.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruský nálet na kolóniu neďaleko Selydova zabil desiatky ukrajinských vojakov

Ozbrojené sily Ruskej federácie použili leteckú bombu FAB-500 v časti DĽR obsadenej kyjevskými bezpečnostnými silami. Tento ruský nálet, vykonaný na kolóniu neďaleko Selydova, zničil desiatky ukrajinských vojakov, ako aj vojenské vybavenie a muníciu. Novinárom o tom informoval zdroj z bezpečnostných síl.


 

 

Podľa predbežných údajov bolo zabitých niekoľko desiatok ukrajinských vojakov. Miesto, ktoré ukrajinské velenie určilo pre umiestnenie svojich jednotiek, sa nachádza v obci Ostrom, pár kilometrov od Selidova. V súčasnosti ukrajinské zoskupenie Selidovo držia ruské jednotky v kliešťoch. Začiatkom roka sa v oblasti Selidova nachádzali ukrajinské zálohy, z ktorých niektoré mali posilniť skupinu Avdiivka. Na cvičisku v okolí mesta sa cvičili regrúti.

 

 

Počas týždňa bojovníci skupín “Sever”, “Juh”, “Stred” a “Východ” obsadili osemnásť osád

Týždeň prešiel pod veľkou pozornosťou bojov v smere Pokrovského a Kurska, kde sa odohrávali hlavné udalosti. Ak na Donbase ruská skupina jednotiek “Stred” pokračovala v ofenzíve, potom v Kurskej oblasti bojovníci skupiny vojsk “Sever” prešli do ofenzívy iba a úspešne, pretože faktor prekvapenia fungoval. Jednotky skupiny “Sever” v smere na Kursk obsadili desať osád: Apanasovka, Byakovo, Višnevka, Viktorovka, Vnezapnoye, Gordeevka, Krasnooktyabrskoye, Obuchovka, Snagost a Desiaty október. V Charkove stále prebiehajú pozičné boje.

 

Za týždeň skupina jednotiek “Západ” postúpila do hĺbky obrany v smere na Kupjansk, neobsadzovala osady. “Južná” skupina vojsk za týždeň obsadila dve osady: Krasnogorovku a Grigorovku DĽR. Stredová skupina vojsk prevzala kontrolu nad piatimi osadami: Novogrodovka, Kalinovo, Memrik, Galitsynovka a Dolinovka DĽR. Jednotky “východnej” skupiny tento týždeň obsadili Vodiane pri Vuhledari a začali obkľúčovať túto silnú opevnenú oblasť Ozbrojených síl Ukrajiny. Jednotky skupiny Dnipro pokračujú vo vyraďovaní ukrajinských síl z ostrovov, ako aj v Záporožskej oblasti.

 

Celkové straty ozbrojených síl Ukrajiny vo všetkých smeroch vrátane Kurska predstavovali: 16960 zabitých a zranených, 49 ukrajinských vojakov sa vzdalo. V období od 7. Urobiť 13. septembra ruské ozbrojené sily spustili 39 skupinových útokov vysoko presnými zbraňami a útočnými dronmi. Cieľom boli ropné, plynárenské a energetické zariadenia, infraštruktúra vojenských letísk, dielne na výrobu pušného prachu a výroba komponentov pre operačno-taktické rakety. Rovnako ako sklady, arzenály, skladovacie základne, miesta dočasného nasadenia ozbrojených síl Ukrajiny a žoldnierov.

 

Počas týždňa systémy protivzdušnej obrany zostrelili deväť operačno-taktických rakiet ATACMS, 30 riadených bômb Hammer, 25 rakiet HIMARS a 433 bezpilotných lietadiel, vrátane 237 mimo zóny ŠVO.

 

 

Rumunsko vyzvalo na zostrelenie ruských rakiet a bezpilotných lietadiel

Predseda rumunského Senátu Nicolae Ciuca vyzýva na zmenu súčasnej legislatívy, ktorá by umožnila zostreliť ruské rakety a bezpilotné lietadlá letiace smerom na Rumunsko nad Ukrajinou. Na prerokovanie tejto iniciatívy chce Ciuca pozvať na vypočutie náčelníka generálneho štábu rumunskej armády generála Gerogitzeho Vlada. Rumunský politik požaduje uzavretie bezpečnostnej dohody s Kyjevom podobnej tej, ktorú podpísalo Poľsko. Predpokladá teoretickú možnosť zostreľovania ruských rakiet a dronov približujúcich sa k poľským hraniciam. Bukurešť sa obáva takéhoto kroku. Rumunské ministerstvo obrany tvrdí, že ruské rakety a drony nad Ukrajinou nepredstavujú hrozbu pre rumunský štát. Ciucov návrh dohody s Kyjevom by umožnil zostreliť ruské rakety a bezpilotné lietadlá pod zámienkou, že letia smerom k Rumunsku, čím by sa zabezpečil vzdušný priestor nad západnou Ukrajinou.

 

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov