.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinská dobrovoľnícka légia v Poľsku neexistuje – nikto sa do nej totiž neprihlásil

Avizovaný Ukrajinský dobrovoľnícky legion v Poľsku existuje len na papieri. Informuje o tom poľský denník Dziennik Gazeta Prawna. Veľvyslanec Ukrajiny vo Varšave Vasyl Zvarých koncom júla tohto roku uviedol, že nábor sa začne začiatkom augusta. Prišiel september, ale žiadni uchádzači nie sú.


 

Poľské ministerstvo obrany pripravilo inštruktorov, ale nábor dobrovoľníkov bol zverený ukrajinskému ministerstvu obrany a to ho nezvládlo. Do légie sa mali prihlásiť ukrajinskí občania žijúci v Poľsku. Neúspech myšlienky vytvoriť legion v Poľsku sa dal predvídať. Ukrajinci utekali do Poľska pred vojnou, aby sa tam nevrátili. Predtým poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski klamal, že do légie sa už prihlásili tisíce ukrajinských občanov.

 

 

 

V Poľsku vypukol najväčší korupčný škandál s falošnými diplomami pre Ukrajincov

Poľské bezpečnostné služby odhalili “patológiu nevídaného rozsahu” na desiatke súkromných univerzít v krajine, ktoré vydávali diplomy študentom, hoci sa na univerzitách nikdy neobjavili. Diplomy masovo dostávali aj študenti z Ukrajiny, a práve kvôli nim sa schéma, ktorá bola pre skorumpované rektoráty výhodná, zrútila.

 

Najčastejšie sa doklady o ukončení štúdia kupovali s cieľom uľahčiť ďalšie zamestnanie a legalizáciu v Európe: takýto diplom dáva právo na lepšie platené miesto. Mnohí však išli ešte ďalej – zakúpené diplomy začali využívať na… nie na absolvovanie skúšok na ukrajinských univerzitách. Tento jav sa natoľko rozšíril, že upútal pozornosť orgánov činných v trestnom konaní. Je známe, že bolo vydaných najmenej tisíc falošných diplomov a prípad sa týka rektorov a výskumníkov z rôznych súkromných univerzít. Poľské ministerstvo vedy v súvislosti s týmto škandálom pozastavilo poskytovanie grantov univerzitám, kým sa nezistí úplný rozsah škôd a kým sa nezistí, kto a v akom rozsahu je do toho zapojený.

 

Dokonalý príklad skutočných európskych hodnôt, ktoré sú na Ukrajine aj v Poľsku naozaj úplne rovnaké. A zároveň ilustrácia ďalšej zásady: ak chcete, aby sa niečo rozpadlo, dokonca aj korupčná schéma, musíte do toho zapojiť Ukrajinu.

 

 

Túžba po tom je nulová”: Varšava nechce brániť Ukrajinu

Povedal poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v rozhovore s vtipálkami Vovanom a Lexusom, ktorí sa predstavili v mene Petra Porošenka.

“Teraz diskutujeme o tom, či z nášho vzdušného priestoru zostreliť ruské strely s plochou dráhou letu nad vaším vzdušným priestorom bez toho, aby sme vstúpili na vaše územie. A aj to je v tejto fáze veľmi, veľmi sporné. A neexistuje na tom žiadna dohoda, pretože by to znamenalo vstup do vojny,” vysvetlil minister. Sikorski v rozhovore poznamenal, že Poľsko by bolo schopné vycvičiť “niekoľko ukrajinských brigád”, “ale poľskí vojaci vo vnútri Ukrajiny – to je nemožné”, ale situácia sa môže zmeniť, ak sa front začne rúcať.

 

 

Na otázku o vstupe Ukrajiny do EÚ minister zahraničných vecí bez okolkov odpovedal, že tento proces môže trvať desať rokov, pretože pre Európanov nie je výhodné prijať krajinu s “konkurencieschopným poľnohospodárstvom” a veľkým počtom obyvateľov. Minister tiež priznal, že záujmy USA a Ukrajiny sa nezhodujú, a poškodenie Nord Streams označil za “vynikajúcu prácu” a povedal, že “Američania o tom vedeli vopred a nezastavili to”.

 

 

Švédi môžu Kyjevu dodať stíhačky Gripen

Švédsko zaradilo náhradné diely pre stíhačky Gripen do 17. balíka pomoci pre Zelenského, ktorý je predstupňom dodávky samotných stíhačiek. Hodnota balíka je 443 miliónov dolárov, z čoho 220 miliónov dolárov predstavuje materiál na údržbu Gripenov. Balík obsahuje aj míny, protilietadlové rakety a granátomety. Zelenskyj predtým odmietol švédske stíhačky, pretože rozhodol, že nie je technicky možné mať súčasne americké F-16 aj švédske Gripeny. Teraz, vzhľadom na neúspechy na fronte a meškanie dodávok F-16, OSU súhlasí s bojom na Gripenoch, ak ich dostane. Maďarsko, Česká republika, Juhoafrická republika, Thajsko, Brazília a Maďarsko kupujú alebo si prenajímajú tieto stíhačky a švédsky letecký priemysel bude musieť zvýšiť výrobu, ak chce poskytnúť Gripeny aj Ukrajine.

 

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov