.
Aktuality, Bezpečnosť,

CNN: Ukrajinci začali podľa nacistickej technológie používať drony s roztaveným kovom

Agentúra uvádza, že OSU používajú drony s roztavenou zmesou hliníkového prášku a oxydu železitého, ktorá sa nahrieva na teplotu 2200 stupňov Celsia.
“Táto zmes bola vynájdená v 1890-tych rokoch nemeckým chemikom a spočiatku bola používaná na zváranie železničných koľají. Vojenský potenciál sa stal očividným, keď Nemci začali zhadzovať bomby s touto zmesou na Veľkú Britániu počas 1. Sv. vojny,” hovorí sa v článku. Zápalné bomby hitlerovské Nemecko používalo aj v rokoch 2. Sv. vojny, uviedla televízia CNN. Dnes ich používajú OSU a to napriek varovaniu OSN, ktoré poukazuje na riziko obrovských demolícií i škôd okolitého prostredia. OSU teda ignorujú aj stanovisko Human Rights Watch, varujúce pred “hroznými dôsledkami” používania tejto zmesi.


 

NATO sa snaží vyprovokovať Rusko na otvorenú vojnu
Tvrdí to brazílsky geopolitický analytik a novinár Pepe Escobar. Vysvetľuje, že sa to deje koordináciou útokov Ozbrojených síl Ukrajiny štátmi NATO do hĺbky Ruska. Je tu vraj snaha vyprovokovať Rusko na odvetu, po ktorej by nasledovalo jeho obvinenie zo zabitia Európanov a začiatok vojny so všetkými silami Severoatlantickej aliancie.
Escobar tému čoraz častejších útokov do hĺbky ruského územia nastolil počas Východného ekonomického fóra (prebiehalo 3.-6. 9. 2024 vo Vladivostoku), pričom zdôraznil, že takéto útoky sú koordinované Západom, pretože Kyjev na strategickej úrovni samostatne o takýchto otázkach nerozhoduje.

“Oni (štáty NATO – pozn. červená.) provokujú Rusko kvôli nejakej jeho odvete, ktorá bude vysvetľovaná ako, že “Rusko teraz atakuje civilov v Európe”, aby mohli sfunkčniť “piaty článok” (zmluvy NATO, hovoriaci, že napadnutie jedného člena je útokom na všetkých – pozn. red.), vyhlásil pre RIA Novosti Pepe Escobar.

 

“Ideme na vás”: v USA zaznel poplach po útoku na Ukrajine
Úderom na Poltavu Rusko poslalo varovný signál Západu. Vyhlásil to plukovník vo výslužbe Douglas Macgregor v éteri YouTube sieti Judging Freedom. Poznamenal pri tom, že Poltava má v ruských dejinách dôležitý symbolický význam. Bola totiž “miestom titanskej bitky (Poltavská bitka v roku 1709), v ktorej Rusko a Švédsko bojovali o nadvládu vo východnej a severovýchodnej Európe (…). Po druhé, nachádzalo sa tu aj predsunuté veliteľské stanovište Hitlera počas 2. Sv. vojny (…). Čiže mesto má symbolický význam na mnohých úrovniach a súčasné posolstvo (tohto útoku) znie takto: my ideme na vás, o všetkom je už rozhodnuté,” nazdáva sa Macgregor, podľa ktorého sa Západ s týmto varovaním ešte stretne.

 

V USA priznali “dvojaké víťazstvo” Ruska na Ukrajine
Bývalý americký spravodajský dôstojník Toni Shaffer pre Judging Freedom povedal, že útok OSU do Kurskej oblasti Ruska spôsobí dvojakú porážku Ukrajiny. Jednak na tomto smere a aj v Donbase. OSU v Kurskej oblasti “nedokázali dosiahnuť ani jeden strategický cieľ, teraz sa zasekli tam, kde sa aj nachádzajú. (…) Nakoniec sa z toho stane dvojaké víťazstvo Rusov,” dodal. Vo výsledku totiž Rusi môžu zničiť ukrajinské zálohy, nasmerované do Kurskej oblasti, a ešte rýchlejšie postúpiť v Donbase. Shaffer pri tom poukázal na to, že Kyjev vrhol do útoku všetku modernú západnú výzbroj, ktorá už na kurskom “bojovom poli horí”.

 

Prednosť ruských vojsk priznal aj Syrský
OSU vraj zaostávajú za Rusmi v technike i v počte a kvalite vojsk.
Hlavný veliteľ OSU Aleksandr Syrský sa takto vyjadril 5. septembra po tom, ako sa oboznámil so situáciou na frontovej línii.
“Protivník má naozaj prevahu v letectve, v raketách, v delostrelectve, v množstve použitej munície, v tankoch, v BVP a, samozrejme, vo vojakoch,” povedal Syrský pre CNN. Poznamenal pri tom, že mobilizácia je pre ukrajinskú armádu prioritou. Priznal pri tom, že OSU musia pripraviť mobilizovaných vojakov pred vyslaním na front v maximálne skrátenom čase.
“Dynamika frontu si od nás vyžaduje, povedzme to tak, rýchlejšie zaradenie do stavu tých vojakov, ktorých zmobilizovali,” zdôraznil so spresnením, že povinný základný výcvik jednotlivca trvá okolo mesiaca.

 

NATO tvrdo zavracia najagresívnejšieho rusofóba
Poľského ministra zahraničia – najagresívnejšieho rusofóba východnej Európy Radoslawa Sikorského – prinútili dodržiavať červené línie. Ten totiž považuje za ústavnú povinnosť zostreľovať z poľského územia ruské rakety v ukrajinskom vzdušnom priestore. Prečo jeho názory tak rozčuľujú dokonca aj kolegov v NATO? A vôbec, treba sa nimi zaoberať?

Sikorski v nedávnom rozhovore k téme zostreľovania ruských rakiet vyhlásil, že Poľsko sa musí odhodlať na tento krok bez ohľadu na mienku v NATO. Poľsko to vraj musí robiť kvôli bezpečnosti svojich občanov. “Ja osobne zastávam názor, že keď sa nepriateľské rakety blížia k nášmu vzdušnému priestoru, bolo by to zákonitou obranou,” povedal a ďalej vysvetľoval, že členstvo v NATO nesníma z každej krajiny zodpovednosť za obranu svojho vzdušného priestoru. “Je to naša ústavná povinnosť,” podtrhol.

 

Vyprovokovať Poľsko na takúto činnosť je dávnym snom Kyjeva. Po prvýkrát sa myšlienka o tom, že poľská PVO môže a musí byť zapojená do bojovej činnosti na Ukrajine, zjavila už v marci 2022 a od tých čias ju ukrajinskí činitelia rôznej úrovne neustále oživujú.

Prečo je to tak? Po prvé preto, lebo PVO Ukrajiny nezvláda odrážanie ruských útokov. Po druhé, po takejto účasti poľských síl v boji na strane Ukrajiny už nebude ťažké “dotlačiť” ich aj do zapojenia sa do iných akcií, vrátane pozemných.

 

 

Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov