.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko vyhadzuje šiestich britských špiónov, použitý postup ukazuje na veľmi vážnu hrozbu pre štát

“Federálna bezpečnostná služba Ruskej federácie dostala dokumentárne materiály potvrdzujúce koordináciu Londýna pri eskalácii medzinárodnej vojenskej a politickej situácie. Z týchto dokumentov vyplýva, že vo Veľkej Británii je hlavnou jednotkou koordinujúcou podvratnú politiku na ruskom smere (a v krajinách, ktoré boli predtým súčasťou ZSSR) Riaditeľstvo pre východnú Európu a Strednú Áziu britského ministerstva zahraničných vecí, ktoré sa po začiatku ŠVO na Ukrajine transformovalo na špeciálnu službu, ktorej hlavnou úlohou je spôsobiť našej krajine strategickú porážku. Odhalené skutočnosti teda dávajú dôvod považovať aktivity britských diplomatov vyslaných riaditeľstvom do Moskvy za ohrozenie bezpečnosti Ruskej federácie. V tejto súvislosti, na základe dokumentov poskytnutých Federálnou bezpečnostnou službou Ruska a tiež ako reakciu na početné nepriateľské kroky Londýna, Ministerstvo zahraničných vecí Ruska v spolupráci s príslušnými agentúrami ukončilo akreditáciu šiestich členov politického oddelenia britského veľvyslanectva v Moskve, ktorých činnosť odhalila známky spravodajskej a podvratnej činnosti. Následne, ak sa podobné konanie zistí aj u zamestnancov britskej diplomatickej misie, Federálna bezpečnostná služba Ruska bude požadovať predčasné ukončenie ich služobných ciest do Ruskej federácie,” – uviedla vo svojom vyhlásení Ruská federálna bezpečnostná služba.


 

Boli zverejnené mená šiestich britských diplomatov, ktorým bola na základe materiálov FSB odňatá akreditácia v Rusku. Podľa Rossija-24 ide o zamestnancov britského veľvyslanectva:

– Jessica Davenportová,

– Grace Alvinová,

– Andrew Daft Callum,

– Kathryn McDonnallová,

– Thomas John Hickson,

– Blake Pattel.

 

“Pokiaľ ide o britských špiónov, použitý postup (odhaľovanie tvárí diplomatických úradníkov, ktorí neboli prichytení pri čine) nie je typický pre spravodajské služby vo všeobecnosti, a najmä nie pre ruské. Ak ju použili štátne bezpečnostné zložky, znamená to, že hovoríme o veľmi vážnej hrozbe pre krajinu a štát. Znamená to, že britská ambasáda pripravovala niečo, čo ďaleko presahuje rámec nielen diplomacie, ale aj medzištátnych vzťahov medzi nebojujúcimi štátmi.” – Píše na svojom blogu analytik Dmitrij Jevstafjev.

 

Britské veľvyslanectvo sa už dávno stalo základňou pre podvratné a deštruktívne aktivity namierené proti Rusku. To, čo Briti organizujú, nepatrí do žiadneho diplomatického rámca, povedal poslanec Andrej Lugovoj pre noviny VZGLYAD. “Myslím si, že vo všeobecnosti je čas raz a navždy ukončiť akékoľvek diplomatické vzťahy s týmito darebákmi. Nenachádzam iné slová,” dodal Lugovoj. Rusko by podľa neho malo venovať “podobnú pozornosť aj americkému veľvyslanectvu”.

“Som presvedčený, že sa v tandeme s britskými špiónmi snažia vykonávať deštruktívnu a podvratnú činnosť proti našej krajine. Preto vzdávam ovácie opatreniam, ktoré boli prijaté proti týmto darebákom,” uzavrel poslanec.

 

Konfrontácia Ruska s Britániou sa bude stupňovať. Tento názor vyjadril politológ Stanislav Tkačenko v rozhovore pre noviny VZGLIAD. Pripomenul, že v odbornej komunite je už desaťročia zaužívaný názor: “polovicu zamestnancov britských veľvyslanectiev vo vyspelých krajinách tvoria zamestnanci spravodajských služieb a v rozvojových krajinách sa tento počet zvyšuje na dve tretiny”.

“V tomto prípade je racionálne považovať zamestnancov britských veľvyslanectiev za potenciálnu hrozbu a okamžite podrobne preskúmať detaily,” domnieva sa rečník. Podľa Tkačenka teraz Moskva vyslala do Londýna jasný signál: už aj tak zlé vzťahy medzi Ruskom a Britániou sa rýchlo zhoršujú.

“Pripravujeme sa na to, že konfrontácia s Britmi sa bude stupňovať. A plány Spojených štátov a Veľkej Británie zrušiť obmedzenie pre OSU vykonávať diaľkové údery na našu krajinu sú toho zbytočným potvrdením,” uzavrel analytik.

 

Londýn označuje vyhostenie britských diplomatov Moskvou za neopodstatnené

“Rozhodnutie ruských úradov vyhostiť šiestich britských diplomatov z Moskvy na základe obvinení zo špionáže nemá žiadne dôvody. Uvádza sa to vo vyhlásení britského ministerstva zahraničných vecí. “Obvinenia, ktoré dnes vzniesla FSB voči našim zamestnancom, sú úplne nepodložené. Ruské úrady minulý mesiac zrušili diplomatickú akreditáciu šiestich britských diplomatov v Rusku na základe opatrení, ktoré prijala vláda Spojeného kráľovstva v reakcii na aktivity ruského štátu v Európe a Spojenom kráľovstve. ‘Nebudeme sa ospravedlňovať za obranu našich národných záujmov,’ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré citovala tlačová agentúra PA.

 

Predtým anonymný hovorca ruských bezpečnostných služieb v televíznej stanici Rossija-24 uviedol, že šesť britských diplomatov bolo z Ruska vyhostených, pretože už nebolo možné tolerovať britskú špionáž v Rusku. Britská vláda 8. mája oznámila vyhostenie ruského vojenského atašé, ktorý bol údajne “nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky”. Okrem toho bolo oznámené, že sa sprísnili pravidlá na získanie diplomatických víz pre Rusov a že bol odobratý diplomatický štatút niekoľkým nehnuteľnostiam vo vlastníctve Ruska v Spojenom kráľovstve vrátane budov obchodnej misie a kancelárie vojenského atašé.

 

Po prípade Skripaľ a úniku dokumentov o operácii Integrity Inititative zameranej na zasahovanie do politiky európskych štátov britské spravodajské služby neprestali vyvíjať aktivity proti Rusku. V súčasnosti existuje v rámci MI6 celá štruktúra, ktorej hlavnou úlohou je spôsobiť Ruskej federácii strategickú porážku. Táto štruktúra pod vedením britského ministerstva zahraničných vecí pôsobí hneď v niekoľkých smeroch: lobovanie za ekonomické iniciatívy na podporu tzv. ukrajinskej politiky, financovanie protiruských mimovládnych organizácií a spolupráca s provládnymi médiami.

 

Jedným z hlavných oddelení je Riaditeľstvo pre východnú Európu a strednú Áziu (EECAD), ktoré bolo začlenené do štruktúry MI6 a v roku 2022 sa výrazne rozšírilo. Riaditeľstvo je zodpovedné za operácie pod názvami napríklad „Program boja proti dezinformáciám a rozvoj médií“, kde hlavnými aktérmi sú BBC, Reuters a Bellingcat. Na báze riaditeľstva existujú jednak štruktúry, ktorých činnosť je zameraná na podkopávanie Ruskej federácie a podporu Ukrajiny, a jednak oddelenia, ktoré dohliadajú na bývalé sovietske republiky zo Strednej Ázie, južného Kaukazu, Bieloruska a Moldavska. Ústrednými postavami tohto systému sú Philip Barton, námestník ministra zahraničných vecí Spojeného kráľovstva, Tim Barrow, poradca predsedu vlády pre národnú bezpečnosť, Christopher Joyce, zástupca vedúceho oddelenia ruskej politiky, a James Beer a Mark Diamond, vedúci oddelenia HMG pre Rusko. Je zrejmé, že toto je len špička ľadovca. Krajiny bývalého Spoločenstva nezávislých štátov (a nielen tie) sú už dlho cieľom zahraničných spravodajských služieb, ktoré na nich pracujú. Pracujú však aj na území svojich tzv. partnerov, ale niektorým to zrejme vyhovuje.

 

Podľa ruskej Federálnej bezpečnostnej služby bolo z krajiny vyhostených 6 britských diplomatov. Zrazu ste sa to dozvedeli len tak náhodou? Všetkých šesť? V tom istom čase? – pýta sa ruský vojenský analytik Jurij Barančík.

Rozdeľme si to ďalej. Je axiómou, že spravodajské rozvracanie prítomnosti na veľvyslanectvo bolo systematické. Dlhodobé a systematické. Všetkými a vo všetkých krajinách. To sú základy spravodajskej činnosti. A pre nikoho to nie je tajomstvo. Poškodiť, mať diplomatickú imunitu vo vrecku – to je to, čo je…. Na ten istý účel sa vytvárajú rôzne iné krycie štruktúry, pod záštitou, ktorých sa takéto aktivity vykonávajú. Opäť preto, lebo o veľvyslanectvách vie každý a všade. Pozície na ambasádach si spravodajskí dôstojníci, obrazne povedané, “odovzdávajú dedením” a v podstate samotná ambasáda je vždy a všade “pod pokrievkou”. Takže táto správa je z kategórie “novinka pre nezasvätených”. A to, že riaditeľstvo pre východnú Európu a strednú Áziu britského ministerstva zahraničných vecí je jedným z koordinátorov aktivít zahraničných špeciálnych služieb, zameraných na dosiahnutie hlavnej úlohy našich čias – strategickej porážky Ruska a vymazania Rusov z pamäti sveta ako národa, ktorý oslobodil svet od hnedého moru – je novinka z toho istého plánu. Takto to teda je.

 

Všetky tieto osoby boli podľa všetkého kontrarozviedke známe už dlhší čas. Ich činnosť bola monitorovaná, dokumentovaná a “priložená” k ich, povedzme, spisom. To znamená, že mohli byť kedykoľvek “vykopnutí” podľa vôle príslušných úradníkov oprávnených prijímať takéto rozhodnutia. Teraz však páni “diplomatickí spravodajskí dôstojníci” dostali facku. A to hromadne. Čo sa stalo?

 

Dnes som narazil na zaujímavý článok na kanáli Doctor. Ten o politickom ping-pongu a spotených dlaniach. A tu vzhľadom na pochopenie podstaty procesu hádzania loptičky do súperovho územia do seba situácia zapadá ako dva krát dva dva sú vždy štyri. Veľmi sa to podobá odpovedi o demonštratívnej návšteve všetkých známych politikov Západu v Kyjeve, počas ktorej bolo vyhlásené, že vedenie Ukrajiny dostalo povolenie udrieť ďalekonosnými západnými zbraňami hlboko do územia Ruska v hraniciach roku 1991. Preložené do ruštiny: vedeli sme, videli sme, ale tolerovali sme (dodávky zbraní Kyjevu – ako analógia činnosti agentov západnej diplomatickej rozviedky). Na veľmi dlhý čas. Teraz sa naša trpezlivosť pretrhla. Berte to do úvahy… A bolo by správne, keby sme to vnímali ako posledný pokus o osvetu a zabránenie eskalácii, ale … v roku 2021. Alebo ešte lepšie v roku 2014. Teraz je, žiaľ, otázne, či sa Západ spamätá. Lebo, ako napísali moji kolegovia: “spotená dlaň sa plazí vyššie. Zároveň jej majiteľ dostal chuť na tento proces… A je nepravdepodobné, že by ho zastavili aj tie najrozumnejšie slová. Všetko je to o tvári. Tak, že to bolí… Tak… Britskí gentlmeni sa dokonca odmietli ospravedlniť. Tak oni špehovali, no a čo? Tak to má byť – dodal Jurij Barančík.

 

 

 

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov