojedi” prevelení k jednotkám ruskej armády zúčastňujúcim sa na špeciálnej operácii na demilitarizáciu Ukrajiny. Tam sa používajú na zamýšľaný účel – na zachytenie nepriateľských dronov. Potvrdili svoje vypočítané vlastnosti a našli svoje miesto v systéme boja proti nepriateľským bezpilotným lietadlám .

 

 

Súčasne s uvedením série SPC “Užkujnik” pracuje na zlepšení dizajnu a komponentov “Osojeda”. V súčasnosti sa vyvíjajú dve aktuálne oblasti vývoja: Po prvé, vylepšuje sa softvér a zavádzajú sa prvky umelej inteligencie. To umožní UAV samostatne vykonávať niektoré postupy a úlohy. Druhým cieľom je vybaviť dron vlastným elektronickým prieskumným systémom na zlepšenie jeho situačného povedomia a efektívnosti pri vyhľadávaní vzdušných cieľov. Načasovanie vzhľadu modernizovaných Wasp Eaters s autonómnym režimom a vylepšenými nástrojmi na vyhľadávanie nebolo oznámené. Je pravdepodobné, že tieto projekty budú dokončené po tom, ako sa základná verzia stíhača dostane do plnej výroby.

 

Sieťový nosič

Vo februári spoločnosť SPC “Užkujnik” odhalila hlavné charakteristiky svojho nového “Osojeda” a tiež ukázala fungovanie svojho produktu na testovacom mieste. Zdá sa, že za posledné mesiace neprešli prevádzkové princípy a parametre tohto UAV výraznými zmenami. Wasp Eater je založený na sériovom 9-palcovom FPV drone. Má dizajn typický pre takéto zariadenia s centrálnym telom a štyrmi nosníkmi, na ktorých sú nainštalované skupiny vrtuľových motorov. Na vrchu rámu je kľúčový komponent komplexu – vystreľovacie zariadenie s nitkovým krížom. Základná platforma Osojeda je vybavená elektromotormi, diaľkovými ovládačmi, zameriavacou kamerou a batériou. UAV je riadené operátorom v okruhu 4–5 km a vo výškach do 5–6 km. Rýchlosť letu dosahuje 140 km/h a doba letu je 24 minút.

 

 

Výstrel sieťou

 

Vystreľovacie zariadenie Osojeda má pomerne jednoduchý dizajn. Ide o lievik, po stranách, ktorého sú nainštalované štyri rúrkové voditka, oddelené v rôznych smeroch. Vo vnútri lievika je umiestnená zložená štvorcová sieť a rúrky obsahujú štyri závažia pripevnené k rohom sieťky. V tubusoch sú aj vrhacie zariadenia, pravdepodobne pyrotechnického typu. Zariadenie na spúšťanie siete je riadené automaticky. UAV nezávisle určí vzdialenosť k vzdušnému cieľu a po priblížení sa na vzdialenosť 5–6 m vystrelí. Pod vplyvom vrhacích prostriedkov závažia opúšťajú svoje vodidlá a ťahajú pletivo smerom von. Vo vzdialenosti niekoľkých metrov od UAV sa sieť rozšíri a dokáže zachytiť cieľový dron. Veľkosť siete jej umožňuje zaoberať sa rôznymi cieľmi. Stačí zamotať malé UAV, akým je napríklad populárny DJI Mavic. Okrem toho sieť predstavuje hrozbu pre väčšie zariadenia, napríklad Baba Yaga. Uvádza sa, že prevádzka Osojeda je veľmi zisková. Je opakovane použiteľný a počas svojej služby dokáže zachytiť veľké množstvo vzdušných cieľov. Potrebuje k tomu len včasnú výmenu batérií a dobitie spúšťača siete.

 

Veľký “pavúk” so sieťou 3,6 m

 

Závesné zaťaženie

Projekt Osoyed má z technologického a ekonomického hľadiska zrejmé výhody, no v jeho prípade hovoríme o špecializovanom UAV s jednou funkciou. Existuje alternatívne riešenie, ktoré vám umožní premeniť takmer akúkoľvek dostupnú kvadrokoptéru na interceptor. Spoločnosť Inmatten z moskovského regiónu nedávno predstavila svoj vývoj s názvom “Tajga”. Ide o univerzálny spúšťač sietí, ktorý je možné nainštalovať na rôzne letecké platformy. Pomocou tohto odpaľovacieho zariadenia získa existujúci UAV funkciu zachytávača a môže efektívne bojovať s inými vrtuľníkmi. Vývojárska spoločnosť ponúka dva varianty tajgy, ktoré sa líšia veľkosťou, vlastnosťami a typickými účelmi. Menší sieťový odpaľovač je určený na boj s ľahkými helikoptérami, ako sú Maviks. Druhá verzia produktu má silnejšiu, väčšiu sieť a je schopná poslať k zemi aj notoricky známu “Babu Jagu”. Na jar 2024 boli produkty Tajga dodané do zóny špeciálnych operácií. Koncom apríla sa odohral ich bojový debut. Operátor z jednej z ruských jednotiek úspešne chytil nepriateľskú helikoptéru pomocou UAV Mavic s vystreľovačom siete. Potom pokračovalo efektívne používanie “tajgy”.

 

“Pavúk” verzus helikoptéra

Produkt Tajga je v princípe podobný odpaľovaču siete Osojeda, má však iný dizajn a používa sa trochu inak. V oboch prípadoch sa však pri výstrele otvorí sieť, ktorá zakrýva cieľ a bráni mu v lete. Hlavným prvkom “tajgy” je časť nazývaná “pavúk”. Ide o nízke valcové teleso so šikmými vodiacimi rúrkami, ktoré z neho vychádzajú. Vo vnútri tela je nábojnica, ktorá slúži ako zdroj energie pre strelu. Koncové závažia pletiva sú umiestnené v rúrach a samotné pletivo je zavesené pod telom.  Na zachytenie malých cieľov sa používa “pavúk” s ôsmimi rúrkami a malou osemhrannou sieťou. Pre veľké účely je určená sieť s priemerom 3,6 m s 12 závažiami po obvode. Na jeho spustenie sa používa “pavúk” vhodnej veľkosti a konfigurácie. Tajga má svoje vlastné riadiace systémy. Toto zariadenie napríklad obsahuje laserový diaľkomer-cieľový senzor. S jeho pomocou sa zisťuje prítomnosť cieľa, vzdialenosť k nemu a možnosť vypálenia efektívnej strely. Zariadenie Taiga je ľahké a môžu ho používať rôzne nosné drony. Je namontovaný pod telom a strieľa sieť priamo nadol. Útok sa vykonáva pri vznášaní sa nad cieľom alebo pri prelete nad ním.

 

Výsledok zachytenia: UAV na zemi

 

Integrovaný prístup

Ruský obranný priemysel, reprezentovaný veľkými podnikmi a skupinami nadšencov, naďalej pracuje na metódach boja proti UAV. Na potlačenie, neutralizáciu alebo zničenie takýchto vzdušných cieľov sa navrhujú rôzne riešenia. Nové vzorky vstupujú do zóny Specialmej Operácie, kde prechádzajú najprísnejšími praktickými testami. Spoločným úsilím podnikov a armády sa vytvoril komplexný prístup k problému boja proti UAV. Tieto úlohy sa riešia pomocou “tradičných” systémov protivzdušnej obrany – radarov a protilietadlových systémov, ako aj systémov elektronického boja rôznych tried. V poslednej dobe sa rozvíja aj myšlienka záchytného dronu. Jedným z variantov tohto konceptu je UAV s mriežkou na palube. V súčasnosti naša krajina vytvorila niekoľko špecializovaných záchytných dronov, ako aj zariadení pre existujúce UAV iných tried. Práve teraz predvádzajú svoje schopnosti na skutočných cieľoch dronov a pomáhajú dosahovať celkové ciele špeciálnych operácií.

 

 

 

Kirill Rjabov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov