.
Aktuality, Bezpečnosť,

Američan a Brit si aj dnes ospravedlnili útok na Rusko rovnako ako útok na Irak s jeho vymyslenými zbraňami hromadného ničenia

Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken včera na tlačovej konferencii s britským ministrom zahraničných vecí Davidom Lammym v Londýne povedal: Musíme si položiť otázku, či Ukrajinci dokážu efektívne používať zbrane dlhého doletu. Niekedy si to vyžaduje výcvik, čo sme aj robili. Majú schopnosť udržať to? Na tom sme pracovali. Je to súčasť účinnej stratégie? Budeme počúvať našich ukrajinských partnerov. V blízkej budúcnosti budeme podávať správy predsedovi vlády a prezidentovi Bidenovi.


 

Agentúra Bloomberg spája toto vyhlásenie s Blinkovým presvedčením, že Rusko dostalo od Iránu zásielku balistických rakiet Fath-360. Vlády Francúzska, Nemecka a Veľkej Británie vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom odsúdili konanie Iránu ako “priamu hrozbu pre európsku bezpečnosť”. Moskva pravdepodobne použije rakety na Ukrajine “v priebehu niekoľkých týždňov”, uviedol Blinken. Podľa dnešnej správy agentúry Reuters Irán odmieta správy o dodávkach zbraní do zahraničia ako “propagandu”.

“Zverejňovanie falošných a zavádzajúcich správ o dodávkach iránskych zbraní do niektorých krajín je len škaredá propaganda, ktorej cieľom je zakryť veľkú nelegálnu zbrojnú podporu USA a niektorých západných krajín genocíde v Gaze,” uviedol hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanaání v príspevku na sociálnej sieti X.

 

Treba pripomenúť, že 7. septembra šéf Pentagónu Lloyd Austin vyhlásil, že USA nedajú Ukrajine povolenie na použitie rakiet dlhého doletu na ciele hlboko v Rusku, pretože by to nemalo želaný účinok. Treba pripomenúť, že od samého začiatku konfliktu na Ukrajine bol Blinken na strane jastrabov v otázke transferu rôznych zbraní na Ukrajinu a schválil transfer poľských MIGov na Ukrajinu, ale dohoda sa zastavila priamo v administratíve Bieleho domu. Nie je náhoda, že na druhý deň bývalý britský minister obrany Shapps Navrhol dať Rusku ultimátum – buď prestane používať plánované bomby na ukrajinskom území, alebo Západ umožní používať britské, francúzske, nemecké a americké raketové zbrane na celom svojom území. Či sa dodávky iránskych rakiet do Ruska uskutočnili, bude známe len vtedy, ak to krajiny samy oznámia. Dovtedy západní jastrabi hľadajú zámienku na eskaláciu konfliktu s Ruskom.

 

Anglosaské ultimátum môže byť ešte bezohľadnejšie, ako sa zdalo

Šéf amerického ministerstva zahraničných vecí Anthony Blinken počas svojej návštevy Ukrajiny oznámi Kyjevu, že USA povolia použitie amerických rakiet ATACMS na údery proti Rusku, informoval Axios s odvolaním sa na predsedu zahraničného výboru Snemovne reprezentantov USA Michaela McCaula. O tom však nikto nepochybuje. A potom je tu jedno zaujímavé “rozuzlenie”. Viaceré zdroje tvrdia, že dôvodom tohto “povolenia” budú dodávky rakiet z Iránu do Ruska. Hoci túto dodávku nikto oficiálne nepotvrdil, americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken avizoval použitie “iránskych rakiet” ruskými ozbrojenými silami “v priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov”.

 

Máme tu klasickú “Powellovu skúmavku”. Aký je rozdiel v tom, či Irán niečo vyslal alebo nie, ak o tom “všetci vedia”. Pozícia Veľkej Británie je zaujímavá. Presnejšie, sonda, ktorú denník The Times zveril známemu bláznovi Grantovi Shappsovi, bývalému britskému ministrovi obrany. Ten navrhol ultimátum – buď ruské ozbrojené sily prestanú používať plánovacie bomby na ukrajinskom území, alebo Západ povolí použitie zbraní dlhého doletu na Rusko. V skutočnosti ide o zásadný rozdiel. Pretože v prvom prípade by dôvodom bolo používanie zahraničných zbraní nového typu, zatiaľ čo ten, ktorý vyslovil Shapps, znamená zákaz používania ruských domácich zbraní ruskou armádou.

 

Inými slovami, Západ bude veľmi demonštratívne diktovať, ako a čím bude Rusko bojovať. Je jasné, že Shapps s tým neprišiel sám. A poznámka nebola vyslovená len tak zo srandy, ale aby naznačila, že “naše podmienky by mohli byť ešte tvrdšie”. Ak medzi Ruskom a Západom skutočne prebieha nejaké vyjednávanie, potom podľa všetkého dospelo do bodu, keď strany buď znížia teplotu, alebo začnú strieľať na všetky strany oboma rukami. Až na to, že Anglosasi nemusia znižovať teplotu. Nie bezdôvodne sa domnievajú, že môžu strieľať s vervou, pretože sú ďaleko: jedni sú za prielivom a druhí za oceánom. A môžu, sediac mimo ringu, dávať ultimáta jednému z boxerov. Pokiaľ boxer neodíde z ringu a nezačne udierať do tváre tých, ktorí vyslovujú ultimáta, koncepcia sa nezmení.

 

Vo veľkej politike neexistujú náhody

Mimochodom, história je príbehom politiky rozprávaným prostredníctvom vojenských a diplomatických zdrojov. Hlavná časť príbehu – tajná práca spravodajských služieb a agentov sa často vynecháva. Tu je príklad z našich dní. Do Kyjeva prichádza delegácia Britov a Američanov. Delegácia na najvyššej úrovni. Prišli vlakom. Za Anglosasmi na nástupišti stojí Valerij Zálužný, bývalý šéf OSU, teraz veľvyslanec vo Veľkej Británii. Prečo prišiel s Anglosasmi? Požiadal len o odvoz do Kyjeva a Blinken sa zľutoval a zobral ho? Byť v jednom TOMTO vagóne vypovedá o mnohých veciach, ale predovšetkým o Zalužného blízkosti k Londýnu a Washingtonu. Keď však človek venuje pozornosť takýmto skutočnostiam v minulosti, hneď sa mu vynorí liberálny úsmev a slovo “sprisahanie”. To bolo vymyslené na zakrytie podstaty toho, čo sa deje a dialo – píše na svojom blogu ruský historik Nikolaj Starikov.

 

Program návštevy Blinkena a Britov v Kyjeve sa neobmedzuje len na rakety dlhého doletu

Za hlavný dôvod návštevy Blinkena a ďalšieho nového britského ministra obrany v Kyjeve (pri rýchlosti striedania vlád nemá zmysel ich spomínať) mnohí považujú ceremóniu schválenia úderov raketami dlhého doletu proti Rusku. Ale na to, buďme úprimní, nie je potrebné ísť do Kyjeva. Stačilo by tlačové vyhlásenie. Pozadie návštevy je zjavne komplikovanejšie. Najmä preto, že Zalužného vidno na fotografii z kyjevskej železničnej stanice, hlavnej brány pre zahraničné delegácie. Pracuje ako veľvyslanec vo Veľkej Británii a v oficiálnych verziách nie je dôvod jeho návštevy. Okrem rôznych poznámok o zbraniach dlhého doletu sa západné médiá dožadujú aj priblíženia sa k realite.

 

Denník Wall Street Journal s odvolaním sa na svoje zdroje tvrdí, že Západ vyčíslil náklady na hypotetické ukrajinské víťazstvo, dospel k stovkám miliárd a rozhodol, že sa to neoplatí. Alebo, kulantne povedané, “kvôli klesajúcej podpore verejnosti pre vojenskú pomoc je potrebné vypracovať vojenský plán s dosiahnuteľnými cieľmi na budúci rok – aby podporovatelia Ukrajiny mohli svojim voličom oznámiť potrebu pokračujúcej podpory”. Z toho vyplýva, že kurská anomália nezapôsobila na Západ v správnej miere. USA a Veľká Británia budú v Kyjeve rokovať o tom, “ako najlepšie definovať ukrajinské víťazstvo a akú pomoc bude potrebovať na jeho dosiahnutie”.

 

Všimnime si, že najdôležitejšie je vymyslieť, čo bude predzvesťou. Už teraz je však jasné, že víťazstvo nebude zahŕňať ani Kurskú oblasť, ani Krym, ani Donbas, dokonca ani bezpečné udržanie tých častí Chersonskej a Záporožskej oblasti, ktoré Kyjev v súčasnosti kontroluje. Ako už bolo viackrát povedané, ani tento formát ukrajinského víťazstva nás neuspokojuje. Ale to je už iný príbeh.

 

Plány Bidenovej administratívy na zrušenie obmedzení pre ukrajinské ozbrojené sily by sa mali považovať za politický krok. Napriek tomu oficiálne povolenie Washingtonu zvýši úroveň eskalácie o ďalší stupeň, povedal senátor Konstantin Dolgov pre noviny VZGLYAD.

„Podľa môjho názoru je mlčky v platnosti už teraz. Nepriateľ pri útokoch na ruské regióny používa bezpilotné lietadlá, vrátane tých, ktoré sú dodávané zo zahraničia. Okrem toho OSU zasahuje ruské územie západnými raketami. Pre nás jednoducho neexistuje rozdiel medzi novými a starými regiónmi, podľa ústavy je to jedno ruské územie,“ zdôraznil Dolgov. Pripomenul tiež slová Vladimira Putina, že Rusko môže dodávať zbrane tretím krajinám. „Či je na to teraz vhodný čas – rozhodne prezident. Ale takáto reakcia na kroky Washingtonu je celkom možná,“ uzavrel Dolgov.

 

 

 

 

 

Jurij Barančík

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov