.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Čínsky “lietajúci granát” s umelou inteligenciou

Čínsky priemysel aktívne rozvíja výrobu rôznych bezpilotných lietadiel, vrátane potulujúcej sa munície. Nedávno bol vytvorený “lietajúci granát” – kompaktný a ľahký model určený na vyzbrojovanie pechoty a špeciálnych síl. Tento produkt má množstvo zaujímavých funkcií, ktoré môžu upútať pozornosť potenciálnych zákazníkov.


 

“Lietajúci granát” v prepravnej polohe

 

Vojenské aj civilné

V súčasnosti sa pod záštitou Komunistickej strany Číny realizuje stratégia “vojensko-civilnej fúzie”. Jeho cieľom je zlepšiť interakciu medzi obranným a civilným priemyslom, vymieňať si skúsenosti a technológie. Na realizácii tejto stratégie sa podieľa súkromná spoločnosť Hunan Luobing Aviation Technology so sídlom v Changsha v provincii Hunan. Nedávno spoločnosť predstavila svoj nový vývoj – tzv. “lietajúci granát” Jedná sa o ľahký a kompaktný dron určený pre vojakov rôznych jednotiek. Navrhuje sa, aby sa používal ako efektívnejšia náhrada ručného granátu v situáciách, keď je cieľ príliš ďaleko alebo zakrytý prekážkami. Hunan Luobing Aviation Technology vo svojom novom projekte využila množstvo moderných technológií široko používaných v civilnej oblasti. Na ich základe bola postavená hardvérová a softvérová časť dronu . Vďaka tomu bolo možné získať špeciálne schopnosti, ktoré nemajú všetky moderné drony.

 

“Lietajúci granát” už existuje vo forme skutočných prototypov. Uskutočnili sa prvé testy, a to aj za účasti potenciálnych prevádzkovateľov. Nový produkt testovala čínska armáda na cvičisku, kde vypustili drony a zaútočili na cvičný cieľ. Aktuálny stav projektu a jeho perspektívy zostávajú neznáme. Snáď sa developerskej spoločnosti podarí zaujať Ľudovú oslobodzovaciu armádu alebo bezpečnostné zložky, ktoré následne zadajú objednávku na výrobu.

 

Videokamera bola posunutá dopredu pre lepší výhľad nadol

 

Kvadrokoptérový granát

Potulujúca sa munícia od Hunan Luobing Aviation Technology je vyrobená podľa návrhu kvadrokoptéry. Dostal špecifické rozloženie, ktoré umožňuje umiestniť všetky potrebné komponenty do obmedzeného priestoru puzdra. V prepravnej polohe má “lietajúci granát” tvar valca s výškou cca 250 – 300 mm a priemerom cca 50 – 70 mm. Hmotnosť produktu je iba 600 g. Dron je zabudovaný v plastovom valcovom tele s pologuľovitými krytmi na koncoch. V bočnom povrchu valca sú štyri pozdĺžne vybrania na uloženie nosníkov so skupinami vrtule-motor. Pri pohybe do pracovnej polohy sa nosníky otvárajú pôsobením pružín a vytvárajú štruktúru v tvare X.

 

“Lietajúci granát” je vybavený kompaktnými a nízkoenergetickými elektromotormi nemenovaného typu. Motory sú poháňané batériou s obmedzenou kapacitou, ktorá poskytuje niekoľko minút letu. Letové vlastnosti dronu zatiaľ neboli zverejnené. Uvádza sa, že UAV má riadiaci systém s dvoma prevádzkovými režimami. V prvom režime vykonáva príkazy operátora pomocou štandardného ovládacieho panela. Druhý režim je čiastočne autonómny. Operátor musí nájsť cieľ a vziať ho do automatického sledovania, po ktorom UAV nezávisle letí smerom k nemu a exploduje. Na pozorovanie počas letu a vyhľadávanie cieľov slúži videokamera, umiestnená v hornom pologuľovom kryte. Základňa kamery je pohyblivá a posúva ju vo vertikálnej rovine. Vďaka tomu sa dron môže “pozerať” dopredu aj dole. Čo sa týka bojových kvalít, potulujúca sa munícia je porovnateľná s existujúcimi ručnými granátmi. Nesie výbušnú nálož s hmotnosťou nie väčšou ako desiatky gramov. Možno má hlavica telo, ktoré sa rozpadá na úlomky. Na zverejnených videách po výbuchu sú viditeľné iba úlomky UAV a nebude možné podrobne študovať jeho hlavicu. Bojovú posádku “lietajúceho granátu” tvorí iba jeden operátor, ktorý musí niesť až 10 dronov a ovládací panel. V prípade potreby môže operátor presunúť jeden z dronov do pracovnej polohy a poslať ho na prieskum alebo útok. Let k cieľu, filmovanie cez štandardnú UAV kameru

 

Skvelá budúcnosť

Koncept “flákania” munície sa objavil a bol úspešne implementovaný už dávno. Teraz sa moderné systémy tejto triedy aktívne používajú v skutočných bojových operáciách a demonštrujú svoj potenciál v boji proti živej sile, výstroji a iným cieľom. Jedným zo smerov vývoja BB je vytvorenie malých kamikadze dronov. Tieto systémy by mali byť v prevádzke s malými jednotkami a vykonávať prieskumné a úderné misie v okruhu niekoľkých stoviek metrov až niekoľkých kilometrov. Do tejto triedy zbraní patrí “lietajúci granát”, ktorý vyvinula čínska spoločnosť Hunan Luobing Aviation Technology. Hlavným cieľom projektu bolo zmenšiť veľkosť UAV pre väčšie užívateľské pohodlie. Zároveň sa znížilo bojové zaťaženie na úroveň ručných granátov. Napriek zmenšeniu veľkosti dostala potulujúca sa munícia pomerne vyvinutú palubnú elektroniku, ktorá je schopná fungovať nielen podľa príkazov operátora. Dostala sa do úzkeho okruhu moderných systémov, ktoré majú prvky umelej inteligencie a sú schopné samostatnej akcie. Medzi vlastnosti čínskeho BB / UAV treba spomenúť kameru na otočnej základni. Vďaka tomuto jednoduchému riešeniu vývojári poskytli dobrú viditeľnosť pri horizontálnom lete a možnosť presnejšieho útoku z visu. Vzhľadom na obmedzený výkon hlavice by takáto príležitosť nebola zbytočná.

 

Dôležitou vlastnosťou “granátu” je jeho obmedzená veľkosť a hmotnosť. Uvádza sa, že operátor môže nosiť tucet týchto produktov a používať ich postupne. V tomto prípade môže mať oddelenie alebo jednotka niekoľko operátorov. Je pravdepodobné, že spustenie každej nasledujúcej flákajúcej sa munície je možné ihneď po prepnutí predchádzajúcej na autonómne riadenie. V tomto prípade bude zabezpečený dostatočne vysoký výkon komplexu a zodpovedajúci dopad na cieľ. Je potrebné poznamenať, že munícia na potulovanie bola vytvorená ako súčasť stratégie “Zlúčenie armády a civilného letectva”. Nový vývoj je jedným z dôkazov, že vzájomný prienik dvoch sfér je nielen možný, ale aj schopný priniesť veľmi zaujímavé a užitočné výsledky.

 

Let k cieľu, snímanie cez OEM kameru UAV

 

Priebežné výsledky

Vďaka spoločnému úsiliu rôznych organizácií a podnikov sa Čína stáva svetovým lídrom vo výrobe rôznych systémov bezpilotných lietadiel . Na tvorbe takýchto zariadení sa podieľa obranný priemysel aj civilné súkromné spoločnosti. Do vývoja UAV sa neustále zapájajú nové organizácie, vrátane tých, ktoré v tejto oblasti nemajú žiadne skúsenosti, ale majú iné užitočné kompetencie. Niektoré z nich implementujú tie najodvážnejšie nápady a výsledný produkt priťahuje pozornosť, ako napríklad nedávno predstavený “lietajúci granát”. Hunan Luobing Aviation Technology však ešte musí svoj produkt podrobiť všetkým fázam testovania a potvrdiť jeho súlad s požiadavkami PLA a bezpečnostných síl. Ak dron-granát neprejde týmito testami, nebude môcť vstúpiť do služby a zostane v histórii ako ďalší zaujímavý, ale zbytočný projekt.

 

 

 

Kirill Rjabov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov