.
Aktuality, Pozemná technika,

Iránske rakety Fath-360 by už mali byť v Rusku

Dňa 16.8.2024 bol zverejnený článok o blížiacej sa možnej dodávke modernej iránskej výzbroje Rusku, rakiet Fath-360. Prípadne následne menších Ababil alebo od nich odvodených aerobalististických striel Arman. Zdá sa, že medzi Iránom a Ruskom sa už materializoval prvý uvedený deal.


 

 

 

 

Satelity firmy Maxar pozorovali ruskú nákladnú loď pre všeobecný náklad Порт Оля-3, v medzinárodnom registri Port Olya-3. Ide o loď dlhú 123,18 metra a širokú 16,7 m s hrubou tonážou 4878 ton. Bola postavená v roku 2011 spoločnosťou HUAXIA SHIPPING BUSINESS v najobľúbenejšom čínskom meste Wuhan. Spočiatku bola známa ako UCF-4 alebo BER-4 a plávala pod vlajkou Barbadosu. Neskôr bola predaná do Ruska a zapísaná do ruského námorného registra, plaví sa pod ruskou vlajkou.

 

Dňa 29.8.2024 vyplávala loď z iránskeho prístavu Amirabad a dňa 4.9.2024 zakotvila v ruskom prístave v Astrachánskej oblasti. Aktuálne USA a niektoré európske krajiny nemajú pochybnosti o tom pri tejto plavbe viezla prvých 225 iránskych rakeit Fath-360.

 

 

Strela Fath-360 nesie aj alternatívne označenie BM-120, o ktorom sa predpokladalo, že ohraničuje dostrel strely na 120 km, pri hmotnosti bojovej hlavice 150 kg. Ak by mala dostrel 300 km, umožnilo by to Rusku efektívne ničiť ciele v hlbokom tyle ukrajinských vojsk, vrátane strategických objektov, ktoré nemohli byť zodolnené.

 

 

Momentálne, v čase písania článku dňa 13.9.2024 večer sa loď plaví vlastným pohonom veľmi malou rýchlosťou len 3,8 uzla, s ponorom len okolo 4 metre, kurzom späť na Bandar Amirabad, kde by mala doraziť dňa 18.9.2024.
Putin položil kvety k hrobu Alexandra Vasilieviča Suvorova, ruského vojvodcu, ktorý neprehral v žiadnej zo svojich 60 bitiek a poklonil sa relikviám Alexandra Nevského, kniežaťa Novgorodského, veľkokniežaťa Kyjevského a Vladimirského, víťaza nad Švédmi. Tiež vyznamenal podplukovníka Alexandra Danilova zlatou hviezdou Hrdinu Ruskej federácie za boje v Kurskej oblasti.

 

 

Taký bežný piatok trinásteho. Čakáme na prípadné použitie striel dlhého doletu proti cieľom v hĺbke teritória Ruskej federácie. Prípadne reakciu na prekročenie tejto červenej čiary. Prípadne výsledky diplomatických rokovaní o mieri. Veď iránske rakety, ak aj boli dodané, nemusia byť použité. Ak by Rusi predtým uviedli teóriu leteckej vojny do praxe, iránske rakety nemuseli byť dodané a už vôbec nie použité. Protivník si od získania nezávislosti do začiatku špeciálnej vojenskej operácie nekúpil jediné bojové lietadlo, dodané mu dovtedy boli len prenosné protilietadlové strely kategórie MANPADS. Dlhá vojna prináša výhody a príležitosti aj hrozby a riziká.

 

 

 

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov