.
Aktuality, Letectvo,

“Má zvýšiť šancu na prežitie stíhačky”: USA nainštalovali na F-16 nový systém elektronického boja

Americká spoločnosť Northrop Grumman pracuje na integrácii systému elektronického boja AN ALQ-257 IVEWS v stíhačke F-16, ktorá je navrhnutá tak, aby výrazne zvýšila jej stabilitu na bojisku. Systém IVEWS obsahuje digitálny radarový varovný prijímač novej generácie, pokročilý procesor navrhnutý špeciálne pre systémy elektronického boja a výkonné vysielače s anténami optimalizovanými pre veľkosť, hmotnosť a požiadavky na výkon stíhačky F-16.


 

“IVEWS sa vyvíja tak, aby F-16 poskytol schopnosti elektronického boja piatej generácie, čím sa výrazne zvýši jeho schopnosť prežitia” – uviedli na webovej stránke spoločnosti. Ultraširokopásmová architektúra nového komplexu elektronického boja je schopná odhaliť, identifikovať a čeliť pokročilým rádiofrekvenčným hrozbám, vrátane systémov milimetrových vĺn. Podľa najnovších informácií zverejnených vývojárom bol komplex IVEWS úspešne nainštalovaný na F-16, prebiehajú prípravy na prvý let. F-16 bol prijatý americkým letectvom v roku 1978. Odvtedy prešiel model viacerými vylepšeniami. V súčasnosti je vybavenie stíhačky novým komplexom elektronického boja jednou z priorít pri realizácii programu ďalšieho vývoja lietadla.

 

V USA je zaznamenané prudké zníženie počtu letových hodín posádkami bojových vrtuľníkov
Americké ministerstvo obrany znížilo počet hodín naletených posádkami armádnych vrtuľníkov o tretinu v porovnaní s vrcholom posledných dvoch desaťročí, čo je spôsobené 20% poklesom počtu lietadiel s posádkou a dokončením množstva vojenských operácií. Uvádza sa to v správe poskytnutej americkému Kongresu, ktorá pokrýva obdobie od roku 2000 do roku 2023. Americká armáda v roku 2011 dosiahla vrchol v počte letových hodín – 302 hodín ročne na posádku. Do roku 2023 sa však toto číslo znížilo o viac ako tretinu – na 198 hodín roku. Zároveň sa počas hodnoteného obdobia zvýšila dostupnosť rotorových lietadiel na výcvik a prevádzku. Ak v roku 2000 bolo na misie vhodných len o niečo viac ako 50 % vybavenia, potom od roku 2007 sa toto číslo neustále pohybuje nad 60 % a v minulom roku dosiahlo 68 %.

 

Značná časť letových hodín bola spojená s operáciami v Iraku a Afganistane a po skončení týchto konfliktov došlo k poklesu počtu letov. V posledných rokoch sa znížil aj počet vojenských vrtuľníkov v službe ozbrojených síl USA: z takmer 5000 v roku 2000 na 3900 v roku 2023. Zároveň sa výrazne zvýšil počet bezpilotných lietadiel. Americká armáda reformuje výcvik letových posádok na pozadí prispôsobovania sa novým hrozbám, modernizácie vybavenia a zvyšovania počtu incidentov týkajúcich sa letectva. Od októbra minulého roka zomrelo pri 10 veľkých incidentoch 14 vojakov, čím sa priemerná ročná nehodovosť zdvojnásobila. Je príznačné, že napriek zníženiu celkového počtu pilotovaných vozidiel vzrástol počet vrtuľníkov UH-60 Black Hawk z menej ako 1500 v roku 2000 na viac ako 2000 v roku 2023.

 

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov